Vegaani teini-ikäisenä: kasvava trendi

Vegaaniruokavalion noudattamiseen teini-iässä liittyy joitakin kyseenalaisia puolia. Tällä ruokavaliolla voi kuitenkin olla mielenkiintoisia hyötyjä, kunhan sen suunnittelee huolella.
Vegaani teini-ikäisenä: kasvava trendi

Viimeisin päivitys: 06 elokuuta, 2020

Vegaaniruokavalioon liittyy hyviä ja huonoja puolia. Pelkästään kasviperäinen ruokavalio voi parantaa terveyttä ja auttaa pysymään ihannepainossa. Tähän ruokavalion liittyy kuitenkin myös tiettyjä kiistanalaisia puolia. Se voi nimittäin johtaa tiettyjen ravintoaineiden puutokseen, jos ruokavaliota ei suunnittele kunnolla. Mitä tulee tietää, jos haluaa olla vegaani teini-ikäisenä?

Mitä ovat vegaani ja vegetaristi?

Lukuisten mediassa leviävien artikkelien sekä ammattilaisten aiheesta pitämien konferenssien perusteella vaikuttaa siltä, että teini-ikäisiä vegaaneja on nyt enemmän kuin koskaan ennen. Tähän ruokavalioon liittyy kuitenkin useita kiistanalaisuuksia, sen lisäksi että se aiheuttaa eripuraa vegaaninuoren ja tämän vanhempien välillä.

R. González Leal, Madridin Hospital Infantil Universitario Niño Jesús -sairaalan endokrinologian poliklinikalta, antaa veganismin ja vegetarismin eroista seuraavan perusmääritelmän:

Kaksi yleisintä kasvisruokavaliota ovat vegaaniruokavalio, jossa henkilö ei syö mitään eläinperäistä, ja vegetaarinen ruokavalio, jossa ei syödä lihaa mutta johon kuuluu kananmunia ja maitotuotteita.

Vegaani ei syö mitään eläinperäistä

Kulissien takana: miksi vegaaniruokavalioita suositaan?

Yleisimmät syyt kasvisruokavalion valitsemiseen ovat terveydelliset syyt, huoli ympäristöstä ja eläinten hyvinvointiin liittyvät tekijät.

Jotkut mainitsevat noudattavansa vegaaniruokavaliota myös taloudellisten syiden, maailman nälänhätään liittyvien eettisten syiden ja uskonnollisten syiden takia. Moni on noudattanut kyseistä ruokavaliota lapsuudesta asti, jos he ovat kasvaneet kasvissyöjäperheessä.

Vegaani teini-ikäisenä: huolestuttava, riskialtis ja kasvava todellisuus

Kasviperäisen ruokavalion omaksuminen voi johtaa tiettyjen ravintoaineiden vähentyneeseen saantiin. Puutokset voi kuitenkin välttää noudattamalla hyvin suunniteltua kasviperäistä ruokavaliota, johon sisältyy vihanneksia, hedelmiä, täysjyvää, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä.

Kasvissyöjissä kaksi väestöryhmää on erityisen alttiita riskeille.

  • Ensimmäinen ryhmä ovat lapset ja nuoret, jotka vielä kehittyvät ja tarvitsevat kaikki mahdolliset ravintoaineet, erityisesti välttämättömät aminohapot.
  • Toinen ryhmä ovat naiset, koska he tarvitsevat enemmän rautaa. Tätä mineraalia on toki palkokasveissa ja muussa kasviperäisessä ruoassa, mutta sen biosaatavuus on pienempi kuin lihalla.

Vihannekset ja palkokasvit sisältävät runsaasti rautaa, mutta se ei imeydy ihmiselimistöön samalla tavalla kuin eläinperäinen rauta.

Vegaani teini-ikäisenä onko siitä mitään hyötyä?

Vaikka kasviperäisiin ruokavalioihin liittyy joitakin hyötyjä, on tärkeää olla tietoinen myös tietyistä kiistanalaisista tai jopa terveydelle haitallisista piirteistä.

Tässä lisää tietoa tähän liittyen:

  • Hyvin suunniteltuun kasvisruokavalioon liitetään usein lukuisia terveyshyötyjä.
  • Eläinproteiinissa on kaikki välttämättömät aminohapot, kun taas kasviproteiineista puuttuu jokin tai sitä on hyvin vähän (rajoittava aminohappo). Esimerkiksi viljoissa rajoittava aminohappo on lysiini, kun taas palkokasveissa rajoittavat aminohapot ovat metioniini ja treoniini.
  • Nuoruusikä on syömishäiriöiden puhkeamisen kannalta altteinta aikaa.

Lopuksi

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto mainitsee tiettyjä suosituksia kasviperäistä ruokavaliota noudattaessa. Tällaisessa ruokavaliossa tulee:

  • Syödä erilaisia ruokia, kuten vihanneksia, hedelmiä, viljoja, pähkinöitä, siemeniä ja täysjyvää. Jos ruokavalio sen sallii, lisää mukaan maitotuotteita ja munia.
  • Valitse rikastettuja ruokia, kuten viljoja, leipää, soija- tai mantelimaitoa ja hedelmämehuja saadaksesi runsaasti eri ravintoaineita.
  • Vältä liian rasva-, sokeri- ja natriumpitoista (suolaista) ruokaa.
  • Sisällytä vähintään yksi proteiinilähde jokaiselle aterialle.
  • Syö lisäravinteita, jos ruokavaliosta puuttuu tiettyjä vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Pidä mielessä, että B12-vitamiinia tarvitaan anemian ehkäisyyn. Munat ja maitotuotteet sisältävät runsaasti tätä vitamiinia, minkä vuoksi vegaanien voi olla vaikea saada sitä riittävästi.
  • Opettele lukemaan elintarvikkeiden tuoteselosteet, sillä niissä on mainittu tuotteen ainesosat ja ravintosisältö.

Pyydä apua ravitsemusasiantuntijalta, jotta varmistat kaikkien ravintoaineiden saannin noudattaessasi rajoittavaa ruokavaliota.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
  • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.