Fleksitarismin hyödyt terveydelle

Tänään haluamme kertoa fleksitarismin hyödyistä terveydelle. Termillä kuvataan elämäntapaa, jossa syödään pääasiassa kasviksia, mutta toisinaan myös lihaa. Lue aiheesta lisää alta.
Fleksitarismin hyödyt terveydelle
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Oletko kuullut fleksitarismista? Vaikka vegetaarinen ja vegaaninen elämäntapa ovat tunkeutuneet voimalla väestön keskuuteen, on kasvava joukko ihmisiä niin kutsuttuja fleksitaristeja. Onko tämä termi sinulle tuttu? Haluaisitko tietää, mitkä ovat fleksitarismin hyödyt terveydelle? Pysy kuulolla!

Termi on suhteellisen uusi, ja se viittaa tarkemmin ottaen joustavuuteen ruokavaliossa. Saatat siis jo tietämättäsi kuulua tähän ryhmään. Lue aiheesta lisää tästä artikkelista.

Mitä on fleksitarismi?

Fleksitaristien ruokailutottumukset painottuvat kasvisruokaan, mutta he syövät välillä myös lihaa sekä kalaa, mereneläviä ja siipikarjaa.

Nyt kun kasvissyönti on lisääntymään päin, tämän elämäntavan aloittavat ihmiset lähtevät liikkeelle ensin fleksitarismista. He siis vähitellen vähentävät lihansyöntiä, kunnes lopulta luopuvat siitä kokonaan.

Tähän ryhmään voidaan sisällyttää myös ne ihmiset, jotka eivät ole suuria lihan ystäviä ja syövät sitä vain erityistilanteissa. Tai esimerkiksi ne ihmiset, jotka syövät kalaa ja mereneläviä, mutta eivät naudanlihaa.

Selvennyksen vuoksi, kyseessä ei ole kasvisruokavalion alaryhmä. Kasvisruokavaliota noudattavilla ihmisillä on vahvat eettiset syyt olla syömättä lihaa missään olosuhteissa. Fleksitaristeille taas lihan syöminen ei merkitse periaatteiden rikkomista, eikä se näin ollen aiheuta heissä syyllisyyttä.

Fleksitarianismin hyödyt liittyvät runsaaseen kasviperäisten ruokien syöntiin
Fleksitarismi ei ole kasvisruokavalion alaryhmä, vaan pikemminkin omanlaisensa elämäntapa.

Mitkä ovat fleksitarismin hyödyt terveydelle?

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvipainotteinen ruokavalio tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Sitä tulisi tietenkin noudattaa niin, että ruokavalio on kokonaisuudessaan tasapainoinen ravintoaineiden suhteen ja yksilön omiin tarpeisiin perustuva. Nämä vaikutukset ilmenevät, kun henkilö rajoittaa pitkälle prosessoitujen, rasvassa paistettujen sekä haitallisia aineita sisältävien tuotteiden kulutusta, kuten alkoholia ja tupakkaa.

Alla olemme kertoneet tarkemmin, mitkä ovat fleksitarismin hyödyt elimistölle.

Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja

Sydän- ja verisuonitaudit ovat vakava kansanterveydellinen ongelma maailmanlaajuisesti, ja ne ovat itse asiassa johtava kuolinsyy teollistuneissa maissa. Ne ovat seurausta tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin kertymisestä valtimoihin (näitä ravintoaineita on runsaasti punaisessa lihassa ja lihatuotteissa).

Tässä mielessä tutkimusnäyttö esittää, että kasvispainotteinen ruokavalio, kuten juuri fleksitarismi, auttaa ehkäisemään tällaisia tarttumattomia sairauksia. Se ei hyödytä ainoastaan siksi, että epäterveellisten rasvojen saanti on siinä vähäisempää, vaan myös siksi, että ruokavaliossa on runsaasti antioksidantteja ja tulehduksenvastaisia yhdisteitä, jotka kykenevät parantamaan verisuonten terveyttä.

Fleksitarismin hyödyt liikalihavuutta ja diabetesta vastaan

Liikalihavuus ja 2-tyypin diabetes ovat aineenvaihduntalähtöisiä sairauksia, joiden riskitekijänä on sopimaton ruokavalio. Artikkelin “Fleksitarismi: kirjallisuuskatsaus” tietojen mukaan tämä ruokavalio on yhteydessä näiden sairauksien pienempään riskiin.

Yllä mainittu tutkimus itse asiassa paljasti, että painoindeksi (BMI) oli normaaleissa lukemissa kasvissyöjien ja fleksitaristien ryhmässä verrattuna sekasyöjiin. Sopiva painoindeksi on suojaava tekijä vitaalielinten kroonisia sairauksia vastaan.

Ehkäisee suolistosairauksia

Crohnin tauti sekä paksu- ja peräsuolen syöpä liittyvät liialliseen punaisen lihan, makkaroiden ja rasvaisten elintarvikkeiden kulutukseen. Tästä syystä fleksitarismilla on niitä ehkäisevä vaikutus.

Prosessoimattomien ruokien syöminen pitää myös ruoansulatuskanavan rakenteet terveinä ja mikrobiomin tasapainossa. Näin se vähentää suoliston hiivatulehduksen riskiä ja divertikkelien muodostumista, jotka ovat suoliston seinämään syntyviä ja tulehtumiseen taipuvaisia pussukoita tai laajentumia.

Ehkäisee munuais- ja sappikiviä

Liika proteiinin, erityisesti eläinperäisen proteiinin, kulutus johtaa kalsiumin, virtsahapon ja oksaalihapon poistumiseen virtsan kautta. Nämä aineet ovat keskeisiä osatekijöitä munuaiskivien muodostumisen kannalta.

Ne ovat yhteydessä myös huonon kolesterolin ja epäterveellisen rasvan säännölliseen saantiin, joita on tyypillisesti liharuokavalioissa. Tässä mielessä lihansyönnin vähentäminen voi suojata munuaisten terveyttä.

Runsas lihansyönti voi altistaa munuaiskiville
Munuaiskivien synty liittyy voimakkaasti lihaproteiiniin.

Fleksitarismin hyödyt: loppuhuomautukset

Fleksitarismin hyödyt ovat siis lukuisat. Koska kyseessä on kasvispainotteinen ruokavalio, on kuidun, tulehduksenvastaisten ainesten ja antioksidanttien määrä siinä korkea. Näin ollen se auttaa ehkäisemään tyypillisiä länsimaiseen ruokavalioon liittyviä sairauksia.

On kuitenkin huomioitava, että kuten missä tahansa ruokavaliossa, on erittäin tärkeää saada tasapainoisesti eri ravintoaineita ja räätälöidä tämäkin ruokavalio jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin. Jos siis haluat ryhtyä tällaiselle ruokavaliolle, sinun tulisi pyytää ohjeita ensin ravitsemusasiantuntijalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • SILVA, M. C. B. D. (2018). Flexitarianismo: Revisão de literatura (Bachelor’s thesis).
  • Aumentar el consumo de frutas y verduras para reducir el riesgo de enfermedades no transmisibles. Organización Mundial de la salud.
  • Gorrita Pérez, R. R., Ruiz King, Y., Hernández Martínez, Y., & Sánchez Lastre, M. (2015). Factores de riesgo de enfermedades cardiovasculares y cerebrovasculares en adolescentes. Revista Cubana de pediatría87(2), 140-155.
  • Informe SAN: Alimentación Vegetariana – Revisión Final. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final.pdf.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Raphaely, Talia, and Dora Marinova. “Flexitarianism: traditional diets as social innovation for sustainability.” Visão Global-DESCONTINUADO A PARTIR DE 2013 15.1-2 (2012): 403-422.
  • Dagnelie, P. C. “Nutrition and health–potential health benefits and risks of vegetarianism and limited consumption of meat in the Netherlands.” Nederlands tijdschrift voor geneeskunde 147.27 (2003): 1308-1313.
  • Tomova, Aleksandra, et al. “The effects of vegetarian and vegan diets on gut microbiota.” Frontiers in nutrition 6 (2019): 47.
  • Negri, Armando L., Francisco R. Spivacow, and Elisa E. Del Valle. “LA DIETA EN EL TRATAMIENTO DE LA LITIASIS RENAL BASES FISIOPATOLÓGICAS.” Medicina (Buenos Aires) 73.3 (2013).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.