Chia-vanukas osana aamiaista

Chia-vanukas on täydellinen aamiainen, jotta voit aloittaa päiväsi energisemmin. Se on vitamiinien, kivennäisaineiden, rasvahappojen, proteiinien ja muiden hyvinvointiamme edistävien ravintoaineiden lähde.
Chia-vanukas osana aamiaista
Mariana Sánchez Huergo

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Mariana Sánchez Huergo.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Chia-vanukas on ruoka, jolle on tunnusomaista sen erinomainen ravintoainepitoisuus. Sen lisäksi, että se on helppo valmistaa, se sisältää runsaasti energiaa. Kerromme sinulle sen ominaisuuksista ja sen valmistamisesta. Kokeile!

Chia-vanukas ja aamiaisen tärkeys

Aluksi puhutaan aamiaisen tärkeydestä. Koska se on päivän ensimmäinen ateria, sen syöminen voi parantaa ruokavaliomme laatua, parantaa energiatasoa ja siten edistää hyvinvointiamme. Tämä kaikki on totta, kunhan teemme hyviä ruokavalintoja.

Hospital Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että terveellisen aamiaisen syöminen liittyy parempaan ravintoaineiden saantiin ja parempaan ruokavalion ravitsemukselliseen laatuun.

Aloitat päiväsi ja mikä on ensimmäinen asia, jonka tarvitset? Jos vastauksesi oli energia ja ravinto, tämä resepti sopii tarpeisiisi täydellisesti.

Chia-siementen ominaisuudet

Chia-siemenet, salvia hispanica, on tunnettu yli 5 000 vuoden ajan, ja ne kuuluivat mayojen ja atsteekkien ruokavalioon. Niiden ominaisuudet osoittavat erinomaista ravitsemuksellista potentiaalia, koska ne:

 • Sisältävät proteiinia (pääasiassa prolamiinia) ja monityydyttymättömiä rasvahappoja (Omega-3 ja -6).
 • Ne tarjoavat B-vitamiineja ja kivennäisaineita (kalium, magnesium, kalsium ja fosfori).
 • Ne sisältävät antioksidantteja (lähinnä kloro- ja kofeiinihappoa, kversetiiniä ja kaempferolia).
 • Ne sisältävät liukoisia kuituja.
Chia-vanukas tehdään pääasiassa chia-siemenistä.
Chia-siemenet ovat kuuluisia ravintoaineiden, kuten rasvahappojen, proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteinä.

Terapeuttiset näkökulmat

Näiden ominaisuuksien ansiosta lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet tämän siemenen terapeuttiset vaikutukset ei-tarttuviin sairauksiin. Asiantuntijat ovat määrittäneet seuraavat:

 • Ensinnäkin ne alentavat verensokeripitoisuutta, vyötärön ympärysmittaa ja painoa ylipainoisilla yksilöillä.
 • Ne auttavat myös hallitsemaan verenpainetta ja kolesterolitasoa, mikä suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta.
 • Lopuksi Molecules -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan chia-siemenissä ja muissa elintarvikkeissa olevalla kaempferolilla on syöpää ehkäisevää potentiaalia (iho-, maksa- ja paksusuolisyöpää). Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia näiden vaikutusten todistamiseksi.

Joka tapauksessa lääkärit suosittelevat tämän funktionaalisen ruoan sisällyttämistä normaaliin ruokavalioon. Näin valmistat herkullisen chia-vanukkaan aamiaiseksi:

Chia-vanukas: resepti

Herkullinen chia-vanukas on täydellinen lisä terveelliseen aamiaiseen. Se ei liioittele kaloreilla, mutta se sisältää runsaasti energiaa ja tarjoaa ravintoaineita, jotka edistävät hyvinvointiamme.

Ainesosat

 • 3-4 ruokalusikallista chia-siemeniä
 • 250 ml maitoa (kasvi- tai lehmänmaitoa)
 • 1/2 tl hunajaa tai valitsemaasi makeutusainetta
 • Vaniljaa ja kanelia maun mukaan
 • Lisää valitsemiasi hedelmiä ja mysliä, täysjyväviljaa, kuten kauraa, jne.
Chia-vanukas näyttää tältä.
Yksi chia-vanukkaan hyvä puoli on se, että voimme lisätä siihen haluamamme viljat ja hedelmät. Näin ollen voimme vaihdella reseptiä mielemme mukaan.

Valmistus

 • Sekoita ensin kulhossa chia-siemenet, maito, makeutusaine, vanilja ja kaneli.
 • Sitten, kun ainekset on sekoitettu, anna sen seistä 5 minuuttia ja sekoita uudelleen.
 • Peitä seos kannella tai kelmulla ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi tai yön yli. Chia-vanukkaan tulee olla koostumukseltaan paksua (ei juoksevaa).
 • Ota jääkaapista, kun aika on kulunut ja se on saavuttanut odotetun koostumuksen.
 • Lisää valitsemasi täytteet.

Sisällytä chia-siemenet osaksi aamiaistasi

Chia-siemenet ovat loistava vaihtoehto aamiaiseksi, koska ne tarjoavat ravintoaineita, jotka lisäävät energiaamme ja elinvoimaamme. Mikä parasta, voimme sisällyttää ne nopeaan ja herkulliseen reseptiin, kuten vanukkaaseen. Voimme myös lisätä niitä hedelmien tai  murojen joukkoon!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Marcinek K, Krejpcio Z. Chia seeds (Salvia hispanica): health promoting properties and therapeutic applications – a review. Rcoz Pantsw Zakl Hig. 2017; 68(2):123-129.
 • Melo D, Machado TB, Oliveria MBPP.Chia seeds: an ancient grain trending in modern human diets. Food Funct. 2019; 10 (6): 2038-3089.
 • Parker J, Schellenberger AN, Roe Al, Oketch-Rabah H, Calderón AI. Therapeutic Perspectives on Chia Seed and Its Oil: A Review. Planta Med. 2018; 84 (9-19): 606-612.
 • Imran M, Salehi B, Sharifi-Rad J, Aslam-Gondal T et al. Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules. 2019; 24 (12): 1-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.