Logo image
Logo image

Avokadon terveyshyödyt

3 minuuttia
Vaikka avokadolla onkin hiukan huono maine painonpudotuksen suhteen, on sen kohtuullinen syönti hyväksi aineenvaihdunnan nopeuttamisen kannalta. Avokado auttaa myös hallitsemaan veren rasvatasoja, joten se voi itse asiassa auttaa sinua pudottamaan painoasi.
Avokadon terveyshyödyt
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Avokadossa on monia mahtavia ravinteita, mutta usein sen hyödyt jäävät tämän hedelmän lihottavan maineen varjoon. Vaikka onkin totta, että avokadossa on enemmän kaloreita kuin monissa muissa ruoissa, on sen kohtuullinen syönti useimmille ihmisille harmitonta painonhallinnan kannalta. Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle mitkä ovat avokadon terveyshyödyt, joiden vuoksi sitä kannattaa syödä enemmän.

Avokado tunnetaan siitä, että se pystyy parantamaan kolesterolitasoja (HDL). Samanaikaisesti se kykenee suuren kuitumääränsä vuoksi saamaan aikaan kylläisen olon sekä helpottamaan ummetusta. Tämän lisäksi avokadolla on puhdistavia ominaisuuksia, jotka auttavat kontrolloimaan verensokeritasoja.

Tämä hedelmä onkin todella mahtava tuote jokaiselle, joka haluaa elää terveellisesti – siitä saa noin 20 elintärkeää ravinnetta, joihin kuuluvat muun muassa kuitu, monet vitamiinit ja kalium.

Avokadon terveyshyödyt: miksi tätä hedelmää olisi syytä syödä enemmän?

Some figure

Tässä on muutamia avokadojen terveyshyötyjä:

1. Niissä on runsaasti foolihappoa, joka on elintärkeä aine raskauden aikana. Sekä lapsi että äiti saavat siitä hyvin tärkeitä aineksia terveyden ja kehityksen kannalta.

2. Ne sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina. On hyvä olla tietoinen siitä, että antioksidantit auttavat ehkäisemään syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia sekä muita rappeuttavia sairauksia, kuten esimerkiksi Alzheimerin tautia (muistinmenetys). Ne hillitsevät ikääntymisprosessia yleisestikin.

3. Niissä on runsaasti D-vitamiinia, joka on elintärkeä vitamiini terveiden luiden kannalta.

4. Niissä on myös paljon E-vitamiinia, joka on olennainen tekijä neurologisen järjestelmän kunnollisen toiminnan kannalta.

5. Ne auttavat hallitsemaan kolesterolia säätelemällä triglyseridejä, ja niiden sisältämä Omega-3 -rasvahappo poistaa haitallista kolesterolia. Tämän lisäksi Omega-3 on hyödyksi myös silmien ja aivojen kannalta.

6. Ne sisältävät A-, C-, B6-, B12- ja K-vitamiineja, jotka auttavat suojelemaan vastustuskykyä, kognitiivista systeemiä ja hermostoa.

7. Johtuen niiden suuresta vitamiinivalikoimasta, ovat avokadot yksi parhaista tuotteista syövän torjunnan kannalta.

8. Avokado on mahtava muistin parantaja, sillä sen sisältämät rasvahapot ovat hyödyllisiä aivoille.

9. Yksi asia, jota monet eivät tiedä avokadoa koskien on se, että sillä on sukupuoliviettiä kiihottavia ominaisuuksia, eli se on luonnollinen seksuaalisen vietin lisääjä. Tämä johtuu siitä, että avokadon sisältämät kalium ja kuitu säätelevät verenkiertoa, joten se on hyödyksi erektiokyvyn kannalta.

10. Avokadon syönti voi myös olla hyödyksi silmille, sillä tällä hedelmällä on ainesosia, jotka pystyvät imemään auringosta peräisin olevia ultraviolettisäteitä. Siten avokado tarjoaa suojaa silmien verkkokalvolle, torjuen riskejä ja vahinkoa, ja se myös varjelee silmiä rappeuttavilta sairauksilta.

11. Johtuen avokadon lukuisista vitamiineista se toimii suojana sairauksia vastaan, ja lisäksi se uudistaa ihoa ja palauttaa sen joustavuutta.

12. Siitä saa hyötyjä myös suun terveyden kannalta, sillä avokado sisältää monia sellaisia yhdisteitä, jotka suojelevat, löytävät ja tuhoavat suusyöpäsoluja ja muita soluja, jotka voivat haitata elimistön kunnollista toimintaa.

13. Sen lisäksi, että avokadoista saa monenlaisia hyötyjä terveydelle, tarjoaa tämä hedelmä helpotusta painonhallintaan. Jos siis haluat hyödyntää avokadon ominaisuuksia painonpudotuksessa, syö sitä kohtuullisesti, jotta voisit nopeuttaa aineenvaihduntaasi sekä kontrolloida veresi rasvatasoja. Tässä on kuitenkin tärkeää olla tietoinen siitä, että avokadojen ylenmääräinen syönti saattaa lisätä painoa joillakin ihmisillä, ja siksi tätä hedelmää suositellaan syötäväksi vain kohtuullisesti.

Ota avokado mukaan ruokavalioosi!

 

Some figure

Avokadon terveyshyödyt ovat siis lukuisat, ja sitä voi valmistaa monella tavalla: voit käyttää niitä sekä suolaisissa, makeissa että maustetuissa ruoissa. Niitä voi syödä sellaisenaan raakana tai esimerkiksi guacamolessa, joka on yksi suosituimmista tavoista syödä avokadoa. Tätä voi laittaa lisukkeeksi monenlaisiin aterioihin, ja se on aina herkullista. 

Sen lisäksi, että avokadon syönnillä on suuri kirjo terveyshyötyjä, voi tätä hedelmää käyttää myös raaka-aineena kasvo- ja hiusnaamioissa, sillä se toimii soluja kosteuttavana ja uudistavana aineksena. Siitä saa joustavuutta iholle, ja lisäksi se kohentaa päänahan kuntoa sekä korjaa sitä, tarjoten elintärkeitä ravinteita.

Avokadojen syönti on todella suositeltavaa kasvissyöjille, sillä niillä on loistava ravintosisältö ja ne edesauttavat elimistön tervettä toimintaa. Avokadoa kannattaa syödä myös etenkin raskauden aikana ja imetettäessä, sillä se voi auttaa näitä prosesseja tarjoamalla ravinteita, joita tarvitaan sikiön kunnolliseen kehittymiseen sekä sen oikeanlaiseen ravitsemiseen syntymän jälkeen.

Kaikkien näiden syiden vuoksi avokado on siis äärimmäisen suositeltava tuote. Sitä syövällä ihmisellä on parempi terveys, ja hän pystyy myös lisäämään arvokkaiden ravinteiden imeytymistä elimistöönsä – nämä ovat tarpeellisia kehon kunnollisen toiminnan kannalta, ja ne koskevat jokaista sen tehtävää. Kuulostaa oikealta ihmehedelmältä, eikö vain?

Nyt kun tunnet avokadon terveyshyödyt,  haluat varmasti syödä sitä enemmän!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001-2008. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-1
  • Duarte, P. F., Chaves, M. A., Borges, C. D., & Mendonça, C. R. B. (2017). Avocado: Characteristics, health benefits, and uses. International News on Fats, Oils and Related Materials. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516
  • Mahmassani, H. A., Avendano, E. E., Raman, G., & Johnson, E. J. (2018). Avocado consumption and risk factors for heart disease: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx078
  • Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1308699
  • Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23282226

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.