Art nouveau: kuinka toteuttaa tämä tyyli sisustuksessa

Art nouveau on vanha taidesuuntaus, mutta se säilyttää paikkansa modernina sisustustyylinä.
Art nouveau: kuinka toteuttaa tämä tyyli sisustuksessa

Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2023

Art nouveaun hienostuneisuus houkuttelee monia, ja he valitsevatkin tämän trendin kodin sisustukseen. Tämä on vintage-tyyli, joka sisälsi aluksi muutoksia muodissa, maalauksessa, kuvanveistossa ja kuvituksessa. Ei kuitenkaan kestänyt kauaakaan, kunnes sitä alettiin soveltamaan arkkitehtuuriin ja sisustussuunnitteluun.

Tämän suuntauksen huomaa helposti esimerkiksi lasitavaroiden ja huonekalujen muotoilussa ja tyylissä. Se vangitsee ulkoasun yleiskäyttöisten kappaleiden eleganssin ja hienouden kautta, mutta esteettisellä toimivuudella.

Mitä muuta tässä konseptissa on? Otetaan selvää.

Art nouveaun juuret

Art nouveau eli jugend syntyi vuosien 1890 ja 1910 välillä, ja sen luojana nähdään usein suunnittelija William Morris. Se oli vastaus historismiin ja naturalististen, rationalististen ja mystisten näkökohtien vallalla olleisiin lähestymistapoihin, kuten Revista Digital de Artes y Humanidades selittää.

Real Academia Catalana de Arte San Jorgen (Katalonian kuninkaallinen taideakatemia San Jorge) kertomuksen mukaan modernismi ylitti sitten arkisen ja fantasian rajan. Lisäksi se reagoi väsyneisiin taiteeseen ja käsityöhön perustuviin taiteellisiin malleihin, jotka palauttivat käsityötaidon arvoon uusklassismin ja massatuotannon edessä.

Sen huippu saavutettiin belle époque aikakaudella eli “kauniilla aikakaudella”. Vaikka se kiersi useita maita, Ranska antoi sille suuren sysäyksen näyttelyillä pariisilaisessa galleriassa La Maison de l’Art Nouveau.

Arkkitehtuurissa se otti haltuunsa suuret työt, kuten Barcelonan Casa Batllón julkisivun. Encyclopedia Concepton mukaan sitä voi löytää myös kuvanveistosta ja teoksista, kuten The Fountain of the Maiden, sekä maalauksista ja kankaista, kuten The Kiss.

Sisustuksen alalla art nouveau toteutti geometrian kaarevilla ja epäsymmetrisillä linjoilla, litteillä kaarilla ja eksoottisilla koristeilla, jotka simuloivat ihmiskehon, eläinten ja kasvillisuuden käyriä. Tämä on siis tyylin nykyinen polku.

“Jugend”, “Stile Liberty” ja “Decorative Style” ovat art nouveausta käytettyjä nimiä Saksassa, Italiassa ja Britanniassa. Alkuperäinen termi on ranskalainen.

Casa Batlló on art noveau.
Casa Batlló Barcelonassa on klassinen esimerkki tästä arkkitehtuurista.

Art nouveaun ominaisuudet sisustustrendinä

Tieteellinen aikakauslehti Ciencia Acierta tähdentää luontoa uuden taiteen inspiraation lähteenä varoituksena olla toistamatta tarkalleen sen tarjoamia motiiveja, vaan pyrkiä sen sijaan abstraktiin.

He määrittelevät ornamentin ja rakennusten rakenteen välisen suhteen käyttämällä rautaa rakennuselementtinä ja luomalla kukista, lehdistä ja eläimistä kuvioita tälle tyylille ominaiseksi. Tässä on joitakin muita tämän tyylin ainutlaatuisia piirteitä:

  • Eleganssi: Tyyli on erittäin yksityiskohtainen ja tyylikäs, ja tämä näkyy sen herkissä ja hienoissa viimeistelyissä.
  • Koristeellinen tasapaino: Koristeellinen koostumus on rytminen ja tasapainoinen ja etsii aina silmiinpistäviä tehosteita, kuten esimerkiksi spiraaleja, aaltoja ja vesiputouksia.
  • Uutuus materiaaleissa: Luomisen vapaus palvelee sisustaessa komponentteja, kuten lasia, betonia, tiiliä ja keramiikkaa, käsityötaitoa osoittaen.
  • Epäsymmetria: Oudot ja epäsymmetriset muodot harmonisoituvat tässä modernissa taiteessa. Sillä on taipumus valita aaltoilemisesta suoriin linjoihin. Tilaa on myös unenomaisille muodoille, erityisesti huonekaluille.

Kuinka toteuttaa art nouveau sisustuksessa

Ottaen huomioon modernismin arvovallan, katsotaanpa, kuinka voit toteuttaa tämän tyylin sisustussuunnittelussasi.

Lattia on pääosassa

Hyödynnä lattian tilavuus ilmaistaksesi art nouveau -tyyliä sisustuksessasi. Voit tehdä tämän asentamalla geometrisia mosaiikkilaattoja, valitsemalla puulattiat tai integroimalla itämaisen kuviollisen maton.

Korkeakattoiset kodit ja tyylitellyt ikkunat sopivat ihanteellisesti jugend-tyyliin.

Yhdistä neutraaleja ja kirkkaita värejä

Jos maalaat seinät neutraaleilla väreillä, kontrastoi ne kirkkailla pigmenteillä ovissa, ikkunoissa ja lattioissa. Keskustele sisustussuunnittelijan kanssa ja tarkista värikontrastiteoriat luodaksesi lisää valoisuutta ja voimakkuutta.

Valitse hienot jugend-tyyliset puukalusteet

Jos päivität huonekalut, valitse pehmeät, kaarevat linjat ja orgaaniset muodot, jotka herättävät fantasian ja välittävät energiaa. Huomioi seuraavat muodot:

  • Kasvien varret
  • Pilvet
  • Puut
  • Naisten siluetit
  • Simpukankuoret
  • Perhosen siivet

Asenna koristeelliset vinyylitapetit

Koristeellinen vinyyli muuttaa täysin huoneen, makuuhuoneen, peilien, huonekalujen ja kalusteet. Tämä resurssi on muokattavissa, joten voit käyttää sitä kukkatyylisenä. Muista, että geometriset ja luonnonaiheiset taustakuvat ovat parhaita.

Niille, jotka ovat vasta aloittamassa sisustusmaailmassa ja haluavat kokeilla art nouveau -tyyliä, vinyylitapetin asennus on erinomainen aloitus.

Sisällytä luonto seiniin

Käytä luontoon liittyviä aiheita reunuksissa, kattolistoissa tai lasimaalauksissa, jolloin se on keskipiste, ja neutraloi muilla, simppeleillä yksityiskohdilla.

Yhdistä hienovaraisuus ja rustiikki art nouveau -tyyliin

Jos sinulla on korkea katto, jossa on tiiliholvit, koristele ikkunoita, palkkeja ja ovia lakatulla tai maalatulla puulla. Tarkoituksena on, että rustiikki täydentää hienostuneisuutta.

Hierro en la arquitectura art noveau.
Rauta tyylitellyillä muodoilla on täydellinen yhdistelmä hienovaraisuutta ja rustiikkia.

Kokeile himmeää lasia

Tiffany-lamput (kansikuvassa) ja lasimaalaukset ruskeilla, kullanvärisillä, vihreillä ja violeteilla sävyillä ovat avainasemassa tässä tyylissä, koska niissä käytetään himmeää lasia. Lisäksi tämä materiaali muuttaa tulevaa valoa.

Sisustuksen joustavuus art nouveau -tyyliin perustuen

Valencian ammattikorkeakoulun julkaisemassa artikkelissa väitetään, että modernin tilan elementit voidaan tulkita aivan sellaisina kuin ne ovat, mutta ne on myös mahdollista nähdä symboleina, joilla pyritään välittämään joustavuutta ja saavuttamaan tilassasi kokonaisviesti. Ne ovat myös erittäin joustavia.

Tämä tarkoittaa, että vaikka tiettyjä tyyliä vastaavia suuntaviivoja pitää noudattaa, nykyään pienet vaihtelut ovat hyviä, kunhan ne pysyvät jugendille ominaisessa hienostuneisuudessa ja luonnollisuudessa. Uskaltaisitko sisustaa kotisi tällä trendillä?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka sisustaa terassi andalusialaiseen tyyliin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka sisustaa terassi andalusialaiseen tyyliin

Vieraillessaan Espanjan Andalusiassa monet miettivät kuinka sisustaa oma terassinsa andalusialaiseen tyyliin. Ota oppia näistä vinkeistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.