Näin estät emätintulehduksen – 9 neuvoa

kesäkuu 4, 2017
Emätintulehdus on epämukava asia, ja se on myös terveysongelma, jota kannattaa todella yrittää välttää. Tällä kertaa kerromme yhdeksästä tavasta torjua emätintulehdusta luonnollisin keinoin.

Muutokset emättimesi pH-arvossa voivat luoda täydellisen ympäristön bakteerien, sienten ja virusten kasvulle, mikä sitten voi johtaa emättimen tulehtumiseen.

Intiimialueesi on lämmin ja kostea. Tämä yhdistettynä eräisiin muihin tekijöihin mahdollistaa sen, että mikro-organismit pääsevät lisääntymään, mikä aiheuttaa monia epämukavia oireita.

Monen tyyppiset tulehdukset pääsevät elimistöön yhdynnän aikana, mutta ne saattavat olla myös huonon hygienian tulosta. Jos käytät yleisiä vessoja, ja mikäli kärsit stressistä tai käytät huonolaatuisia alusvaatteita, riskisi saada tällainen tulehdus kasvaa.

Arvioidaan, että kahdeksan kymmenestä naisesta kärsii ainakin kerran elämänsä aikana emätintulehduksesta etenkin, jos hän on alttiina niille tekijöille, jotka kyseistä tulehdusta aiheuttavat.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että on olemassa muutamia sellaisia tapoja, joiden avulla emätintulehduksia voidaan estää tehokkaasti.

Olet varmasti halukas pitämään huolta tästä kehosi osasta, joten tällä kertaa haluamme kertoa yhdeksästä tärkeästä asiasta, jotta voisit estää emätintulehduksia. Jatka lukemista ja pidä nämä neuvot muistissa, jotta terveytesi säilyisi hyvänä tälläkin kehonalueella!

1. Hyvä hygienia

6 Tips for Alleviating Fungal Vaginal Infections

Kunnollisen hygienian ylläpitäminen intiimialueella on paras tapa pitää kaiken tyyppiset emätintulehdukset loitolla.

Sinun tulee kuitenkin olla tässä asiassa varovainen, sillä emätin on herkkä, ja sen luonnollinen kasvusto saattaa muuttua, mikäli käytät voimakkaita saippuoita.

Koska emättimellä on tietyt fyysiset ominaisuudet, sen sisälle muodostuu usein sopiva ympäristö hiivan ja bakteerien kasvua varten.

Parasta on olla käyttämättä mitään saippuaa, tai vaihtoehtoisesti käytä sellaista saippuaa, joka ei muuta emättimen luonnollista pH-arvoa. Muista myös aina pyyhkiä vessapaperilla edestä taakse, eikä toisinpäin.

Lue aiheesta lisää:  8 emättimen terveydelle välttämätöntä ruokaa

2. Hanki tietoa sukupuolitaudeista

Sukupuolisuhteiden kautta levittyvät sairaudet ovat tulehduksia, ja ne ovat yksi pääsyistä siihen, että naisen intiimialueella ilmenee ongelmia.

Jos olet tietoinen näiden tautien aiheuttamista oireista sekä siitä kuinka ne leviävät, olet ottanut ensimmäisen askeleen kyseisten ongelmien estämiseksi. Tämä ei tietystikään takaa sinulle täydellistä sukupuolielinten terveyttä, mutta se mahdollistaa sen, että voit elää tervettä ja seksuaalisesti tyydyttävää elämää.

3. Jyrkkä EI emättimen suihkuttamiselle

Joidenkin mielestä emättimen suihkuttaminen on paras tapa estää huonoja hajuja ja myös tulehduksia.

Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä emättimen suihkuttamisen on todettu olevan haitallista, sillä se tuhoaa niitä terveellisiä emättimen bakteereja, jotka estävät tulehduksia syntymästä.

Emättimen terveellisten mikro-organismien tuhoutuminen saattaa tehdä tästä alueesta alttiimman hiivan, bakteerien ja muiden sairauksien kannalta.

4. Vältä tiukkoja housuja

tiukat housut

Liian tiukat farkut voivat estää ilman kiertämisen kunnolla intiimialueellasi, ja tämä luo lämpimän ja kostean ympäristön, jossa bakteerit ja sienet pääsevät kasvamaan.

Kun vain mahdollista, käytä löysiä vaatteita, jotta ilma saisi kulkea emättimen alueella vapaasti.

5. Vaihda vaatteita liikunnan jälkeen

Kun harrastat liikuntaa, vaatteesi imevät hikeäsi, mikä saattaa saada aikaan tulehdusten kehittymistä.

Kannattaa aina vaihtaa vaatteita sekä käydä suihkussa heti liikunnan jälkeen, mikäli haluat estää tehokkaammin emättimen tulehtumista – tämä on aivan ehdottoman tärkeä asia.

6. Älä käytä hajusteita tai deodorantteja emättimen alueella

Hajusteet, saippuat ja emättimelle tarkoitetut deodorantit ovat teollisesti käsiteltyjä tuotteita, joissa on voimakkaita kemikaaleja, ja ne saattavat muuttaa intiimialueesi bakteerikantaa.

Vaikka tavanomainen pieni vuoto ja kosteus tällä alueella onkin joidenkin naisten mielestä epämiellyttävää, tulisi ymmärtää, että tämä vuoto on juuri se tekijä, joka pitää emättimen kosteutettuna ja suojattuna tulehduksia vastaan.

Näiden tuotteiden käyttö kyseisellä alueella aiheuttaakin kuivuutta sekä lisää riskiä saada tulehdus, ja se voi vaikuttaa itse asiassa myös naisen seksielämään.

7. Vahvista vastustuskykyäsi

bakteerit

Vastustuskykysi on avaintekijä sen kannalta, että kehossasi tuotetaan vasta-aineita, jotka taistelevat tunkeutumista yrittäviä taudinaiheuttajia vastaan.

Jos pidät ruokavaliosi tasapainoisena, juot joka päivä runsaasti vettä sekä omaksut muitakin terveellisiä tapoja, voit pitää kehosi luonnollista vastustuskykyä yllä kaikkein helpoimmalla tavalla.

8. Syö lääkkeitä vain silloin kun niitä sinulle määrätään

Tietyt lääkkeet, kuten esimerkiksi antibiootit, heikentävät kehon bakteerikasvustoa, mikä voi sitten aiheuttaa sienitulehduksen emättimessä.

Vaikka jotkut näistä lääkkeistä onkin tarkoitettu tulehdusten hallintaan, monet bakteerit ja virukset ovat kehittyneet vastustuskykyisiksi näille lääkkeille.

Lisäksi liiallinen lääkkeissä olevien kemikaalien saanti heikentää kehon puolustuskykyä sekä jättää elimistön siten alttiiksi mikro-organismeille.

Lue aiheesta lisää: 7 ohjetta emättimen sienitulehdusten hoitamiseksi

9. Käytä puuvillaisia alushousuja

alushousut

Moni nainen haluaa käyttää pitsiä ja muita vastaavia materiaaleja käsittäviä alushousuja, sillä ne tuntuvat viehättävämmiltä ja intiimeiltä.

Ongelmana on kuitenkin se, että nämä materiaalit eivät anna ihon hengittää, ja ne voivat pitää kosteutta loukussa sekä kätkeä sisäänsä monen tyyppisiä mikro-organismeja.

Jotta voisit välttää tämänlaisia ongelmia, kannattaisi käyttää vain puuvillaa ja muita hengittäviä kankaita tällä alueella.

Lopuksi vielä yksi suositus emättimen terveyttä koskien: sen lisäksi että pidät mielessä nämä vinkit, muista käydä gynekologilla säännöllisissä tarkastuksissa.

UUTISIA VERKOSSA