Ohraveden edut, vasta-aiheet ja resepti

Kiinnostus ohran käyttöön terveyttä parantavana ainesosana kasvaa koko ajan. Yksi mielenkiintoinen tapa nauttia sen terveysvaikutuksista on valmistaa ohravettä.
Ohraveden edut, vasta-aiheet ja resepti
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ohravesi on virkistävä juoma, jolla on ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Se on yleinen juoma joillakin alueilla Espanjassa ja joissakin Väli-Amerikan maissa.

Siitä on tullut trendikäs juoma terveellisten ominaisuuksiensa ansiosta, mutta kaikkia sen väitettyjä terveysvaikutuksia ei ole voitu todistaa tieteellisesti. Tästä syystä on hyvä idea etsiä lisää tietoa ohravedestä ennen sen sisällyttämistä ruokavalioon.

Mitä on ohravesi?

Se on juoma, joka on valmistettu ohrasta. Ohraa on keitetty vedessä sitruunamehun kera. Kun vesi on valmis, se voidaan maustaa kanelilla ja jopa makeuttaa sokerilla tai hunajalla.

Löysimme kaksi eri reseptiä ohraveden valmistamiseen. Joissakin resepteissä vesi suodatetaan ja ohranjyvät heitetään pois. Joskus ohranjyvät säilytetään juomassa.

Tämä on tärkeää ottaa huomioon, sillä ravintokoostumus, energia-arvo ja terveyshyödyt ovat hyvin erilaisia ​​molemmissa tyypeissä. Pääsyy tähän on se, että kun ohranjyvät heitetään pois, myös ohran sisältämät kuidut menetetään.

Ohravesi: 5 terveyshyötyä

Monissa paikoissa, joissa tämä juoma kuuluu kulttuuriin, ihmiset nauttivat sitä virkistävien ominaisuuksiensa ansiosta, mutta myös sen sairauksia ehkäisevien ominaisuuksiensa vuoksi. Kuten sanoimme, tämä väite pätee erityisesti silloin jos ohranjyvät säilytetään juomassa.

1. Ravinteet

Ohra on yksi vanhimmista tunnetuista viljoista ja nykyään sitä käytetään erityisesti Lähi-idän, Pohjois-Euroopan ja Latinalaisen Amerikan alueilla.

Monet tietävät ohran olevan yksi oluen valmistuksen raaka-aine, mutta sillä on kuitenkin myös erittäin terveellinen ravintokoostumus, joten se kannattaa sisällyttää ruokavalioon lisäravinteena. Ohran ravintokoostumukseen kuuluu:

 • Liukoiset kuidut
 • Folaatit ja muut B-ryhmän vitamiinit (B1, B3 ja B6)
 • Mineraalit ja hivenaineet, kuten kalium, rauta, magnesium, fosfori, seleeni, sinkki ja kupari
 • Antioksidantit
Ohranjyvät
Ohra on yksi oluen valmistuksen raaka-aineista. Myös ohravesi ja sen terveysvaikutukset tunnetaan monissa kulttuureissa.

2. Auttaa hallitsemaan veren kolesterolitasoa

Ohranjyvissä on erittäin mielenkiintoinen komponentti, joka taistelee korkeaa kolesterolia ja muita veressä olevia rasvoja vastaan: beeta-glukaanit.

Se on eräänlainen liukoinen kuitu, jota esiintyy viljassa, vaikka se on näkyvästi ohrassa ja kaurasta verrattuna muihin, kuten vehnään ja riisiin. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kokonaiskolesterolin ja LDL:n tai huonon kolesterolin havaittiin laskevan enemmän ohraa sisältävillä ruokavalioilla verrattuna täysjyväviljaan.

Niinkin paljon, että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) tunnustaa vähäkolesterolisten ja runsaasti kuitua sisältävien ruokavalioiden kyvyn vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

3. Glukoositasojen säätely

On olemassa tieteellisiä tutkimuksia, jotka vertailevat ohraruokien kykyä hallita verensokeritasoja ruokailun jälkeen. Tämä vaikutus johtuu beeta-glukaaneista, jotka voivat alentaa veren kolesterolia.

Nämä kaksi tekijää (glukoosin ja veren lipidien hallinta) vähentävät yhdessä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja auttavat suojaamaan verisuonien ja valtimoiden seinämien eheyttä.

4. Auttaa ruoansulatusprosesseissa

Ohranjyvissä on korkea prosenttiosuus liukoisia kuituja. Tämä on hyväksi rupansulatusjärjestelmälle, koska se auttaa työntämään ruokaboluksen ja sulamattomat ravintojäämät maha-suolikanavan läpi.

5. Painon hallinta

Tässäkin asiassa kuitujen läsnäolo helpottaa suodattamattoman ohraveden toimintaa. Monet tutkimukset tukevat ajatusta, että paljon kuituja sisältävä ruokavalio lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää näläntunnetta.

Ohraveden juominen aterioiden välissä voi auttaa painonhallinnassa. Kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta ja näin voidaan välttää ylimääräistä napostelua sekä tarpeettomien kalorien, rasvojen tai sokereiden saantia.

Ohraveden vasta-aiheet

Suurin osa elintarvikkeista ei aiheuta epämiellyttäviä tuntemuksia. Jotkut ihmiset voivat kuitenkin saada haittavaikutuksia kokeillessaan uusia ruokia tai juomia. Näin voi tapahtua myös ohraveden kanssa.

Parasta on ottaa se asteittain mukaan päivittäiseen ruokavalioon ja lopettaa sen käyttö, jos haittavaikutuksia ilmenee. Lisäksi, jos sinulla on jokin sairaus tai käytät lääkkeitä, sinun on otettava yhteyttä lääkäriin ennen kuin sisällytät ohraveden osaksi ruokavaliotasi.

Ruoansulatushäiriöt

Yksi sen tärkeimmistä positiivisista ominaisuuksista voi myös aiheuttaa ongelman. Suodattamattoman ohraveden sisältämät kuidut voivat aiheuttaa suolistokaasuja, vatsan turvotusta tai vatsakramppeja.

Suuri määrä sokeria ja kaloreita

Jotkut kotitekoiset reseptit ja kaupalliset tuotemerkit sisältävät suuria määriä sokereita ja muita makeutusaineita. Tarkista tuotteen etiketit huolellisesti ennen kuin valitset juoman.

Lisäksi, vaikka kyseessä on vedestä valmistettu juoma, sen pääkomponentti on ohranjyvä. Jyvät antavat kohtuullisen määrän energiaa, joten on tärkeää rajoittaa tämän tuotteen käyttöä.

Ei sovellu keliaakikoille

Ohranjyvät ovat yksi gluteenia sisältävistä viljoista, joten se on vasta-aiheinen keliakiasta kärsiville.

Resepti ohraveden valmistamiseksi kotona

Ohraveden valmistamiseksi kotona tarvitset seuraavaa:

 • 2 dl ohraa tai ohranjyviä
 • 2 sitruunan kuoret
 • 1,5 l vettä
 • Hunajaa tai muuta makeutusainetta maun mukaan

Ensimmäinen vaihe on huuhdella ohra vesihanan alla, kunnes vesi on kirkasta. Laita se kattilaan veden ja sitruunankuoren kanssa. Kun vesi alkaa kiehua, alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia.

Kun tämä aika on kulunut, lisää halutessasi makeutusaine. Voit siivilöidä sen tai olla siivilöimättä, ja säilyttää sen purkissa tai lasipullossa. Varaa ohranjyvät myöhempää käyttöä varten: ne voidaan sekoittaa jogurtin kanssa tai lisätä salaattiin tai kasviskeittoon.

Muista, että ilman ohranjämiä se on vähäkalorinen juoma (riippuen makeutusaineesta ja käytetystä määrästä), mutta se menettää kaikki kuidun tarjoamat hyödyt.

Käytettävissä olevien tieteellisten tutkimusten perusteella on vaikea määrittää päivittäisiä kulutussuosituksia. European Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa kerrotaan, että ohran beeta-glukaanilla voi olla eri molekyylipainot ja sen seurauksena sen vaikutus vaihtelee samalla annoksella.

Tärkeintä on kannustaa kohtuulliseen kulutukseen yhdessä terveellisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen kanssa. Näin meillä on mahdollisuus saada kaikki edellä mainitsemamme hyödyt.

Ohravesi lasissa.
Ohraveden vasta-aiheet liittyvät sen kuitujen aiheuttamiin ruoansulatushäiriöihin.

Ohravesi

Ohravesi, joko suodatettuna tai jyviä sisältävänä, on virkistävä juoma, joka nesteyttää kehoa tehokkaasti. Mutta meidän on oltava varovaisia juodun ​​määrän suhteen, jos siihen on lisätty sokeria tai makeutusaineita.

Kun se on kotitekoista, erilainen ja omaperäinen maku voidaan saavuttaa lisäämällä appelsiinia, tuoreita yrttejä tai joitain mausteita pullotuksen yhteydessä. Säilytä sitä jääkaapissa, mieluiten lasipurkissa tai -pullossa.

Vaikka sen eduista on olemassa tieteellisiä todisteita, on parempi sisällyttää se ruokavalioon pikkuhiljaa ja kohtuullisina määrinä. Ohravesi tarjoaa arvokkaita ravintoaineita, auttaa hallitsemaan kolesterolia ja verensokeria, mutta se ei ole taikajuoma.

Paras tapa hyödyntää sen ominaisuuksia on integroida se osaksi terveellisiä elintapoja. Sellaisia, jotka sisältävät runsaasti vihanneksia, liikuntaa, riittävästi unta ja hyvää stressinhallintaa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abumweiss S.S, et al. β-glucan from barley and its lipid-lowering capacity: a meta-analysis of randomized, controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2010. 64:1472–1480.
 • Behall K.M, et al. Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men. Journal of the American College of Nutrition. Febrero 2004. 23(1):55-62.
 • FDA. Food labeling. Specific Requirements for Health Claims. Sec 101.81 Health claims : soluble fiber from certain food and risk of coronary heart disease. Abril 2020.
 • Mcintosh G.H, et al. Barley and wheat foods: influence on plasma cholesterol concentrations in hypercholesterolemic men. American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 1991.53(5):1205-9.
 • Slavin J, Green H. Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin. British Nutrition Foundation. Marzo 2007. 32(s1). 32-42.
 • Tosh S. M. Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products. European Journal of Clinical Nutrition. Abril 2013. 67(4):310-7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.