American Optometric Association suosittelee jokavuotista silmätutkimusta

Kuinka usein sinun pitäisi käydä silmätutkimuksessa? Jokaisella maalla on erilaiset suositukset, eivätkä ne aina ole sattumaa. Analysoimme uusia asiantuntijaohjeita.
American Optometric Association suosittelee jokavuotista silmätutkimusta
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2023

American Optometric Association (AOA, Amerikan optometrinen yhdistys) on julkaissut uudet ohjeet aikuisten näköseulonnasta ja oftalmologisesta valvonnasta. Ja tällä kertaa törmäsimme johonkin uuteen: asiantuntijakonsensus suosittelee 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille jokavuotista silmätutkimusta.

Ennen tätä päivitystä AOA:lla oli eri kriteerit aikuisten silmätutkimusten tiheydelle. Tämä oli edellinen ehdotus:

  • 18-39 -vuotiaat: Yksi seulonta joka toinen vuosi ja vuoden välein niille, joilla on riskitekijöitä.
  • 40-64 -vuotiaat: Sama suositus kuin edellisellä ikäryhmällä.
  • Yli 65-vuotiaat : Vuosittainen tarkastus.

AOA:n tekemä muutos lyhentää siis monien ihmisten silmätutkimusten väliä. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole samaa mieltä uusista ohjeista, ja jotkut maat jopa suosittelevat erilaista tiheyttä.

Miksi AOA muutti näöntarkastusten ohjeita?

Amerikkalainen järjestö toteaa, että näköongelmien esiintyvyys on erittäin korkea. Siksi ehdotus seulonta-aikojen lyhentämisestä olisi yksi lisäväline silmäsairauksien nopeaan havaitsemiseen ja hoitoon.

Maailman terveysjärjestön mukaan maailmassa on noin 200 miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät jonkinlaisesta sokeudesta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 4,2 miljoonaa yli 40-vuotiasta ihmistä kärsii todellisesta sokeudesta tai erittäin huonosta näöstä, kertoo Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Monet näistä tapauksista ovat estettävissä. Toisin sanoen, jos tila todetaan varhain, voidaan tarjota hoitoa, jotta eteneminen täydelliseen näönmenetykseen voidaan estää.

Sokeus on todellinen, taloudellinen ja sosiaalinen ongelma koko maailmassa, ja AOA haluaa puuttua siihen. Tämä lääketieteellinen organisaatio suosittelee globaaliin ajatteluun näön merkityksestä:

Päivitetty ohje tarjoaa optometristeille keinot tarjota laadukkaita kattavia silmätutkimuksia, jotka johtavat suoraan potilaan näkötoiminnan ja elämänlaadun paranemiseen.[/atomik -lainata]

AOA suosittelee jokavuotista silmätutkimusta.
Aikuisten silmätutkimukset mahdollistavat silmäsairauksien varhaisen havaitsemisen.

Mikä on direktiivi muissa maissa?

AOA:n ehdottamaa jokavuotista silmätutkimusta ei hyväksytä kaikilla lääketieteen aloilla. Jotkut asiantuntijat Yhdysvalloissa ovat todenneet, että esiintymistiheys on liian suuri ihmisille, joilla ei ole riskitekijöitä tai oireita.

American Academy of Ophthalmologylla on voimassa silmätutkimusprotokolla, joka vahvistettiin viimeksi vuonna 2009 ja joka ei ole AOA:n mukainen. Siellä sanotaan, että 40-vuotiaana pitäisi tehdä kattava näöntarkastus. Sen jälkeen, jos ei ole riskitekijöitä, tutkimuksia ei tarvitse tehdä ennen kuin henkilö täyttää 54 vuotta ja sen jälkeen 2-4 vuoden välein. Kun oireita tai riskitekijöitä on, esiintymistiheys pienenee 1-3 vuoteen 55 vuoden iän jälkeen.

Mutta mitä suositellaan muissa maissa? Katsotaan:

  • Argentiina: Tämän maan terveysministeriö järjestää vuosittain silmätarkastuksen kaikille yli 40-vuotiaille.
  • Espanja: Espanjan silmälääkäriyhdistys on samaa mieltä ja suosittelee jokavuotista silmätutkimusta 40. ikävuoden jälkeen.
  • Meksiko: Meksikon hallitus suosittelee vuosittaisia tarkastuksia, mutta täsmentää, että tämä tiheys on välttämätön niille, joilla on riskitekijöitä, kuten korkea verenpaine tai diabetes.
  • Englanti: UK College of Optometrists on suunnitellut erityisen asteikon, joka perustuu aikuisten riskiin ja ikään. Tämä yhdistys ehdottaa seulontaa 2 vuoden välein yli 16-vuotiaille, jolloin se lyhenee yhteen vuoteen, kun jokin ongelma, kuten diabeettinen retinopatia, on diagnosoitu.

Ero konsensuksen ja todisteiden välillä

AOA selventää oppaassaan, että uudella suosituksella on takanaan asiantuntijoiden yksimielisyys, kun on kyse 18–64-vuotiaista potilaista. Tämä tarkoittaa, että se on tietyn asiantuntemuksen omaavien lääkäreiden suositus.

Konsensus ei kuitenkaan perustu täysin tieteelliseen näyttöön, vaan kokemukseen. Tämä tarkoittaa, ettei ole olemassa ratkaisevia tutkimuksia, jotka voisivat toimia vankkana tukena.

Yli 65-vuotiaiden kohdalla sen sijaan on tieteellistä näyttöä suosituksen tueksi. On olemassa tutkimuksia ja analyyseja, jotka ovat osoittaneet vuosittaisen silmätutkimuksen hyödyllisyyden vanhemmilla aikuisilla.

Viimeistään näköhäiriöiden ilmeisten oireiden esiintymisen pitäisi saada ihmiset liikkeelle.

Mitä minun kannattaa tehdä?

Seuraava looginen kysymys on, mikä päätös minun kannattaa tehdä. Noudatanko AOA:n ohjetta ja käyn silmätutkimuksessa vuosittain? Vai noudatanko asuinmaani voimassa olevia ohjeita?

Joissakin tutkimuksissa, joissa selvitettiin iän vaikutusta näkökykyyn ja silmälasien tarvetta, havaittiin, että 55-vuotiaana tapahtuu käännekohta. Toisin sanoen siitä lähtien silmätutkimuksissa käyminen näyttää olevan tärkeämpää, ja silmälääkärille lähetetyt saavat useammin lasit.

Vuotuinen näöntarkastus voi tieteen mukaan olla hyödyllisempää 55-vuotiaasta eteenpäin.

AOA selventää, että sen ehdotus koskee täydellistä näöntarkastusta eikä vain näöntarkkuuden seulontaa. Tutkimuksen suorittavan asiantuntijan tulee tutkia perheen sairaushistoriaa, arvioida värin havaitsemista, seurata likinäköisyyttä, hyperopiaa ja astigmatismia sekä analysoida silmämunan liikkeitä.

Erityisesti, jos olet yli 18-vuotias ja alle 65-vuotias ja vuotuinen silmätutkimus on saatavilla, ei ole huono ajatus tehdä se. Jos sinulla ei ole oireita tai riskitekijöitä, voit tehdä sen kahden vuoden välein.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.