Logo image
Logo image

Aivojen etäpesäkkeet: määritelmä ja hoito

3 minuuttia
Aivojen etäpesäkkeet syntyvät yleensä hematogeenisen leviämisen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että primaarikasvaimen syöpäsolut siirtyvät vereen ja saavuttavat aivot, joissa ne leviävät.
Aivojen etäpesäkkeet: määritelmä ja hoito
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aivojen etäpesäkkeet ovat yleisin aivokasvaintyyppi ja ne ovat melkoinen haaste lääkäreille. Ne käsittävät oikeastaan noin 90 % kaikista aivokasvaintapauksista.

Arviot osoittavat, että 10-40 % syöpäpotilaista kärsii aivojen etäpesäkkeistä. Tämä johtuu siitä, että niiden esiintyvyys on kasvussa, kun otetaan huomioon syöpäpotilaiden keskimääräinen selviämisprosentti nykyaikaisten hoitomuotojen ansiosta.

Kasvaimilla on erilainen kyky luoda etäpesäkkeitä aivoissa ja kyky tunkeutua veri-aivoesteeseen, kun otetaan huomioon, että niitä käytetään aivojen peittämiseen ja suojaamiseen.

Etäpesäkkeet ovat ominaisia kaikille syöpäsoluille ja niillä on kyky tunkeutua ensimmäisen kasvaimen vieressä ja kaukana oleviin kudoksiin. Syöpäsolut voivat siis siirtyä muihin kehonosiin ja synnyttää uuden kasvaimen.

Aivojen kliiniset etäpesäkkeet vaihtelevat ja riippuvat vahingoittuneesta alueesta sekä niihin liittyvistä sairauskohtauksien riskistä.

Aivojen etäpesäkkeiden aiheuttajat

Some figure

Aivojen etäpesäkkeet syntyvät yleensä hematogeenisen leviämisen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että primaarisen kasvaimen syöpäsolut menevät vereen, saavuttavat aivot ja leviävät.

Tässä mielessä on mielenkiintoista huomata, että aivojen etäpesäkkeiden jakautuminen on suhteellista kyseessä olevan alueen verenkiertoon nähden. Sijainti määrittyy seuraavien prosenttimäärien mukaan:

Ensimmäisenä vaiheena syöpäsolujen leviämisessä aivoihin on tunkeutua valtimoiden seinämiin ensimmäisen primaarikasvaimen tasolla. Tällä tavoin jotkut syöpäsolut voivat levitä verenkiertoon.

Sitten vereen päässeen solun tai solujen täytyy pystyä kiinnittymään aivojen suoniin kulkemalla veri-aivoesteen läpi.

Veri-aivoeste ja lymfaattisen järjestelmän poissaolo antavat aivoille merkittävän suojan monien lääkkeiden ja mikrobien pääsyä vastaan, mutta se ei kuitenkaan kykene loppujen lopuksi ehkäisemään tiettyjen solujen pääsyä.

Lue myös: Parhaat yrtit ja mausteet aivoille

Kuinka veri-aivoeste ylittää neoplastiset solut?

Some figure

Neoplastisten solujen käyttämät menetelmät veri-aivoesteen ylittämiseksi ovat tutkimisen arvoisia. On kuitenkin osoitettu jo, että siihen liittyy vähintään kaksi menetelmää:

  • Parasellulaarinen. Toisin sanoen ylitys esteeseen kuuluvien solujen välillä. Tämän tehdäkseen solujen täytyy tuhota solujen väliset nivelet ja niillä täytyy olla tiettyjä proteiineja ja tulehduksen välittäjäaineita.
  • Transsellulaarinen – tämä aiheuttaa esteen solujen suoran kuoleman.

Mitä tapahtuu veri-aivoesteen ylityksen jälkeen?

Kun solut ovat aivojen sisällä, ne siirtyvät aivojen mikrovaskulaariseen osaan ja sieltä ne ekstravasatoituvat, eli suuntaavat kohti kudosta.

Siitä hetkestä lähtien selviytyminen ja nopea lisääntyminen riippuvat niiden kyvystä ylläpitää riittävää happitasoa ja ravintoaineiden saantia, mikä selittää sen, miksi nämä pahanlaatuiset solut pysyvät hyvin lähellä verisuonia.

Lue myös: Syövän ensioireet, jotka 90 % ihmisistä sivuuttaa

Aivojen etäpesäkkeet: hoito

Some figure

Tavallisesti hoitoon kuuluu, että jos potilas kärsii päänsärystä, tulee leikkauksen vaativien komplikaatioiden poissulkemiseksi tehdä kuvantamistutkimus.

Aivojen etäpesäkkeiden erityishoitojen suhteen voimme mainita seuraavat vaihtoehdot:

  • Segmenttinen resektio. Siinä poistetaan kasvain pienten viiltojen välityksellä. Se tehdään vitrektomian avulla ja se tarjoaa useita hyötyjä, kuten massan vaikutuksen poistaminen, turvotuksen lähteen poistaminen sekä yleisen selviytymisen parantaminen pelkkään holokraneana-sädehoitoon verrattuna.
  • Holokraneana-sädehoito. Tätä on pidetty historiallisesti parhaana hoitona, kun kasvain on levinnyt laajalle. Sen on myös todistettu olevan hyödyllinen täydennyksenä leikkaustoimenpiteelle, sillä se vähentää merkittävästi uusiutumisen esiintyvyyttä resektion jälkeen.
  • Stereotaktinen radiokirurgia. Tämä koostuu säteilyn antamisesta keskitetysti kasvaimeen. Se on osoittanut parempaa selviytymistä ja alhaisempaa uusiutumista vaurioista kärsivillä potilailla. Sitä voidaan myös hallita paremmin, mutta selviytymistilastoissa ei ole merkittävää eroa 2-3 vauriota omaavilla potilailla.
  • Kemoterapia. Aivojen etäpesäkkeet ovat yleensä melko vastustuskykyisiä kemoterapialle. Uusien hoitovaihtoehtojen yhdentyminen, kuten kohdeaineet ja immuunikontrollipisteiden estäjät, ovat voimistaneet tämän alueen tutkimista.

Yhteenveto

Aivojen etäpesäkkeet kattavat noin 90 % kaikista aivosyöpätapauksista. On siis tärkeää tehdä diagnoosi niin varhain kuin vain mahdollista, jotta tämän sairauden eteneminen voidaan yrittää pysäyttää.

Tällä hetkellä on olemassa monia eri hoitoja ja niiden ennuste paranee jatkuvasti. Aivojen etäpesäkkeet ovat kuitenkin erittäin aggressiivisia ja tämän alueen tutkimiseksi on vielä paljon tekemistä.

Kiitos, kun luit tämän artikkelin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Juan Matus-Santos, * Daniel Motola-Kuba*. (2012). Importancia de la detección de metástasis cerebrales en pacientes con carcinomas en estadios avanzados. Rev Invest Med Sur Mex.
  • Noris-García, E., & Escobar-Pérez, X. (2004). Metástasis cerebrales y antígeno carcinoembrionario. Revista de Neurologia.
  • Massot-Punyet, R., Almajano, J., & Camacho, J. M. (2000). Metástasis cerebrales. In Revista de Neurologia.
  • Marín, A., Renner, A., Itriago, L., & Álvarez, M. (2017). METÁSTASIS CEREBRALES: UNA MIRADA BIOLÓGICA Y CLÍNICA. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.05.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.