Aivoangiografia: toimenpiteen ominaisuudet, valmistelu ja riskit

Tässä artikkelissa kerromme, mikä on aivoangiografia, miksi se tehdään ja mitä riskejä siihen liittyy.
Aivoangiografia: toimenpiteen ominaisuudet, valmistelu ja riskit
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2023

Aivoangiografia on minimaalisesti invasiivinen lääketieteellinen kuvantamistutkimus, jossa ruiskutetaan varjoainetta aivojen verisuoniin ja otetaan niistä röntgenkuvia. Tämä tutkimus mahdollistaa sekä diagnoosin että hoidon yhdistämisen samassa toimenpiteessä.

Aivojen verisuonten arviointi mahdollistaa poikkeavuuksien, kuten aneurysmien, kapenemisen ja hyytymien tunnistamisen. Radiologi arvioi tämän tutkimuksen.

Mistä aivoangiografia koostuu?

Tässä toimenpiteessä verisuoniin ruiskutetaan varjoainetta, joka saavuttaa kaulan ja aivojen verisuonet. Tämä mahdollistaa aivojen verenvirtauksen visualisoinnin röntgensäteillä saatujen kuvien kautta.

Menettely

Lääkäri pohtii, tulisiko potilaalle tehdä aivoangiografia.
Lääkäri määrittää aivoangiografian tarpeen selkeän diagnoosin saamiseksi.

Aivojen angiografiassa käytetään varjoainetta, yleensä jodia, röntgensäteitä ja katetria. Toimenpide alkaa siten, että henkilö makaa röntgenpöydällä ja pää liikkumatta. Sydämen toimintaa on seurattava koko tutkimuksen ajan, joten se yhdistetään EKG-kuvaukseen eri elektrodeilla.

Potilaalle voidaan antaa rauhoittavaa lääkettä ennen toimenpiteen aloittamista rentoutumisen saavuttamiseksi. Kun hän on rauhallinen, katetri asetetaan paikalleen. Se asetetaan yleensä nivusiin, mutta se voidaan sijoittaa myös käsivarteen.

Katetri mahdollistaa kontrastivärin syöttämisen kaulan ja pään verisuoniin. Tällä tavalla se tarjoaa kuvia siitä, kuinka veri virtaa aivojen läpi.

Nivusissa käytetään paikallispuudutetta, jotta voidaan avata katetriin sopiva reikä. Aivoangiografiassa käytettävä katetri on ohut, ontto putki, joka viedään valtimon läpi ja joka ylittää vatsan ja rintakehän alueen verisuonet, kunnes se saavuttaa kaulavaltimon. Myöhemmin sen sijainti vahvistetaan röntgensäteillä.

Kun katetri on asetettu oikein, varjoainetta ruiskutetaan valtimon kautta aivojen verisuoniin, minkä jälkeen otetaan röntgenkuvat.

Kuvaustoimenpiteen päätyttyä neula ja katetri poistetaan ja katetrin sisäänvientialueelle kohdistetaan välittömästi painetta 10-15 minuutin ajan.

Kun verenvuoto on pysähtynyt, asennuskohtaan tulee kiinnittää puristussidos. Komplikaatioiden välttämiseksi on noudatettava kaikkia lääketieteellisiä ohjeita toimenpiteen lopussa.

Valmistautuminen ja huomioon otettavaa ennen toimenpidettä

Älä syö tai juo 4-8 tuntiin ennen aivoangiorafiaa. Lisäksi sinun on ilmoitettava lääkärille, jos:

 • Olet allerginen äyriäisille, jodia sisältäville aineille tai jollekin varjoaineen komponentille.
 • Epäilet voivasi olla raskaana.
 • Olet aiemmin kokenut verenvuotoa tai käytät antikoagulantteja tai verihiutalelääkkeitä.
 • Jos sinulla on minkä tahansa asteinen munuaisten vajaatoiminta.
 • Sinulla on diabetes (mahdollisen munuaisten vajaatoiminnan vuoksi).
 • Olet allerginen paikallispuudutukselle tai yleisanestesialle.
 • Käytät steroidilääkkeitä.
 • Imetät (imettävät naiset eivät voi imettää ennen kuin varjoaine on poistunut kokonaan kehosta noin 24 tunnin kuluttua).

Kun olet ilmoittanut lääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja mahdollisista tiloista, hän kertoo sinulle, mitä lääkkeitä voit ottaa samana toimenpidepäivänä ja mitkä sinun tulee lopettaa. Sinun tulee aina noudattaa lääkärin ohjeita.

Toimenpiteen jälkeen

Heti aivoangiografian jälkeen voit syödä, mutta on suositeltavaa levätä 12 tuntia ennen kuin jatkat normaaleja rutiineja. Sinun ei pitäisi ajaa itse sairaalaan. Mieluiten sinun pitäisi olla jonkun seurassa.

Jalka, johon aivoangiografiakatetri asetettiin, tulee pitää oikaistuna 4–6 tuntia toimenpiteen päättymisen jälkeen, ja verenvuotoa on seurattava seuraavien 12 tunnin aikana.

Aivoangiografian ominaisuudet

Aivoangiografian tulokset analysoi ensisijaisesti radiologi.

Tällä hetkellä kuvien saamiseksi elektronisesti röntgenfilmin sijaan käytetään intravaltimoiden digitaalista aivoangiografiamenetelmää. Tämä mahdollistaa kuvien manipuloinnin sellaisten luiden ja kudosten poistamiseksi tieltä, jotka normaalisti peittävät suonet, jolloin saadaan kuva, jossa virtaus suonissa näkyy selvästi.

Aivoangiografiaan liittyvät riskit

Vaikka komplikaatiot aivoangiografian aikana ja sen jälkeen ovat harvinaisia, joitain voi esiintyä, kuten:

 • Allerginen reaktio varjoaineelle.
 • Veritulppa tai verenvuoto katetrin sisäänvientikohdassa (vaikuttaa verenkiertoon jalassa tai kädessä).
 • Katetrin aiheuttama valtimovaurio (voi aiheuttaa verenkierron tukkeumia ja aivoverisuonisairauksia).
 • Suonensisäisen varjoaineen käytön aiheuttama munuaisvaurio.

Jos ilmenee oireita, kuten äkillistä kipua, turvotusta, tunnottomuutta tai värimuutos raajassa, johon katetri asetettiin, puhevaikeuksia, näköhäiriöitä, kasvojen heikkoutta tai muita neurologisen vajaatoiminnan oireita, mene heti lääkärin vastaanotolle.

Milloin aivoangiografiaa suositellaan?

Aivoangiografian avulla voidaan tuottaa kuvia kaulan ja aivojen verisuonista. Se tehdään, kun niissä on merkkejä ja oireita muutoksista:

 • Epänormaalit verisuonet (vaskulaarinen epämuodostuma, joka aiheuttaa verenkierron muuttumisen).
 • Valtimon pullistuma tai ulkonema sekundaarisessa valtimossa tai valtimon seinämän heikkous (aneurysma).
 • Aivovaltimoiden kaventuminen (ateroskleroosi, joka vaikuttaa verenkiertoon aivoissa).
 • Aivojen verisuonten tulehdus (vaskuliitti).
 • Veritulppien sijainnin tunnistaminen aivoverisuonitaudin oireiden yhteydessä.
 • Kallonsisäisen ahtauman, aneurysmien ja ateroskleroottisen sairauden endovaskulaarinen hoito.

Siitä on hyötyä myös näissä tapauksissa:

 • Aivokasvaimen verenvirtauksen arviointi.
 • Lääkehoidon valmistelu (interventioradiologinen toimenpide) tiettyjen verisuonten kautta.
 • Pään ja kaulan valtimoiden arviointi ennen leikkausta.
 • Antaa lisätietoja poikkeavuuksista, jotka on visualisoitu magneettikuvauksessa tai aivotomografiassa.

Aivoangiografia on hyödyllinen kuvantamistutkimus, vaikka muitakin vaihtoehtoja on

Aivoangiografia tehdään tapauksissa, joissa epäillään muutoksia aivojen verisuonissa, ja se ei ole hyödyllinen vain diagnoosin saamisessa, vaan myös endovaskulaarisessa hoidossa. Tällä hetkellä on kuitenkin olemassa myös vähemmän invasiivisia menetelmiä, kuten magneettiresonanssiangiografia ja tietokonetomografia-angiografia, jotka antavat myös selkeämpiä kuvia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Intrakraniaalinen hematooma
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Intrakraniaalinen hematooma

Intrakraniaalinen hematooma on usein hengenvaarallinen lääketieteellinen tila. Lue lisää kallonsisäisistä hematoomista ja niiden hoidosta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.