Logo image
Logo image

Emätintulehduksen syyt

4 minuuttia
Jos sinulla on emätintulehduksen oireita, on tärkeää että käyt gynekologilla ennen kuin aloitat mitään hoitoa omin neuvoin. Vaikka tässä ei olekaan kyseessä mikään vakava ongelma, se kuitenkin vaatii ammattilaisen apua.
Emätintulehduksen syyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Emätintulehduksen syyt ovat monet. On sellaisia asioita, jotka ovat hyvin tärkeitä naisille. Epäilemättä yksi näistä on myös seksuaalinen terveys, ja tähän alueeseen kuuluu kaikki se, mitä tapahtuu sukuelinten alueella.

Tässä artikkelissa haluamme puhua ongelmasta, jota kuka tahansa nainen voi kokea missä tahansa vaiheessa elämäänsä, eli emätintulehduksesta.

Jatka lukemista, ja saat tietää syyt ja hoitokeinot tähän tavalliseen terveyspulmaan.

Mikä on emätintulehdus?

Tässä ei ole kyseessä vakava sairaus. Se on kuitenkin lääketieteellinen ongelma, joka johtuu sarjasta vaihtelevia syitä, ja näihin aiheuttajiin voivat kuulua seuraavat:

 • allergiat
 • vammat
 • ulkoinen ärsytys

On myös muita emättimen tulehduksia, jotka yleensä ilmaantuvat tämän tulehduksen ohella. Näihin kuuluvat hiivatulehdus ja herpes. On kuitenkin helppoa taistella tätä ongelmaa vastaan, jos otat avuksesi gynekologin asiantuntemuksen.

Mitkä ovat yleisimmät emätintulehduksen syyt ?

Naisen intiimialue on äärimmäisen herkkä. On monia sellaisia asioita, jotka voivat vaikuttaa siihen haitallisesti. Mitä tulee tähän vaivaan, on useita syitä, jotka voivat selittää emätintulehduksen kehittymistä.

Kaikkein tärkeimmät ovat seuraavat:

1. Kosketuksesta saatu ihotulehdus

Some figure

Kosketuksen kautta saatu ihotulehdus aiheuttaa yleensä polttavaa tunnetta ja kutinaa. Voit kuitenkin olla tässä tapauksessa huoletta, sillä tämä ei ole vakavaa.

Näin tapahtuu silloin, kun iho on kosketuksessa ärsyttävien aineiden kanssa ja sitten tulehtuu.

Tällaisia ärsyttäviä tuotteita voivat olla seuraavat:

 • saippuat
 • naisten hygieniatuotteet
 • emätinpesuaineet
 • kondomit
 • ehkäisytuotteet
 • hajustettu vessapaperi
 • tamponit

2. Seksuaalisesti tarttuvat tulehdukset

Herpes, tippuri ja klamydia ovat kolme sellaista sairautta, jotka aiheuttavat emättimen tulehduksia.

Nämä sairaudet aiheuttavat yleensä seuraavan tyyppistä epämukavuutta:

 • kutina
 • polttava tunne virtsatessa
 • kipu
 • runsas vuodon erittyminen – tämä vuoto voi olla keltaista, vihreää tai harmaata, ja sen haju on voimakas

3. Emättinen sienitauti

Emättimen sieni on toinen kaikkein tavallisimmista syistä emätintulehdukseen. Tämä on tulehdus, jonka aiheuttaa hiiva, joka voi saada aikaan sukuelinten alueen kutinaa ja paksua emättimen vuotoa.

Hiivatulehdusta voidaan hoitaa hyvin helposti antibiooteilla, ja joissakin tapauksissa apteekista saatavat hiivatulehduksen hoitolääkkeet ovat jo riittävä apu.

Vakavammissa tapauksissa gynekologin tulisi määrätä erityistä lääkettä tähän vaivaan.

4. Bakteeritulehdukset

Kehossasi oleva bakteerikasvusto on hyödyllinen terveydellesi, sillä se auttaa vahvistamaan vastustuskykyä. On kuitenkin niin, että tietyt bakteerit voivat lisääntyä liian runsaasti ja aiheuttaa emätintulehduksen kehittymistä.

Näin voi käydä kun käytät antibiootteja, sillä nämä lääkkeet eivät ainoastaan poista niitä bakteereja, jotka aiheuttavat sairauden, vaan lisäksi vaikuttavat bakteerikasvustoon.

Sellaisiin bakteereihin, jotka aiheuttavat emätintulehdusta, kuuluvat seuraavat:

 • Streptokokki
 • Gardnerella vaginalis
 • Stafylokokki

Bakteeriperäisen emätintulehduksen aikana ilmenee valkoista tai harmaan sävyistä nestettä, jonka haju on kalan hajua muistuttava.

5. Alhaiset estrogeenin tasot

Tämän naisen kehosta löytyvän hormonin tasot alenevat luonnollisesti ajan kuluessa, ja tämä aleneminen ei ole tavallinen aiheuttaja emätintulehdukselle. Joillakin naisilla kuitenkin tulehdusta syntyy juuri estrogeenien tasojen alentumisen vuoksi.

Ne, joilla on tätä ongelmaa, voivat huomata silloin tällöin kipua kyseisellä alueella, kuten myös kuivuutta. Siksi on todennäköistä, että seksuaalisten suhteiden aikana on jonkin verran ongelmia.

Emätintulehduksen oireet

Oireet, jotka kertovat siitä, että sinulla on tämä tulehdus, ovat hyvin laaja-alaiset. Ne riippuvat siitä, mikä ongelman on aiheuttanut, ja niihin sisältyvät seuraavat ilmiöt.

1. Polttava tunne

Yksi kaikkein häiritsevimmistä oireista emätintulehduksen aikana on polttava tunne, ja tämä oire on kaikkein tuntuvin silloin, kun nainen virtsaa tai kun hän on harrastanut seksiä.

Kyseinen polttava tunne voi pahentua, kun kuukautiset ovat lähellä.

Some figure

2. Emättimen alueen punoitus

Punoitus tällä alueella johtuu siitä, että hiussuonissa on enemmän verta. Tämä oire on yleensä tulehtuneisuuden ja lisääntyneen vuodon määrän ohella ilmenevä oire.

Huomaat sen siksi, että tunnet olosi aikaisempaa epämukavaksi esimerkiksi kävellessä tai liikuntaa harrastaessa. On tärkeää, että et raavi tai laita alueelle mitään sellaista hoitotuotetta, jota lääkäri ei ole määrännyt.

3. Kipu seksin aikana

Niinkin miellyttävä asia kuin seksi kumppanin kanssa voi muuttua todella epämukavaksi, jos sinulla on emätintulehdus.

Some figure

Näin käy siksi, että ihon hankaaminen voi lisätä tulehtuneisuutta ja punoitusta.

Jos seksi on liian aggressiivista tai nopeaa, kipu tuntuu kovana.

4. Kipu virtsattaessa

Kipu, polttava tunne tai kutina virtsattaessa eivät ole tavallisia, eivätkä ne ole normaaleja. Näin voi käydä silloin, kun munuaisten kanssa on ongelmia, mutta lisäksi ne voivat ilmaantua silloin, kun on kyse emätintulehduksesta.

Jotta voisit määrittää, onko syynä näistä viimeinen, sinun tulee selvittää, onko sinulla muita kyseisen tulehduksen oireita.

5. Epäsäännöllinen vuoto

Viimeinen emätintulehduksen oireista on tämä, eli vuodon muuttuminen erilaiseksi. Kaikilla naisilla on tietynlaista vuotoa, ja tämä on osa kehon hygienian mekanismeja.

Tämä vuoto on kirkasta, eikä siinä ole mitään epämiellyttävää hajua tai väriä. Sen sijaan se vuoto, jota emätintulehduksen yhteydessä ilmenee, on erilaista, ja sitä on enemmän.

Vuodon haju tulee myös olemaan erilainen ja hiukan epämiellyttävä.

Käy gynekologillasi heti, kun huomaat nämä muutokset

Emätintulehduksen syyt pitää selvittää. Älä ota avuksesi emättimen puhdistusaineita tai deodorantteja kun yrität hoitaa itseäsi tai peittää hajuja. Käy sen sijaan gynekologillasi, jotta voisit selvittää, onko syynä todella emätintulehdus.

Näin saat parhaan ehdotuksen hoitoa koskien riippuen syystä ongelmaan ja siitä, kuinka pitkällä tila on.

Vaikka tämä ei olekaan sairaus, jota olisi vaikea hoitaa, ei kuitenkaan ole hyvä idea ryhtyä lääkitsemään itse itseään.

Jos siis huomaat itselläsi näitä oireita emätintulehduksesta, aivan ensimmäiseksi käy lääkärissä ja selvitä emätintulehduksen syyt!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • McCormack, W. M. (1990). Two urogenital sinus syndromes. Interstitial cystitis and focal vulvitis. The Journal of reproductive medicine35(9), 873-876.
 • McKay, M. (1991). Vulvitis and vulvovaginitis: cutaneous considerations. American Journal of Obstetrics & Gynecology165(4), 1176-1182.
 • Peckham, B. M., Maki, D. G., Patterson, J. J., & Hafez, G. R. (1986). Focal vulvitis: A characteristic syndrome and cause of dyspareunia: Features, natural history, and management. American Journal of Obstetrics & Gynecology154(4), 855-864.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.