Logo image
Logo image

Eden Hazardin oikean reiden lihasvamman syy

4 minuuttia
Jalkapalloilija Eden Hazardin oikeassa reidessä on uusi lihasvamma. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka se tapahtui.
Eden Hazardin oikean reiden lihasvamman syy
Viimeisin päivitys: 28 kesäkuuta, 2021

Eden Hazard on tunnettu jalkapalloilija, joka on jälleen ollut uutisissa oikean lannelihaksen takia. Tämä suuri voimakas lihas on saanut Eden Hazardin taas vetäytymään otteluista. Hän oli hiljattain uutisissa harjoituksissa ja otteluissa toistuvien ongelmiensa takia.

Tämä uusi vamma ei kuitenkaan vaikuta liittyvän aikaisempiin; Eden Hazardin sairashistoria paljastaa kuitenkin toisin. Hän on saanut yhdeksän vammaa, jotka eivät ole mahdollistaneet kunnolla pelaamista siitä lähtien, kun hän on ollut osa Espanjan joukkuetta. Tämä on siis Eden Hazardin kymmenes vamma.

Tarkastellaan nyt hänen viimeisimpiä aikaisemmin tapahtuneita lihas- ja nivelvammoja. Mitä merkitystä niillä on nyt, kun Hazard on loukannut oikean reiden? Mitkä ovat tämän lihaksen aiheuttamat anatomiset seuraukset?

Eden Hazardin oikean reiden vamma syntyi muiden ongelmien seurauksena

Eden Hazardin viimeisin loukkaantuminen oli vasemman etureiden lihasrepeämä. Tämä on yksi nelipäisen reisilihaksen osa. Lantion ja polven välisellä alueella on voimakkaita ja järjestäytyneitä kuituja, jotka mahdollistavat urheilun.

Vasemman etureiden repeytyminen ei ole samanlainen kaikilla ihmisillä. Sen riski on suurempi urheilijoilla, sillä lihas ylirasittuu harjoituksissa sekä raskaiden kisakausien aikana. Kliinisin termein lihasrepeämä voidaan jakaa neljään vakavuusasteeseen:

 • Ensimmäinen aste. Alle 5 % lihaksista vaurioituu ja toisinaan vahingoittuneen alueen sijainnin paikallistaminen voi olla jopa mahdotonta ultraäänen avulla.
 • Toinen aste. Kuidut eroavat toisistaan jopa 4 cm verran.
 • Kolmas aste. Hiertymä on 4 cm suurempi ja aponeuroosissa esiintyy vaurioita. Kyseessä on lihaskudosta ympäröivä kuitukerros. Siinä on yleensä hematooma, eli mustelma, joka vie tilaa aiheuttaen siten painetta ja kipua.
 • Neljäs aste. Tämä on kaikista vakavin muoto. Se johtuu siitä, että hiertymää esiintyy koko vahingoittuneen lihaksen laajuudelta ja hematooman on tapana olla melko iso. Se aiheuttaa liikuntakyvyttömyyttä ja vaatii leikkauksen.

Emme ole varmoja Eden Hazardin nelipäisen reisilihaksen repeämän laajuudesta. Hän on kuitenkin loukannut sen uudelleen huolimatta siitä, että asianmukaista lepoa ja kuntoutusta on noudatettu. Tällä kertaa kyseessä on oikea lannelihas.

Some figure
Reidessä on useita lihaksia, mukaan lukien nelipäinen reisilihas, jonka Hazard on loukannut aiemmin.

Lue myös: Miten liiallinen liikunta vaikuttaa lihaksiin?

Mikä on lannelihas ja missä se sijaitsee?

Lannelihas on oikeastaan osa suurempaa lihasryhmää, johon viitataan nimellä iliopsoas. Tämä kuitujen joukko ulottuu pallean ja selkärangan väliltä aina lantion ja reisiluun yläpuolelle. Se on vastuussa lantion taivuttamisesta.

On paras keskittyä jokaiseen osioon erikseen:

 • Lonkka yhdistyy lonkan harjanteeseen, koskettaa ristiluuta, täyttää sisäisen risti-suoliluunivelen ja muodostaa nivelsiteen. Sitten se poistuu lanteen kautta alla oleviin nivelsiteisiin ja päätyy reisiluuhun.
 • Lannelihas alkaa rintakehän ja lanteen viimeisestä nikamasta yhdistyen sitten selkärankaan ja reisiluuhun, jossa lannelihaksen kiinnittyminen tapahtuu yllä mainitsemalla tavalla.

Lannelihaksen kokoa analysoidessa on loogista pohtia lannelihaksen vuorovaikutusta useiden muiden elimistön rakenteiden kanssa. Sillä on yhteys vatsan elimiin sekä lukuisiin hermoihin ja sisuspunoksiin, joiden tehtävänä on kuljettaa aistituntemuksia.

Keskushermoston kanssa oleva yhteys johti perinteisen lääketieteen keksimään erilaisia lähestymistapoja ja hoitokeinoja. Sen tarkoituksena on stimuloida vatsan elinten, munuaisten ja elintärkeän tasapainon välisen energian oletettua kanavointia. Nämä anekdotiset toiminnot perustuvat tietenkin ryhtiin vaikuttavien lihasten ylivoimaan.

Lannelihaksen tehtävänä on:

 • Aktivoitua kävellessä. Se auttaa ihmisiä kävelemään kahdella jalalla, toisin kuin eläimet.
 • Tukea selkärangan normaalia kaarevuutta, varsinkin lanteen kohdalta eteenpäin suuntautuvaa.
 • Vakauttaa ristiluuta, jotta se ei menetä keskusakseliaan.

Voiko Eden Hazardin viimeisimmät vammat liittyä lannelihakseen?

Eden Hazardin oikean reiden vamma voidaan myös laittaa ylirasituksen piikkiin. Lihaksen väsymistä tai toistuvien pienten vammojen mahdollisuutta pohdittiin edellisen repeämän kohdalla, joten ei olisi yllättävää, että tämä uusi vamma johtuu samasta syystä.

Joka tapauksessa, vammat ovat tapahtuneet vastakkaisilla puolilla. Nelipäisen reisilihaksen repeäminen tapahtui vasemmalla ja lannelihaksen oikealla. Se ei siis poista mahdollista yhteyttä niiden välillä. Keholla on nimittäin tapana kompensoida lisää tervettä puolta, kun toisella puolella ilmenee ongelma.

Yhtenä hypoteesina on myös, että vasemman alaraajan vahingoittuminen sai oikean puolen rasittumaan liikaa harjoitusten ja fyysisen kuntoutuksen aikana. Ylimääräiset supistukset ja liiallinen ponnistelu voivat ehdottomasti aiheuttaa merkittävämpää herkkyyttä vammoille.

Nämä ovat kuitenkin kaikki oletuksia. Ainoa varma asia on se, että Eden Hazardin oikean reiden vamma tarkoittaa sitä, ettei hän voi pelata enää. Lepo on jälleen tyypillinen hoitokeino yhdessä tulehduskipulääkkeiden ja kuntoutusprosessin (kinesiologia ja fysioterapia) kanssa.

Some figure
Lepo ja asianmukainen kuntoutus ovat Eden Hazardin vammojen kaltaisten toipumisten kulmakiviä.

Lue myös: Lihaskipua lievittävät luontaishoidot

Onko lannelihaksen vamma ehkäistävissä?

Lannelihaksen rasittumista voidaan ehkäistä asianmukaisella harjoittelulla ja liikkeiden oikealla suoritustavalla. Liikunnan määrän säätelystä ja tauon antamisesta lihaskuiduille on myös apua.

Toisinaan alkavat merkit varoittavat tulevasta. Reidessä tai lantion alueella voi esimerkiksi tuntua epämääräistä kipua ja alaraajat voivat olla äärimmäisen väsyneet urheilijoilla, jotka eivät normaalisti väsy helposti.

Tällaisissa tapauksissa asiantuntijat suosittelevat seuraavaa, kun varoitusmerkkejä ilmaantuu:

 • Liikunnan voimakkuuden vähentäminen
 • Lihakseen kohdistuvien venytysten tekeminen tavallista useammin
 • Lantion ja vatsan seudun hierominen ylhäältä alas kohti nivusia

On kuitenkin tapauksia, jolloin ehkäisy on melkein mahdotonta, eikä potilas voi kuin levätä ja luottaa asiantuntijan antamiin neuvoihin, jotka auttavat toipumisessa. Toipuminen on mahdollista, mutta vaatii kärsivällisyyttä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tudela Navarro, Antonio. “Como evitar lesiones en deportes repetitivos de alta competición y nuevas técnicas de entrenamiento repetitivo.” (2016).
 • Cabrera Vasquez, Judith Polonia. “Enfoque fisioterapéutico en el desgarro del músculo-esquelético.” (2018).
 • Staugaard-Jones, Jo Ann. El psoas: Músculo vital (Color). Paidotribo, 2019.
 • Díaz, Fernando Jiménez. “Lesiones musculares en el deporte.(Muscular injuries in sport).” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 2.3 (2006): 55-67.
 • Rubio, Camilo Llorca, et al. “Espasmo del Psoas Iliaco, lesión adaptativa más frecuente en el atleta de alto rendimiento.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 12.2 (2020).
 • Narváez Chicaiza, Joselyn Vanesa. Estudio y análisis de la influencia del psoas en las lumbalgias mecánicas. BS thesis. Quito: UCE, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.