Cantaloupe gazpacho: nopea ja helppo resepti

Tässä reseptissä cantaloupe-melonin makea maku sekoittuu hyvin gazpachon muiden ainesosien kanssa. Sen ainutlaatuinen maku miellyttää varmasti kaikkia pöydässäsi olevia!
Cantaloupe gazpacho: nopea ja helppo resepti
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Cantaloupe-meloni eli verkkomeloni on kevyt ja virkistävä hedelmä, joka sopii erinomaisesti gazpachoon. Tässä artikkelissa esittelemmekin loistavan ja helpon reseptin cantaloupe gazpachon valmistamiseksi, ja lisäksi kerromme tämän melonin ravintoarvoista.

Cantaloupe gazpacho

Harvat ruoat ovat yhtä helppoja valmistaa kuin gazpacho. Se on kesäkeitto, joka viilentää oloa ja on samalla erittäin ravitseva.

Se on tyypillinen ruokalaji Etelä-Espanjassa ja Portugalissa. Sen alkuperäisen version pääainesosat ovat tomaatti, kurkku ja paprika. Kaikilla alueilla ja kotitalouksissa on omat tapansa valmistaa tätä kesäistä keittoa. Myös sinä voit keksiä oman tapasi.

Tästä nopeasta ja helposta ruokalajista on tullut supersuosittu. Nykyään tarjolla on monia vaihtoehtoja, jotka sisältävät esimerkiksi avokadoa, kirsikoita, vesimelonia ja kyllä, arvasit sen, cantaloupea.

Gazpacho on loistava kevyt alkupala tai vain ravitseva kesän välipala. Se on vain yksi tapa hyötyä tästä terveellisestä hedelmästä, jolla on niin erityinen ja makea maku.

Ainekset kahteen annokseen

 • 1 valkosipulinkynsi
 • 375 grammaa cantaloupe-melonia
 • 1 pieni vihreä paprika
 • 1/2 siivua leikattua leipää (valinnainen)
 • 2-3 rkl ekstra -neitsytoliiviöljyä
 • 1 kevätsipuli
 • Ripaus suolaa ja ripaus jauhettua valkopippuria
 • 1 kuorittu kurkku

Lisää jokaista ainesosaa makusi mukaan. Voit lisätä muitakin mausteita tai tuoreita yrttejä.

cantaloupe-melon
Verkkomeloni on kevyt tuore hedelmä, joka on täydellinen välipala tai lounas kuumana päivänä, koska se virkistää.

Valmistusohjeet

 • Kuori ja halkaise ensin valkosipulinkynsi. Säädä valkosipulin määrää tai jätä se pois kokonaan, jos et pidä siitä.
 • Kuori tai pese kevätsipuli ja leikkaa se neljään osaan. Pese ja leikkaa sitten paprika ja kuorittu kurkku.
 • Leikkaa cantaloupe-meloni suuriksi paloiksi ja lisää sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen. Tässä vaiheessa voit myös lisätä viipaloitua leipää, jos haluat hieman paksumman koostumuksen. Mausta suolalla sekä pippurilla ja sekoita.
 • Lisää oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi. Tee tätä noin kaksi minuuttia.
 • Maista ja testaa onko maku miellyttävä. Sinun ei tarvitse lisätä vettä tähän seokseen, koska melonissa pitäisi olla tarpeeksi nestettä. Voit kuitenkin lisätä vettä, jos haluat löysemmän koostumuksen.
 • Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia ja tarjoile. Maut kuitenkin voimistuvat, jos jätät sen jääkaappiin yöksi.
 • Koristele annokset rapeilla serrano-kinkun viipaleilla, paahdetuilla leipäkuutioilla, kovaksi keitetyillä munilla tai hienoksi leikatuilla vihanneksilla, kuten kurkulla, paprikalla ja sipulilla.

Cantaloupe gazpacho on hyvä alkuruoka tai välipala. Se on hyvä tapa lisätä hedelmiä sekä vihanneksia aterioihisi.

Cantaloupe-melonin ominaisuudet

Cucumis melo eli cantaloupe-meloni tai verkkomeloni kuuluu Cucurbitaceae-heimoon eli kurkkukasveihin. Se kasvaa lähes kaikkialla maailmassa, joissa on kuumat ja kuivat kesät. Lajikkeita on paljon erilaisia.

Ne voivat vaihdella maultaan ja makeudeltaan, mutta yleensä niiden ravitsemuksellinen koostumus on lähes identtinen. Siksi voimme luetella joitakin sen yleisiä terveysominaisuuksia.

Ravinnepitoisuus

Cantaloupe sisältää noin 90 % vettä. Se sisältää myös C -vitamiinia ja folaatteja, mineraaleja, kuten kaliumia ja magnesiumia, sekä hiilihydraatteja sokereiden muodossa. Makeus on yksi tämän hedelmän pääominaisuuksista.

Se edistää kehon nesteytystä

Se ei sisällä vain suurta määrää vettä, vaan myös elektrolyyttejä. Siksi se sopii erinomaisesti kuumiin kesiin tai intensiivisen liikunnan jälkeen, kun nestehukan vaara on yleensä suurempi.

Se säätelee verenpainetta

Ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, on hyvä ylläpitämään vakaata verenpainetasoa. British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että tämä voi johtua paitsi natriumin saannin vähenemisestä myös muiden mineraalien, kuten kalsiumin ja kaliumin, läsnäolon lisääntymisestä.

Tiedot ovat mielenkiintoisia, koska valtimoverenpaine vaikuttaa suureen määrään ihmisiä maailmassa. Itse asiassa se on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.

Cantaloupe gazpacho sisältää antioksidantteja, jotka auttavat ylläpitämään näkökykyä

Joidenkin melonilajien, kuten cantaloupen, oranssit ja keltaiset värit osoittavat beetakaroteenin läsnäoloa. Tämä hedelmä sisältää suurempia määriä beetakaroteeneja kuin aprikoosit, persikat, appelsiinit ja mangot.

Karoteenit ovat pigmenttejä, jotka eivät ainoastaan ​​anna ruoalle väriä, vaan niillä on myös monia terveysominaisuuksia. Kehosi muuttaa ne A-vitamiiniksi, ja keho käyttää niitä useissa toiminnoissa, kuten:

 • Se on antioksidantti vapaita radikaaleja vastaan, jotka voivat vahingoittaa soluja.
 • Parantaa immuunijärjestelmän asianmukaista toimintaa.
 • Se auttaa suojaamaan ja parantamaan näköäsi (tätä ominaisuutta vahvistaa luteiini ja zeaksantiini, kaksi antioksidanttia, jotka tunnetaan kyvystään estää ikään liittyvää silmänpohjan rappeutumista).
cantaloupe
Beetakaroteenit auttavat suojaamaan näköä ja ehkäisemään joitain silmäsairauksia.

Se auttaa ylläpitämään luuston rakennetta

Myös muut ravinteet ovat välttämättömiä luun optimaaliselle terveydelle kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi. Tämä johtuu siitä, että luumassan menetys liittyy erilaisiin terveysongelmiin, kuten osteoporoosiin ja luunmurtumiin.

Jotkut tutkimukset paljastavat B-vitamiinin tärkeyden, kuten cantaloupessa olevat folaatit. Näiden ja B12 -vitamiinin alhainen pitoisuus yhdessä kohonneen homokysteiinin kanssa on yhdistetty alhaiseen luutiheyteen ja lisääntyneeseen murtumariskiin vanhuksilla.

Cantaloupe gazpacho on herkullinen ja ravitseva

Yleensä hedelmät ovat varsin ravitsevia, koska ne sisältävät suuria määriä kehosi tarvitsemia vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja. Siksi lääkärit korostavat, että on tärkeää lisätä niitä normaaliin ruokavalioon.

Tämä cantaloupe gazpacho on yksi parhaista tavoista lisätä kyseistä melonia ruokavalioosi. Voit säilyttää sitä jääkaapissa muutaman päivän ja koristella juuri ennen tarjoilua.

Nyt kun olet ottanut huomioon tämän herkullisen reseptin, on aika laajentaa tietämystäsi kylmistä keittoista!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Herkullisen parsakaalikeiton terveyshyödyt
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Herkullisen parsakaalikeiton terveyshyödyt

Paljon parsakaalia sisältävä ruokavalio tarjoaa keholle monia hyötyjä. Jatka lukemista, kuullaksesi mitkä ovat parsakaalikeiton terveyshyödyt!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fratoni V, Brandi ML. B vitamins, homocysteine and bone health. Nutrients. Marzo 2015. 7(4):2176-2192.
 • Hermansen K. Diet, blood pressure and hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83 Suppl 1:S113-9.
 • Office of Dietary Supplements. Vitamina A. National Institutes of Health. U.S. Department of Health & Human Services.
 • Soomerburg O, et al. Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes. British Journal of Ophthalmology. 1998;82:907–910.
 • U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
 • Wang A, et al. Association of vitamin A and β-carotene with risk for age-related cataract: a meta-analysis. Nutrition. Octubre 2014. ;30(10):1113-21

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.