Logo image
Logo image

Divertikuliitin ehkäisy ja hoito

2 minuuttia
Divertikuliitti on sairaus, jonka kanssa tulisi olla erittäin varovainen. Kuitupitoisen ruokavalion noudattaminen ja riittävä vedenjuonti ovat tärkeä osa hoitoa; näin leikkausta ei välttämättä tarvita.
Divertikuliitin ehkäisy ja hoito
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kehosta tulisi pitää jatkuvasti huolta ja pyrkiä omaksumaan uusia terveellisiä elämäntapoja, jotta elämänlaatu pysyisi hyvänä ja vältyttäisiin ongelmilta. Kiinnitä siis tarkasti huomiota terveyteesi ja kysy lääkäriltä sinua huolestuttavista asioista.

Yksi vaivoista, joita ei tulisi jättää huomiotta, on divertikuliitti. Sen syntypaikka on paksusuoli, ja se voi aiheuttaa niin pieniä kuin hengenvaarallisiakin ongelmia. On siis suositeltavaa pyrkiä noudattamaan terveellistä ruokavaliota mahdollisimman paljon; näin sairautta voi ehkäistä.

Seuraavaksi kerromme divertikuliitin ehkäisystä ja hoidoista. Oletko koskaan kuullut niistä?

Divertikuliitin ehkäisy

Hoidon tarkoituksena on ehkäistä suolen divertikkeleitä eli umpipusseja aiheuttamasta haittaa elimistölle. On aina tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita.

Hyvin tärkeä asia sairauden ehkäisyssä on kuitupitoinen ruokavalio; sitä tulisi noudattaa tarkasti. Onkin suositeltavaa syödä hedelmiä, vihanneksia ja viljoja. Divertikuliitin ehkäisy toimii kun lisäät kuidun määrää ruokavaliossa vähitellen, jotta elimistö tottuu muutokseen.

Näin vältät mahdollisen vatsakivun. (Nämä ohjeet pätevät silloin kun sairaus ei ole kovin vakava).

Ruoat joista on yleensä apua tässä sairaudessa, ovat keräkaali ja parsakaali. Perunat, vehnäleipä ja omenat ovat myös erinomaisia vaihtoehtoja.

Suositeltava resepti

Some figure

Tämä helppo resepti on tehty linsseistä ja sienistä. Siihen tulee seuraavat ainesosat:

Ainekset

  • 350 g linssejä
  • 450 g sieniä
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 4 ruokalusikallista oliiviöljyä
  • 1 teelusikallinen jauhoja
  • 1 suuri sipuli

Valmistus

Keitä linssit ja laita ne paistinpannulle öljyn sekä pilkottujen sienten ja sipulin kanssa. Sekoita ja lisää valkosipuli.

Seuraavan muutaman päivän aikana epämukavuuden tulisi vähetä huomattavasti. Tämän jälkeen sinun tulisi aloittaa ruokavalio ja kuidun vähittäinen lisääminen. Jos ongelma kuitenkin jatkuu tai pahenee, lopeta näiden ruokien syöminen.

Toinen apu tähän vaivaan on runsas vedenjuonti.

Lääkkeet

Some figure

Toisinaan lääkäri saattaa määrätä kuitulisää otettavaksi kolme kertaa päivässä. Tästä annoksesta saa kuitua jopa 10 grammaa.

Näissä tarvitaan lääkärin apua

Jos tilanne pahenee, sairauden hoitamiseksi on myös muita menetelmiä.

  • Divertikuliitti voi ilmetä esimerkiksi peräaukosta tulevana verenvuotona. Vaikka se voikin joskus lakata ilman hoitoa, lääkäriin on silti hyvä mennä. Lääkäri voi näin yrittää paikantaa verenvuodon sijainnin kolonoskopialla tai tietokonetomografialla. Jos vuoto ei lakkaa, viimeinen vaihtoehto on leikkaus. Siinä poistetaan se osa paksusuolesta, johon sairaus on eniten vaikuttanut.
  • Toinen divertikuliittiin liittyvä vaiva, joka vaatii myös nopeaa hoitoa, on vatsakalvontulehdus. Se on leikattava mahdollisimman nopeasti, sillä muutoin se voi olla hengenvaarallinen.
  • Myös mahdollinen paksusuolen seinämään syntynyt reikä on leikattava.
  • Divertikuliittiin voi liittyä myös märkäpesäkkeitä. Lääkärin on tyhjennettävä ne, jos lääkkeet eivät ole tehonneet.

Joillakin sairaudesta kärsivillä ihmisillä suolisto voi tukkeutua osittain tai kokonaan. Leikkausta tarvitaan vain silloin, jos tukos on täydellinen. Osittainen tukos ei välttämättä vaadi leikkaushoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Mauch, M., & Seitz, K. (2007). Divertikulitis. Ultraschall in Der Medizin. https://doi.org/10.1055/s-2007-963368

Monzel, M. J., & Almy, T. P. (2018). Diverticular disease. In Nutritional Aspects of Aging: Volume 2. https://doi.org/10.1201/9781351075145

Sheth, A. A., Longo, W., & Floch, M. H. (2008). Diverticular disease and diverticulitis. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.2008.01879.x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.