Banaanin hyödyt terveydelle

Banaanit sisältävät tryptofaani-nimistä aminohappoa, joka muuntuu elimistössä serotoniiniksi. Tämä välittäjäaine vaikuttaa suoraan mielialaan ja tekee mielen positiiviseksi.
Banaanin hyödyt terveydelle
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Banaani on jokaiselle tuttu trooppinen hedelmä, josta saa paljon energiaa, vitamiineja ja mineraaleja. Banaanin hyödyt terveydelle ovat moninaiset ja ne ovat terveellinen lisä jokaiseen ruokavalioon. Ne sopivat myös niille, jotka haluavat laihduttaa. Banaanit ovat maailman eniten syödyimpiä hedelmiä, sillä ne ovat edullisia ja saatavilla vuoden ympäri.

Jotkut saattavat vältellä banaanien syömistä, sillä ne sisältävät tunnetusti runsaasti energiaa eli kaloreita. Etenkin laihduttajalle voi banaanin syöminen tuntua huonolta idealta. Banaanit sisältävät heti avokadon jälkeen eniten kaloreita kaikista hedelmistä. Kohtuudella käytettynä banaanin terveyshyödyt voittavat kuitenkin niiden syömisestä aiheutuvia lisäkaloreita.

Maltillisesti syötynä banaanista on pelkkää hyötyä, eikä banaaneja syömällä vaikuta painoon negatiivisesti. Puolikas banaani sisältää noin 90 kaloria (koosta riippuen) ja lisäämällä sitä ruokavalioosi hyödyt monella eri tavalla. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle banaanien parhaat puolet. Jätä siis ravintolisät ja kipulääkkeet syömättä, ja nauti sen sijaan tuoretta banaania!

Mitkä ovat banaanin hyödyt terveydelle?

Banaanit sisältävät paljon sokereita ja mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa ja beetakaroteenia. Lisäksi banaanista löytyy suuri määrä vitamiineja, kuten foolihappoa, B-vitamiinia, C-vitamiinia, E-vitamiinia sekä runsaasti kuitua.

Banaanit koostuvat suurissa määrin hiilihydraateista. Hiilihydraatit ovat yksi parhaista keinoista ravita kehoa ja antaa sille energiaa. Banaanit sopivat siksi esimerkiksi kasvavien lasten sekä urheilijoiden ruokavalioon.

Banaanien sisältämä kalium auttaa kehoa pääsemään eroon liiallisesta vedestä ja nesteestä, joka voi kertyä elimistöön. Kalium laskee turvotusta ja auttaa hoitamaan korkeaa verenpainetta ja kihtiä.

Korkea verenpaine

banaanin terveyshyödyt

Jos nauttii liian paljon natriumia eikä huolehdi riittävästä kaliumin saannista, on hyvin todennäköistä, että verenpaine kohoaa huolestuttaviin lukemiin. Natriumia saa suolasta ja nykyruokavaliossa monet meistä nauttivat aivan liikaa suolaa.

Kalium pitää verenpaineen ihanteellisella tasolla ja auttaa tasapainottamaan sitä. On hyvin tärkeää antaa keholle riittävä määrä kaliumia, ja mikä sen kätevämpää kuin tehdä se banaania syöden. Suosittelemmekin nauttimaan banaania joka päivä, etenkin heti aamusta. Kun aloitat päiväsi banaanilla, pidät huolta siitä, että verenpaineesi pysyy optimaalisella tasolla koko päivän ajan.

Masennus

Banaani voi auttaa jopa masennuksen hoidossa. Tutkimusten mukaan masennuksesta kärsivät koehenkilöt kokivat mielentilansa tyynemmäksi banaanin syömisen jälkeen. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että banaanin sisältämä aminohappo tryptofaani auttaa tasapainottamaan mielentilaa ja tuottaa hyvänolontunteita. Kehomme on hankala käsitellä ja imeyttää tryptofaania tehokkaasti, joten on tärkeää, että saamme sitä riittävästi.

Tryptofaani muuntuu kehossa serotoniiniksi. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka on vastuussa onnellisuuden ja hyvän mielen tuntemuksista. Jo yksi banaani riittää nostattamaan mielialaa. Kokeile sitä itse ja huomaat, miten rennompi ja tasaisempi mielesi on!

Stressi

banaanin terveyshyödyt

Stressi voi muuttaa aineenvaihdunnan toimintaa ja vähentää kaliumin määrää elimistössä. Banaania syömällä kartutat elimistön kaliumvarastoja ja pidät huolta siitä, että kaliumin taso pysyy hyvissä lukemissa. Stressaavina aikakausina on siis suositeltavaa syödä paljon banaania, sillä kuten edellä mainitsimme, banaani kontrolloi myös mielenlaatua ja pitää olon positiivisena.

Ummetus

Banaanien sisältämä pektiini auttaa tehokkaasti suolistovaivojen kuten ummetuksen hoidossa. Pektiini on ruuansulatuskuitu, joka kiihdyttää suoliston toimintaa ja auttaa poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita elimistöstä. Nämä ominaisuudet tekevät banaanista ihanteellisen ruuan hitaan ruuansulatuksen tai ummetuksen hoitoon.

Lisäksi banaanien probioottinen vaikutus tekee hyvää suolistolle, ehkäisee suolikaasujen syntymistä, sekä suoliston kramppeja ja painetta.

PMS-oireet

banaanin terveyshyödyt

Banaanit sisältävät B6-vitamiinia, jolla on positiivinen vaikutus verensokeriarvoihin. Yleisesti ottaen B-vitamiinit auttavat vähentämään PMS-oireita. Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä (PMS) tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. PMS:n syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon ja häviää vaihdevuosien alettua. Perimmäinen syy on edelleen tuntematon.

Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi esiintyä. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva voi vaihdella kierrosta toiseen ja on yksilöllistä. 

Syömällä banaania päivittäin voi helpottaa kuukautiskipuja ja vähentää kuukautisiin liittyvää turvotusta. Lisäksi banaani auttaa tasapainottamaan mielialaa ja rauhoittaa oloa. Nyt kun tunnet banaanin hyödyt terveydelle, ota sinäkin tämä maukas hedelmä osaksi ruokavaliotasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Geleijnse, J. M., Kok, F. J., & Grobbee, D. E. (2003). Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. Journal of human hypertension17(7), 471-480. Available at: https://www.nature.com/articles/1001575. Accessed 27/03/2020.
  • Lara-Espinoza, C., Carvajal-Millán, E., Balandrán-Quintana, R., López-Franco, Y., & Rascón-Chu, A. (2018). Pectin and pectin-based composite materials: beyond food texture. Molecules23(4), 942. Available at: https://doi.org/10.3390/molecules23040942. Accessed 27/03/2020.
  • Dreher, M. L. (2018). Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients10(12), 1833. Available at: https://doi.org/10.3390/nu10121833. Accessed 27/03/2020.
  • Someya, S., Yoshiki, Y., & Okubo, K. (2002). Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish). Food chemistry79(3), 351-354. Available at: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00186-3. Accessed 27/03/2020.
  • Higgins, J. A. (2014). Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical reviews in food science and nutrition54(9), 1158-1166. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.629352. Accessed 27/03/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.