Argentiinalaiset kinuskimunkit: helppo ohje kotikeittiöön

Näiden herkullisten kinuskimunkkien salaisuus piilee argentiinalaisessa arequipessa, joka on kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Jos et löydä kaupasta valmiina tätä kinuskin argentiinalaista versiota, voit valmistaa sen helposti myös kotona. Kyseessä on reseptin elintärkeä aineosa, joka antaa tälle herkulle taivaallisen maun.
Argentiinalaiset kinuskimunkit: helppo ohje kotikeittiöön

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kukapa ei haluaisi kokeilla näitä herkullisia kotitekoisia argentiinalaisia kinuskimunkkeja? Kyseessä on pehmeä ja suoraan omassa kotikeittiössä valmistettu jälkiruoka, joka tulee hurmaamaan sen erehtymättömällä ja herkullisella maullaan, jonka vain argentiinalainen kinuski “arequipe” tai “dulce de leche” voi tälle herkulle antaa. Koska kyseessä ovat kotitekoiset argentiinalaiset kinuskimunkit, voit päättää itse, kuinka paljon sokeria haluat tässä versiossa käyttää, mikä ei, kuten haluamme varoittaa, ole kovin vähäinen.

Keskitytäänpä nyt siihen, mikä tekee tästä jälkiruoasta niin herkullisen sen lisäksi, että kyseessä on perinteinen herkku monissa paikoissa ympäri maailmaa ja erityisesti Latinalaisessa Amerikassa. Argentiinalainen kinuski eli arequipe ei kuulu jokaisen supermarketin valikoimaan, joten voit vaihtoehtoisesti valmistaa kinuskin itse kotona. Kyseessä ei ole aivan perinteistä kinuskia vastaava resepti, joten jos haluat seurata reseptiä tunnollisesti, suosittelemme käyttämään siinä nimenomaan arequipe-kinuskia. Vastaavasti voit toki kokeilla reseptiä myös perinteisellä kinuskilla.

Argentiinalaiset kinuskimunkit: runsaasti sokeria sisältävä herkku

Arequipe-kinuskista valmistettujen munkkien juuret yltävät Latinalaiseen Amerikkaan ja Argentiinaan

Tämäntyyppisten makeiden jälkiruokien kulutusta tulisi rajoittaa, koska niiden sokeripitoisuus on hyvin korkea.

Ennen kuin ryhdyt toimiin ja alat valmistamaan tätä herkkua, sinun tulisi olla tietoinen reseptin korkeasta sokeri- ja hiilihydraattipitoisuudesta. On tärkeää, että noudatamme terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota ja siksi olisi epäreilua, että väittäisimme tämän reseptin olevan tätä; päinvastoin, kyseessä on jälkiruoka, joka ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi herkutella silloin tällöin, jos muuten pyrit syömään mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti.

Toisin sanoen ruokailutottumuksesi ja noudattamasi elämäntapa vaikuttavat enemmän tai vähemmän siihen, valmistatko tämäntyyppisiä jälkiruokia vai et. Lisäksi toinen asia, joka kannattaa pitää tiukasti mielessä on se, kuinka monta kinuskimunkkia aiot nauttia. Varo sortumasta kuluttamaan liikaa sokeria. Jos siis tiedät, että tulet herkuttelemaan liikaa, mutta haluat ehdottomasti kokeilla tätä reseptiä, suosittelemme kutsumaan kylään esimerkiksi ystäviä tai perheenjäseniä, jotta voit jakaa valmistamasi herkut yhdessä läheistesi kanssa ja tällä tapaa välttää sitä, että syöt itse liikaa.

Näiden argentiinalaisten kinuskimunkkien rakenne riippuu paljolti siitä, miten valmistat munkkitaikinan. Vaikka taikinalla on tietty samankaltaisuus tavallisen kakun valmistusprosessin kanssa, sinun tulee pitää mielessä, että tämän taikinan rakenteen tulisi olla helposti muokattavissa olevaa ja pehmeää, aivan kuin valmistaisit perinteisiä munkkeja tai donitseja.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tulet käyttämään tässä reseptissä ainesosaa, jota et välttämättä ole aiemmin käyttänyt makeisissa leivonnaisissa: perunaa. Kyllä, luit oikein! Jos haluat tietää enemmän, miten peruna mukautuu tähän makeaan ja kinuskimaiseen reseptiin täydellisellä tavalla, jatka vain lukemista!

Entä jos en löydä arequipea, voinko täyttää munkit jollain muulla ainesosalla?

Arequipe tai dulce de leche on argentiinalainen kondesoidusta maidosta kokoon keitetty kinuskia muistuttava herkku

Voit käyttää tässä reseptissä täytteenä mitä tahansa muuta ainesosaa oman makusi mukaan.

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, voit aivan yhtä hyvin käyttää tässä reseptissä myös perinteistä kinuskia tai mitä tahansa muuta ainesosaa, jos et syystä tai toisesta löydä tai halua käyttää kinuskin argentiinalaista versiota. Reseptiä ei ole pakko seurata askel askeleelta; voit itse asiassa mukauttaa sitä niin paljon kuin haluat. Jos et löydä arequipea kaupasta tai haluat valmistaa reseptin itse omassa kotikeittiössäsi, ei hätää, jätämme sinulle helpon reseptin, jonka avulla kotitekoinen arequipe valmistuu kotona alta aikayksikön: Näin valmistat herkullisen arequipen kotona.

On toki totta, että jos päätät käyttää tässä reseptissä jotain muuta ainesosaa, emme enää puhuisi argentiinalaista kinuskimunkeista. Itse asiassa suosittelemmekin, että kokeilet tätä reseptiä sen alkuperäisessä muodossa edes kerran, jotta voit huomata, miksi niin monet ihmiset ympäri maailmaa rakastavat tätä yksinkertaista herkkua.

Herkulliset argentiinalaiset kinuskimunkit

Ainesosat

 • 125 ml vettä
 • 125 ml appelsiinimehua
 • 2 rkl voita
 • 1 tl suolaa
 • 1 suuri peruna
 • 300 g vehnäjauhoja
 • 250 ml kondensoitua maitoa
 • 1 kananmuna
 • 4 rkl rapsiöljyä
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 4 rkl tomusokeria

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Näin valmistat gluteenittomat churrot

Valmistusohjeet

Argentiinalaiset kinuskimunkit sisältävät runsaasti kaloreita ja tämän vuoksi ne sopivat vain satunnaiseen herkutteluun

Peruna antaa näille herkullisille argentiinalaisille munkeille kuohkean rakenteen.

 • Ensimmäinen asia mitä tarvitset näiden munkkien valmistamiseen on keskikokoinen kattila. Kaada kattilaan vesi, appelsiinimehu, voi sekä suola.
 • Seuraavaksi kiehauta ainekset kattilassa. Sekoita aineksia huolellisesti, jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman tasainen seos.
 • Valmistele seuraavaksi peruna: Poista kuoret, keitä se kattilassa kypsäksi ja murskaa valmis keitetty peruna tasaiseksi soseeksi.
 • Yhdistä tämän jälkeen kasaan keitetty seos (vesi, appelsiinimehu, voi ja suola) perunamuusiin, kondensoituun maitoon ja kananmunaan.
 • Suosittelemme käyttämään sekoittamiseen puulusikkaa, jotta taikinaan ei jää kokkareita ja lopputuloksena olisi mahdollisimman tasainen seos.
 • Lisää seuraavaksi seokseen vehnäjauhot ja leivinjauhe. Jatka nyt taikinan vaivaamista käsin.
 • Varmista tässä vaiheessa, että taikinassa ei ole kokkareita tai huonosti sekoittuneita ainesosia, sillä paiston aikana munkin muoto voi muuttua sen sisällä olevien ilmakuplien takia.
 • Ripottele seuraavaksi pieni määrä vehnäjauhoja leikkuulaudalle tai pöydälle ja kumoa taikina jauhojen päälle. Jatka taikinan vaivaamista. Älä lisää taikinaan enempää jauhoja: ripottele niitä vain pöydälle vaivaamista varten. Tässä vaiheessa kannattaa olla todella tarkka, sillä jos lisäät taikinaan liikaa jauhoja, lopputuloksesta tulee kova ja sitkeä, eikä ilmava ja pehmeä, niin kuin munkkien tulisi koostumukseltaan olla.
 • Tasoita seos kaulimen avulla, kunnes taikinan paksuus on enintään 1,5 cm.
 • Leikkaa taikina keksi- tai piparimuottien avulla ja säilö myöhempää käyttöä varten.
 • Anna taikinapalojen seistä huoneenlämmössä 1 tunnin ja 30 minuutin ajan. Tämä keino tekee munkeista pehmeitä ja ilmavia.
 • Kaada seuraavaksi ruokalusikallisen öljyä pannulle. Lämmitä pannu keskilämmöllä ja pannun ollessa kuuma paista munkit öljyssä. Minuutti per munkki riittää kypsyttämään taikinan.

Lopuksi: Täytä ne!

 • Munkkien täyttämiseksi sinun tulee kaataa kinuski pursotinpussiin tai vastaavaan ja tehdä pieni reikä keskelle jokaista munkkia.
 • Täytä jokainen munkki kinuskilla.
 • Ripottele lopuksi päälle sokeria, anna niiden hieman jäähtyä ja tarjoile tuoreeltaan.

Nämä herkulliset argentiinalaiset kinuskimunkit ovat parhaimmillaan lämpiminä ja vastapaistettuina. Hyvää ruokahalua!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 ihanaa kahvireseptiä, joita et luultavasti tiennyt
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 ihanaa kahvireseptiä, joita et luultavasti tiennyt

On olemassa muitakin kahvireseptejä kuin ne perinteiset kahvijuomat. Kokeile tämän artikkelin kahvireseptiä, ne maistuvat varmasti kaikille kahvin ...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Healthline.com Canola Oil: Good or Bad? [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/canola-oil-good-or-bad
 • Eresmama.com Recetas de helados caseros [Online] Available at: eresmama.com/recetas-de-helados-caseros/

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.