Logo image
Logo image

Lihaskipua lievittävät luontaishoidot

2 minuuttia
Lihaskipua voidaan lievittää nopeasti ulkoisesti levitettäviä ja suun kautta otettavia lääkkeitä yhdistämällä. Muistathan myös venytellä lihaksia ennen fyysisten aktiviteettien harrastamista ja niiden jälkeen.
Lihaskipua lievittävät luontaishoidot
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Lihaskivuista kärsiminen on hyvin yleistä ja kipua voi esiintyä yhdessä tai useammassa lihaksessa. Kipu voi ulottua myös nivelsiteisiin, jänteisiin sekä sidekudoskalvoon, jotka ovat lihaksia, luita ja elimiä yhdistäviä pehmytkudoksia.

Lihaskipu liittyy yleensä liikunnasta tai fyysisestä aktiviteetista johtuvaan lihasjännitykseen, ylikuormitukseen tai vammaan. Lihaskipua esiintyy tietyssä lihaksessa ja se voi tapahtua liikuntasuorituksen aikana tai välittömästi sen jälkeen.

Kipu voi olla myös merkki sairaudesta, joka vaikuttaa koko kehoon. Esimerkiksi jotkut infektiot (mukaan lukien flunssa) sekä sidekudoksiin vaikuttavat sairaudet, (kuten punahukka), voivat aiheuttaa suurta kipua.

Tavallinen lihaskipua aiheuttava tekijä on fibromyalgia. Se on sairaus, joka herkistää lihasta ja sitä ympäröivää kudosta. Se aiheuttaa uniongelmia, väsymystä ja päänsärkyä. Lääkekasvien monipuolisuuden ansiosta tällaisia oireita voidaan kuitenkin hoitaa kotona hyvin tehokkaalla ja luonnollisella tavalla.

Rosmariini ja alkoholi lievittävät lihaskipua

Rosmariini on todella tehokas lihaksia rentouttava aine. Se lievittää fyysiseen suoritukseen liittyviä kramppeja sekä lihaskipua. 

Ainesosat

 • 700 ml isopropyylialkoholia (IPA)
 • 3 rkl kuivattuja rosmariinin lehtiä

Valmistus

 • Täytä pullo isopropyylialkoholilla ja lisää siihen kuivatut rosmariinin lehdet.
 • Anna tekeytyä 24 tunnin ajan, siivilöi ja käytä lihaskipuun.
 • Levitä rosmariinialkoholia lihaksiin hellävaraisin hierontaliikkein. Anna haihtua itsestään.

Kiivi-banaanijuoma, joka nostaa kehon kaliumtasoa

Lihaskipu pahenee usein kaliumin puutteesta johtuen. Banaani toimii tällaisissa tapauksissa erinomaisena kotihoitokeinona kivun lievittämiseksi, sillä kyseinen hedelmä sisältää paljon kaliumia.

Kaliumia on kehossa mineraaleista kolmanneksi eniten. Sillä on hermojen ja lihasten toiminnan kannalta tärkeä rooli. Se säätelee myös kehossa olevan veden määrää ja jakautumista.

Kiivi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia. Ne ovat kumpikin tärkeitä ravintoaineita.

C-vitamiinia pidetään luonnon omana antioksidanttina. Se suojaa soluja ja DNA:ta energian tuotannossa muodostuvien vapaiden radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta. Kalium helpottaa myös raudan imeytymistä. Sen antioksidanttiset ominaisuudet ehkäisevät lihasten vaurioitumista.

Ainesosat

 • 3 kypsää banaania
 • 500 ml vettä
 • 2 kiiviä

Valmistus

 • Kuori ja pilko hedelmät, jotta ne sekoittuvat helposti.
 • Sekoita ainesosia tehosekoittimessa neljän minuutin ajan.
 • Nauti juoma siivilöimättä sitä ennen liikuntasuoritusta tai muiden aktiviteettien tekemistä, jotka vaativat fyysistä ponnistelua.

Lue myös: 8 kiivin arvokasta terveyshyötyä

Meloni-sitruuna-viinirypälemehu, joka ehkäisee kramppeja

Some figure

Tämä mehu on erinomainen tapa hoitaa lihaskipua luonnollisesti. Näiden kolmen hedelmän yhdistäminen lisää kehon kaliumtasoa auttaen siten lievittämään lihaskipua ja ehkäisemään fyysisen aktiviteetin aikana tai jälkeen syntyviä kramppeja. 

Ainesosat

Valmistus

 • Sekoita meloniviipaleita, sitruunamehua ja viinirypäleitä tehosekoittimessa neljän minuutin ajan, kunnes seos on paakutonta ja nestemäistä.
 • Kaada juoma lasiin ja nauti. Tämä juoma tulisi nauttia ennen urheilua tai muiden fyysistä ponnistelua vaativien aktiviteettien tekemistä.

Lue myös: Mitä terveyshyötyjä vesimelonin siemenillä on?

Lihaskipua lievittävä omenaviinietikka

Lihaskipu vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin ja se voi johtua useista eri syistä. Tavallisimpia aiheuttajia ovat huono ryhti, tietyt vammat, liikalihavuus, raskaus sekä raskaiden tavaroiden nostelu.

Omenaviinietikka sisältää paljon kaliumia, joten se sopii erinomaisesti lihaskramppien hoitamiseen. Kuten mainitsimme aikaisemmin, on kaliumin puute yksi lihaskivun pääsyistä.

Ainesosat

 • 2 rkl omenaviinietikkaa
 • 500 ml lämmintä vettä

Valmistus

 • Sekoita yhteen molemmat ainesosat ja nauti.
 • Omista mieltymyksistäsi riippuen voit juoda juoman ennen liikuntaa tai sen jälkeen.

Muistathan venytellä ja lämmitellä ennen fyysisten aktiviteettien tekemistä voidaksesi ehkäistä vakavien kramppien ja lihaskivun syntymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.