Logo image
Logo image

Diabeteksen vaikutus seksielämään

3 minuuttia
Diabetes voi vaikuttaa seksielämään suuresti, sillä moni tästä sairaudesta kärsivä kokee muiden oireiden lisäksi myös seksuaalisen toimintakyvyn heikkenemistä. Usein ongelma johtuu vahingoittumisesta hermoissa ja pienissä verisuonissa, sillä tämä tekee ihmisestä alttiimman seksuaalisten ongelmien kehittymiselle.
Diabeteksen vaikutus seksielämään
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan kuullut, että diabetes voi vaikuttaa ihmisen elämään myös seksuaalisuuden aluella? Diabeteksen vaikutus seksielämään onkin itse asiassa melko merkittävä ongelma, sillä se on yleinen ilmiö.

Sen voidaan sanoa vaikuttavan naisiin ja miehiin yhtä paljon, mikä johtuu siitä, että elimistön glukoositaso nousee tästä sairaudesta kärsivillä hyvin korkealle. Tämä sitten vaikuttaa suoraan ihmisen hermoihin ja verisuoniin, minkä seurauksena ilmenee usein komplikaatioita sukupuolielinten alueella.

Ongelma johtuu siis pääasiassa siitä, että kehon reaktio seksuaaliseen stimulaatioon on yhteydessä hermostoon ja verenkiertoon. Nyt kerromme tarkemmin siitä, mikä diabeteksen vaikutus on sekä miesten että naisten kohdalla.

Diabeteksen vaikutus miehen seksielämään

Erektiohäiriö

Some figure

Hallitsematta jätetty diabetes voi johtaa miehillä herkkyyden vähenemiseen sekä seksuaalisen toimintakyvyn heikkenemiseen.

Erektiohäiriö on tavallisin seksuaalista toimintakykyä vähentävä häiriö diabetesta sairastavilla miehillä, ja tällöin ilmenee pysyvää ja toistuvaa kyvyttömyyttä saada erektio seksuaalisen stimulaation aikana. Tätä haittaa ilmenee noin puolella miehistä ikävälillä 40-70 huolimatta siitä, onko kyseessä diabetesta sairastava ihminen vai ei.

Miehen kehossa on rakenteita, jotka tunnetaan tieteellisellä nimellä corpora cavernosa ja jotka sijaitsevat peniksen yläosassa virtsaputkien päällä. Ne rentoutuvat ja mahdollistavat sen, että verta pääsee virtaamaan seksuaalisen stimulaation aikana. Siten penis laajenee ja tuloksena on erektio. Jos jossakin kohdassa tätä prosessia on häiriö, tuloksena voi olla erektiohäiriö.

Diabetes vaikuttaa tällaisen seksuaalisen toimintahäiriön kehittymiseen usean seikan vuoksi:

  • Se estää veren virtausta sukupuolielimiin, sillä se tukkii valtimot.
  • Siten se muuttaa hermoja ja peniksen herkkyyttä.

Kun miehellä on diabetes, hänen tulisi kertoa lääkärille mikäli tällaisia ongelmia ilmenee, jotta vaivaan olisi mahdollista saada kunnollista hoitoa. Lääkäri saattaa tällöin määrätä lääkitystä.

Suurimmassa osassa tapauksia on kuitenkin parasta pyrkiä hallitsemaan ongelmaa siten, että verensokeritasot pidetään hallinnassa. Jo näin tekemällä voidaan ehkäistä hermojen ja verisuonten vahingoittumista.

Lue aiheesta lisää: Ehkäise diabetesta syömällä greippiä

Diabeteksen vaikutus naisen seksielämään

Naisen seksuaalisuutta on itse asiassa tutkittu paljon vähemmän kuin miehen. Voidaankin sanoa, että ei ole tehty riittävästi tutkimuksia, jotta pystyttäisiin varmuudella toteamaan että diabetesta sairastavilla naisilla on muita suurempi riski kärsiä seksuaalisen toimintakyvyn häiriöistä.

Ongelmat, joista kerromme seuraavaksi, voivat kuitenkin liittyä siihen, että naisen kehossa tapahtuu hermojen ja verisuonten vahingoittumista diabeteksen vuoksi.

1. Liian vähäinen kostuminen

Some figure

Kun naisella on diabetes, hän saattaa kiihottuessaan kokea kostumisen puutetta. Tämä on ongelma ennen kaikkea siksi, että on vaikeaa kokea nautintoa yhdynnän aikana, jos nainen ei ole kostunut.

Tämä ilmiö sukupuolielinten alueella (yhdistettynä emättimen seinämien pullistumisen vähäisyyteen) on kaikkein yleisin seksuaalisen toimintakyvyn häiriö diabeteksesta kärsivillä naisilla. Tämä saa aikaan sen, että nainen ei koe olevansa valmis seksiin, sillä penetraatio ilman riittävää kosteutusta aiheuttaa kipua ja alueen ärtymistä.

Tämä ongelma voi liittyä eräällä tavalla diabetekseen. Korkea verensokeritaso aiheuttaa kostumisen puutetta ja siten emättimen kuivuutta, ja tämän vuoksi diabetes voikin olla syynä liian vähäiseen kosteutukseen.

2. Vähentyminen seksuaalisessa halukkuudessa

Seksuaalinen halu on elimistön merkittävin seksuaalinen reaktio, ja se saa aikaan kiihottumisen ja sitten lopulta orgasmin. Siten voidaankin sanoa, että seksuaalisen halun puute tarkoittaa, että seksielämä ei voi olla tyydyttävää.

Hyperglykemia on usein syynä siihen, että diabeteksesta kärsivällä naisella on voimakasta väsymystä sekä vähentymistä seksuaalisessa halukkuudessa.

3. Vaginismus

Some figure

Kostumisen puute yhdistettynä yliherkkyyteen voi saada aikaan sen, että yhdyntä on naiselle kivuliasta ja siten erittäin huono kokemus.

Vaginismus on aivan omanlainen ilmiö siksi, että siihen kuuluu ei-tahdonalainen lantionpohjan lihasten supistuminen. Tämä aiheuttaa täyden tai osittaisen emättimen sulkeutumisen, ja siten vaginismuksesta kärsivä nainen ei pysty olemaan yhdynnässä, sillä se on liian kivuliasta.

Useimmissa tapauksissa tämä johtuu pääasiassa kosteutuksen puutteesta, mutta sen syy voi olla myös emättimen herkkyyden lisääntymisessä. Tämä taas voi olla sensorisen neuropatian syytä.

Lue aiheesta lisää: Mikä on syynä naisen orgasmin puuttumiseen?

4. Anorgasmia

Anorgasmia eli orgasmin puuttuminen tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että ihminen ei pysty saamaan orgasmia silloinkaan, kun seksuaalinen stimulaatio on ollut kunnollista.

Diabetes ei ole suora syy tähän seksuaalisen toimintakyvyn häiriöön, muta se on kuitenkin yhteydessä halun puutteeseen ja kosteutukseen, ja molemmat näistä ongelmista aiheuttavat nautinnon puutetta tai jopa kipua seksin aikaan. Täten naisen on mahdotonta saada orgasmia.

Useimmissa nyt mainituissa ongelmissa hyperglykemia lisää myös alttiutta sille, että nainen saa emätintulehduksia. Nämä saavat aikaan poikkeavia vuotoja sekä kipua, kutinaa ja yliherkkyyttä emättimen alueella. Lisäksi tällöin seurauksena on tietysti myös se, että seksi on todella epämukava kokemus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.