Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen

Polven kuntoutus nivelkierukan leikkauksen jälkeen tulisi aloittaa lähes välittömästi. Hoidon ja kuntoutusharjoitteiden lykkäämistä ei suositella, sillä tämä voi vaarantaa polven liikkuvuuden.
Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen on prosessi, joka voi kestää muutaman viikon, riippuen potilaan terveydestä ja vamman tyypistä. Päätavoitteena on toimintakyvyn palauttaminen niveleen, jotta nivelrusto mukautuu toimimaan ilman nivelkierukkaa.

Prosessi on hyvin tärkeä urheilijoille, sillä sen avulla voidaan taas aloittaa treenaaminen ongelmitta. Kuntoutus on avainroolissa, mitä tulee lihasten voimaan ja kuntoon, jotta voidaan estää komplikaatioita tai uusia vammoja.

On tavallista, että potilaalla on huolia ennen kuntoutusta. Nyt haluammekin selvittää, mistä on kyse ja milloin prosessi tulisi aloittaa.

Miksi nivelkierukkaan voi tulla vamma?

Nivelkierukka on nk. syyrustoa, ja se sijaitsee reisi- ja sääriluun välillä. Se antaa polvelle notkeutta ja kyvyn kiertyä. Se auttaa vakauttamaan nivelen ja helpottaa hyvää kehonpainon jakautumista.

Tavallisin nivelkierukan vamma aiheutuu kiertävästä liikkeestä tai huonosta tuesta. Se voi kuitenkin johtua myös rappeuttavasta sairaudesta, joka pahenee ajan kuluessa.

Nivelkierukan leikkaus

kipeä polvi

Polven leikkaustekniikat ovat kehittyneet paljon ajan kuluessa. Nivelkierukan leikkausta tehdään avoleikkauksena, mutta on tavallisempaa suorittaa tähystysleikkaus, joka kuuluu erittäin vähän invasiivisiin tekniikoihin.

Tämä moderni menetelmä vähentää tulehdusriskiä jopa 50 %:lla sekä mahdollistaa nopeamman toipumisen. Lääkäri käyttää paikallis- tai selkäydinpuudutusta ja tekee viillon polveen. Sitten hän laittaa sisään tähystimen.

Tämä väline, joka on noin kynän kokoinen, mahdollistaa vamman tutkimisen pienellä kameralla. Kun vamma on saatu määritettyä, käytetään muita välineitä nivelkierukan vahingoittuneen alueen poistamiseksi tai korjaamiseksi.

Polven kuntoutus nivelkierukkaleikkauksen jälkeen

Koska polvi on monimutkainen ja herkkä rakenne, on syytä tuntea nivelkierukkaleikkauksen jälkeinen kuntoutuksen prosessi jo etukäteen. Sen sivuuttaminen altistaa nivelen uusille vammoille.

Tavoitteena on yleisesti ottaen:

  • Verenkierron stimuloiminen toipumisen prosessin nopeuttamiseksi.
  • Nivelen jäykkyyden vähentäminen – tämä on liikkumattomuuden sivuvaikutus.
  • Atropian ja heikkenemisen estäminen lihaksissa liikkumattomuuden jälkeen.

Kuntoutuksen aloituksen ajankohta

Polven kuntoutus nivelkierukan leikkauksen jälkeen tulisi aloittaa lähes välittömästi. Leikkauksen jälkeen on erittäin tärkeää tehdä eräitä harjoituksia ja saada hoitoa, jotta toipuminen voisi alkaa.

Polviharjoitukset tulee aloittaa jo vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Kuntoutussuunnitelma nivelkierukan leikkauksen jälkeen

Kun polvelle on tehty jokin leikkaus, kuten esimerkiksi artroskopia, on ensiarvoisen tärkeää noudattaa kuntoutussuunnitelmaa nivelen alueella. Tämä hoito tulee tehdä vähitellen, riippuen potilaan tilanteesta ja ominaisuuksista.

Sisemmän nivelkierukan leikkauksen ollessa kyseessä kuntoutus voi kestää 3-5 viikkoa, ja ulomman kohdalla seitsemän viikkoa pidempään.

Hoito leikkauksen jälkeen

Ensimmäiset kuntoutusvaiheet tulee aloittaa siis lähes heti leikkauksen jälkeen. Nämä sisältävät hoitoja ja tapoja, jotka mahdollistavat tulehduksen vähentämisen ennen kuin pyritään saamaan nivelen liikkuvuus takaisin.

Niihin kuuluvat:

  • Polven pitäminen koholla
  • Alueen kylmähoito
  • Kipulääkkeet
  • Kainalosauvojen käyttö painon kohdistumisen estämiseksi leikatulle polvelle

Kuntoutusharjoitukset

kuntoutus leikkauksen jälkeen

Suuri osa polven kuntoutusta ovat harjoitukset, jotka tulee tehdä fysioterapeutin valvonnassa. Nämä aktiviteetit on tarkoitettu polven parantamiseksi sekä lopulta mahdollistamaan normaalin elämän ja polven liikkeen.

Hoidon aikana on tärkeää ottaa huomioon monet tekijät:

  • Harjoitusohjelman lisäksi tarvitaan muita hoitavia ja ennaltaehkäiseviä menettelyjä.
  • Aktiviteetit tulee mukauttaa vamman sekä leikkaustyypin perusteella.
  • Harjoitusohjelman tulee edetä vaiheittain, eikä siinä saa edetä ilman tiettyjen tavoitteiden täyttymistä. Siten jokaisen vaiheen tulee olla mukautettu potilaan iän, fyysisen kunnon sekä mahdollisten sairauksien perusteella.
  • Vie monta viikkoa ennen kuin potilas voi harrastaa kovan rasituksen liikuntaa. Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana potilas ei pysty ryömimään, menemään kyykkyasentoon tai polvistumaan.

Kuten jo mainitsimmekin, kuntoutuksen kesto vaihtelee potilaasta riippuen. Lääkärin tulee ottaa huomioon, että kaikki potilaat eivät reagoi samalla tavalla harjoituksiin ja tavallisiin hoitomuotoihin. On kuitenkin varmaa, että toipuminen kestää vähemmän aikaa artroskopian jälkeen kuin perinteisen leikkauksen jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barber, F. A. (1994). Accelerated rehabilitation for meniscus repairs. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 10(2), 206-210.
  • Barber, F. A., & Click, S. D. (1997). Meniscus repair rehabilitation with concurrent anterior cruciate reconstruction. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery, 13(4), 433-437.
  • Shelbourne, K. D., Patel, D. V., Adsit, W. S., & Porter, D. A. (1996). Rehabilitation after meniscal repair. Clinics in sports medicine, 15(3), 595-612.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.