5 tapaa, joilla melu vaikuttaa terveyteen

Pysy loitolla kovista äänistä ja stressaavista ärsykkeistä, jotta vastustuskykysi pysyisi vahvana. Melusaaste voi vaikuttaa terveyteen sekä fyysisesti että psyykkisesti.
5 tapaa, joilla melu vaikuttaa terveyteen

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Melusaastetta on kaikkialla. Vaikka se voi tuntua harmittomalta, altistuminen kaikenlaisille koville äänille ja äänekkäälle musiikille voi vaikuttaa haitallisella tavalla elämänlaatuun. Tästä syystä on hyvä tietää, kuinka melu vaikuttaa terveyteen.

Elämme päivittäin liiallisten ääniärsykkeiden ympäröimänä. Mutta milloin melu vaikuttaa terveyteen?

Useimmiten melu on epätoivottu tekijä, joka on vaarallista terveydelle. Useiden Euroopan järjestöjen yhdessä suorittama tutkimus kuvailee melua värinäilmiöstä peräisin olevaksi energiaksi, jonka eläinten ja ihmisten korvat havaitsevat ja joka aiheuttaa ärsytystä. Ääni koetaan ärsyttäväksi erityisesti silloin, kun se on vieras siihen ympäristöön ja tilanteeseen nähden, jossa se havaitaan, tai kun ääneen ei ole totuttu.

Periaatteessa terveysriskit alkavat silloin, kun ihminen tuntee mitä tahansa epämukavuuden tunnetta, ja tämä voi johtua liian kovasta metelistä.

Kovat äänet vaikuttavat haitallisesti kuuloon

Altistuminen koville äänille ja melusaasteelle voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

Melu on maailmanlaajuinen ongelma

Tällä hetkellä melu on maailmanlaajuinen ja kansanterveydellisesti merkittävä ympäristöongelma. Se on niinkin suuri huoli, että yksi Euroopan Unionin tavoitteista vuodelle 2020 on vähentää melusaastetta suunnilleen Maailman terveysjärjestön (WHO) suosittelemalle tasolle (joka on alle 85 desibeliä 8 tuntia päivässä työtuntien aikana).

Maailman terveysjärjestön mukaan joitakin itse hankitun kuurouden syitä voivat olla altistuminen hyvin koville äänille vapaa-ajan vietossa, kuten baareissa, discoissa, konserteissa ja muissa musiikkitapahtumissa. Myös pitkään jatkuva ja kovaääninen kuulokkeiden käyttö voi vaikuttaa kuulo-ongelmien syntyyn. Tästä syystä on tärkeää kuunnella musiikkia aina sopivalla äänenvoimakkuudella.

Melun ja kovien äänten vaikutukset ulottuvat paljon muuallekin kuin vain korvien terveyteen. Itse asiassa nämä ärsykkeet vaikuttavat fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin enemmän kuin ehkä uskoisit. Alla kerromme enemmän melun vaikutuksista ihmisen terveyteen.

Viisi tapaa, joilla melu vaikuttaa terveyteen

1. Kuulon heikkeneminen

Tämä on ehkäpä kaikkein huolestuttavin melun vaikutus, mutta se ei ole ainoa. Altistuminen erilaisille koville äänille ja/tai melulle pitkiä aikoja työympäristössä on yksi merkittävimmistä kuulon heikkenemisen syistä. Se johtuu siitä, että melu vahingoittaa sisäkorvan aistisoluja.

Kuulon heikkeneminen voi puolestaan aiheuttaa muun muassa ahdistusta, masennusta, syrjintää, suoritustason laskua koulussa tai töissä ja jopa eristäytymistä. Tästä syystä on tärkeää olla altistamatta kehoa stressaaville ärsykkeille.

2. Lisääntyneet unihäiriöt

Melu vaikuttaa terveyteen häiritsemällä levollisen unen saantia

Melu vaikuttaa terveyteen häiritsemällä unensaantia.

Ympäristön melu on yksi suurimmista unihäiriöiden syistä. Sen vaikutukset johtavat unettomuuteen ja estävät kunnollisen levon saamisen, sillä se vaikuttaa unisykleihin.

Kun unihäiriöt muuttuvat kroonisiksi, se aiheuttaa mielialanvaihteluja ja vaikuttaa keskittymiseen ja suorituskykyyn. Lisäksi se vaikuttaa merkittävällä tavalla pirteyteen.

3. Vaikuttaa verenkiertoon

Jatkuva altistuminen koville äänille lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Se lisää sepelvaltimoperäisen rintakivun tai sydäninfarktin riskiä ja nostaa myös verenpainetta.

Jatkuva yli 65 desibelin melutaso tai hetkellinen altistuminen yli 80-85 desibelin äänille voi aiheuttaa pitkäaikaisia sydänongelmia. Tämä johtuu siitä, että kovat äänet ovat biologinen stressitekijä, joka saa elimistön aktivoimaan stressihormoneja, mikä nostaa verenpainetta ja sydämensykettä.

4. Melu aiheuttaa stressiä ja tekee ärtyneeksi

Stressi on elimistön normaali reaktio ulkoiseen haasteeseen. Mutta kun se kestää pitkään, se voi vaikuttaa haitallisella tavalla terveyteen. Kovien äänien aiheuttama stressi liittyykin endokriinisen ja immuunijärjestelmän häiriöihin.

Melusaaste vaikuttaa oppimiseen ja muistiin sekä heikentää ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi se lisää ärtyisyyttä ja aggressiota.

5. Se muuttaa immuunijärjestelmää

Melu vaikuttaa terveyteen heikentämällä vastustuskykyä

Melu vaikuttaa vakavalla tavalla vastustuskykyyn.

Ihmisen immuunijärjestelmä tarvitsee paljon energiaa toimiakseen. Stressi saa aikaan valppaustilan, joka syö paljon elimistön energiaa. Kun elimistö altistuu krooniselle stressille, vastustuskyky romahtaa.

Yksi asia johtaa toiseen: heikentynyt immuunijärjestelmä avaa oven elimistöön hyökkääville bakteereille ja viruksille. Virustaudit siis tarttuvat elimistöön helpommin stressissä, joka voi johtua esimerkiksi juuri melusaasteesta.

Näin vältät kovien äänten vaikutuksen

Nyt kun tiedät, kuinka melu vaikuttaa terveyteen, on tärkeää tietää kuinka sen vaikutuksia kehossa voi vähentää. Seuraavaksi jaamme vinkkejä tämän tekemiseksi.

  • Vaikka joku musiikkikappale olisi miten koskettava tahansa, älä kuuntele sitä kovalla äänenvoimakkuudella. Älä koskaan ylitä 100:a desibeliä, kun kuuntelet musiikkia tai katsot televisiota. Korvasi kiittävät.
  • Jos menet konserttiin, tapahtumaan tai juhliin, pysy useiden metrien päässä kaiuttimista tai muista kovien äänien lähteistä.
  • Jos altistut jatkuvasti koville äänille asuinpaikassasi tai töissäsi, muuta pois. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä kuulosuojaimia.
  • Pysy erossa myös äänekkäistä laitteista.
  • Älä kuuntele musiikkia kuulokkeilla tuntia pidempään.

Näitä vinkkejä noudattamalla kuulosi pysyy hyvänä. Jos tunnet kuulosi heikentyneen, mene tutkituttamaan korvasi korva-nenä-kurkkulääkärille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Organización Mundial de la Salud. Sordera y pérdida de la audición. (2018) [Online] Available at: www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss
  • Unión Europea, Observatorio de Salud y Medio Ambiente de Andalucía, Junta de Andalucía. Ruido y Salud. [Online] Available at: www.diba.cat/c/document_library/get_file?uuid=72b1d2fd-c5e5-4751-b071-8822dfdfdded&groupId=7294824

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.