Seinien tapetointi: näin onnistut

Tapetointi on yksi parhaista tavoista muuttaa seinien ulkonäköä. Siten saavutat ainutlaatuisen tyylin, joka saa tilan tuntumaan nykyaikaiselta ja kotoisalta. Se on myös erinomainen tapa peittää seinien virheet. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka seinien tapetointi onnistuu.
Seinien tapetointi: näin onnistut

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tapetti on seinään kiinnitettävää paperia, jota käytetään seinien peittämiseen ja kodin sisustamiseen muulla tavoin kuin maalaamalla. Tapetteja on saatavilla lukuisilla eri kuvioilla ja ne tekevät tilasta harmonisemman, visuaalisesti yhtenäisemmän sekä dynaamisemman. Opi nyt, kuinka seinät tapetoidaan!

Tapetoinnin lyhyt historia

Tämä sisustuksen koriste-elementti luotiin idässä 1400-luvun aikana. Se ei kuitenkaan ole menettänyt suosiotaan, sillä tapetointi tarjoaa tilaa kaunistavan lopputuloksen, jolla voit heijastaa omaa persoonallisuuttasi tai tehdä tilasta näyttävämmän. Se on myös kestävä, puhdistettava ja monipuolinen materiaali.

Tapettia on saatavilla eri kuvioilla, jotka sopivat kaikkiin tarpeisiin kodin kaikissa huoneissa. Vinyyliä sisältämätön tapetti printataan paperille, jossa ei ole lisäsuojaa antavaa kerrosta. Vinyylitapetti puolestaan sisältää suojakerroksen, joka eristää kosteutta ja lämpöä. Kuvioitu tapetti auttaa peittämään seinän epäkohdat.

Seinien tapetointi: seuraa näitä vaiheita

Tapetointi on yksi eniten suositelluista sisustustavoista, sillä se on edullinen ja helppo asentaa. Siitä on tulossa myös entistä yleisempi tapa, koska se tuo huonekalut paremmin esiin ja mahdollistaa tilan yksilöllisen ulkonäön.

1. Arvioi seinät

Ensin on tärkeää tarkistaa seinät ammattilaisen avulla, jotta voidaan selvittää, onko niissä mitään tapetointia mahdollisesti haittaavia epäkohtia. Kun seinissä on epätasaisuuksia, tulee ne tutkia ensin raaputtamalla niitä lastalla ja selvittämällä syyn.

Sitten ne tulee korjata hiomalla hiekkapaperilla ja peittämällä kipsillä, jotta seinät ovat tasaiset eikä niissä ole reikiä. Mikäli seinä on muuten kunnossa, tulee sinun vain korjata vahingoittuneet alueet, jotta tapetista tulee tasainen.

Tapetointi tuo kotiin uutta ilmettä.

2. Puhdista seinät

Toinen vaihe koostuu seinien puhdistamisesta, jotta pölyhiukkasten kerääntymiseltä voidaan välttyä. Ne voivat nimittäin vaikuttaa liiman tarttumiseen. On myös tärkeää poistaa kaikki lika bakteerien lisääntymisen ehkäisemiseksi. Ne voivat aiheuttaa lisävahinkoa tapettiin.

Seinät tulisi puhdistaa etikalla mikrobien poistamiseksi. Kuumalla vedellä huuhteleminen on myös hyvä tapa poistaa seinille jäänyt lika ja paha haju. Anna seinien sitten kuivua täysin.

3. Mittaa seinät

Ennen tapetointia on tärkeää mitata seinien pituus ja korkeus, jotta osaat määritellä kuinka paljon tapettia tarvitset. Lisääthän mittaamaasi määrään muutaman sentin ekstraa, mikäli tapetoidessa ilmenee ongelmia.

Voit tehdä paperille merkinnän mitoista ja aloittaa tarvitsemasi kokoisen palan leikkaamisen tapetoinnin helpottamiseksi. Muistathan käyttää viivotinta apuna, kun leikkaat tapettia, jotta reunoista tulee tasaiset.

4. Levitä liima

Levitä seinään liimaa puhtaalla pensselillä. Se on välttämätön apuväline, sillä se mahdollistaa liiman leviämisen kaikkialle ja estää paakkuja syntymästä.

Liimaa tulee levittää myös tapetin takaosaan, sillä se takaa paremman kiinnittymisen. On tärkeää jättää pinta tasaiseksi, sillä paakut voivat saada tapetin repeämään tai tehdä siitä ryppyisen.

5. Liimaa tapetin ensimmäinen osa seinään

Tapetointi tulisi aloittaa kulmista ja korkeimmasta kohdasta, jotta saat selkeän näkemyksen ja pystyt työskentelemään tehokkaammin. Kun laitat tapetin seinään, paina sitä ylhäältä alaspäin, jottei kuplia pääse muodostumaan ja jotta tapetti kiinnittyy tiukasti.

Kun tapetoit seinien tai ikkunoiden kohdalta, tarvitset tapettia, jota ei ole leikattu rajojen mukaan. Nämä alueet voivat nimittäin sisältää pieniä kohoumia, jotka tulee ottaa huomioon.

6. Tapetointi useilla tapettiarkeilla

Seinien pinta-ala voi olla suuri eikä yhdellä tapettiarkilla voida peittää koko seinää. Joudut siis laittamaan useita tapetinpaloja riveittäin.

Varmistathan kuitenkin, että tapettien välisiä rajoja ei huomaa. Tapettiarkit tulee siis asentaa ylhäältä alaspäin siten, että kaikki reunat liittyvät yhteen tasaisesti. Ota huomioon myös kuvion ulkonäkö.

Käytäthän runsaasti liimaa reunojen yhdistämiseen, jotta ne eivät irtoa. Tapetit tulisi asentaa samalla tavalla, kunnes koko seinä on peitetty.

7. Leikkaa ylimääräinen paperi

Kun koko seinä on tapetoitu, on aika poistaa ylimääräinen paperi. Voit tehdä sen paperileikkurin avulla peruuttamattomien vahinkojen välttämiseksi.

Tapetointi: ota nämä vinkit talteen

Tapetointi mahdollistaa ainutlaatuisen tunnelman luomisen ja kerää katseita. Otathan kuitenkin huomioon seuraavat vinkit, jotka auttavat saavuttamaan tavoittelemasi tyylin.

Valitse oikeanlainen tapetti

Jokaiseen tilaan tulee valita siihen ihanteellisesti sopiva tapetti, joka kestää kosteutta, lämpöä ja auringon voimakasta säteilyä. 

Tapetin tulisi myös sopia muihin tilassa oleviin väreihin ja huonekaluihin. Sillä tavalla kaikki elementit saadaan sopimaan kivasti yhteen.

Kiinnitä huomiota liimaan

Tapetoinnissa tulisi käyttää laadukasta liimaa, joka takaa tapetin pitkäkestoisuuden. Sinun tulee myös valita tuote, joka sopii seinään ja joka ei muuta seinän materiaalin laatua.

Tapetointi eri väreillä kannattaa.

Älä unohda pistorasioita

Älä unohda peittää pistorasioita huolella. Siten voit välttyä oikosuluilta sekä estää rumia kohoumia muodostumasta.

Huomaathan, että pistorasioiden aukkoja ei tulisi leikata ennen kuin tapetti on seinällä. Aukko voi olla suurempi tai pienempi kuin mitä sen pitäisi olla ja vahingoittaa siten koko seinän ulkonäköä.

Tapetin tulisi siis peittää koko alue ja pistorasioiden aukko tulisi leikata vasta sen jälkeen. Käytä apuna viivotinta ja paperileikkuria.

Tapetointi ja puhdistus

Tapetoinnin lopuksi on syytä keskustella kyseessä olevan tapetin huollosta ja ominaisuuksista ammattilaisen kanssa. On tärkeää puhdistaa tapetti pölystä, jotta voit välttyä tahroilta ja värimuutoksilta. Vinyylitapetti voidaan pitää kunnossa kostean liinan avulla ja vinyyliä sisältämätön tapetti tulisi puhdistaa kuivalla liinalla tai imurilla.

Tapetointi vaatii huolellista suunnittelua

Suunnittelu on tärkeää tapetointia pohtiessa. Siten voit asettaa budjetin, palkata parhaat ammattilaiset, suunnitella haluamasi kuvion ja valita oikeanlaisen tapetin.

Suunnitteluun varattu aika mahdollistaa myös itse asennukseen kuluvaan aikaan sopeutumisen, sillä tapetointiprosessi tulisi ottaa vakavasti. Ammattilainen voi myös tarjota hyviä vinkkejä koko kodin sisustuksen parantamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Resene. Measuring, cutting & hanging wallpaper [Internet]. Australia: (S.E); 2003 [citado 11 de mayo de 2021]
  • Lee V. Guía esencial de decoración [Internet]. Madrid: EDIMAT; 2005 [citado 11 de mayo de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.