Logo image
Logo image

Kaulavaltimotaudin syyt ja hoito

4 minuuttia
Opi kaikki tarvittava kaulavaltimotaudista sekä sen syistä ja hoidosta.
Kaulavaltimotaudin syyt ja hoito
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2023

Sydän- ja verisuonijärjestelmä on välttämätön kaikkien kehon elinten toiminnalle, ravitsemukselle ja ylläpidolle. Useat sairaudet voivat vaarantaa valtimoiden ja verisuonien terveyden. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on kaulavaltimotauti.

Kaulavaltimoita on kaksi, ja ne ovat suuria valtimoita, jotka sijaitsevat kaulan molemmilla puolilla. Ne ovat vastuussa veren toimittamisesta aortasta kasvoihin, aivoihin ja kallon eri rakenteisiin. Enkefaalisella tasolla ne toimittavat verta alueille, jotka liittyvät motorisiin ja aistitoimintoihin sekä puheeseen, ajatteluun ja persoonallisuuteen.

Kaulavaltimotauti lisää suuresti aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Eräät tutkimukset arvioivat, että tämä tila on vastuussa yli 11 prosentista vuotuisista iskeemisistä aivohalvaustapauksista Argentiinassa.

Mikä on kaulavaltimotauti?

Kaulavaltimotauti on kyseessä, kun kaulan valtimot kapenevat tai tukkeutuvat.

Kaulavaltimon tukkeuma johtuu yleensä kolesterolin kertymisestä ja rasva-aineiden kerääntymisestä kaulavaltimoiden seinämiin. Plakkien muodostumista verisuonissa kutsutaan ateroskleroosiksi.

Verisuonten tukos vähentää verenkiertoa aivoihin ja lisää iskeemisen aivohalvauksen riskiä. Se tapahtuu, kun kaulavaltimon verenkierto on tukkeutunut tai kokonaan katkennut. Aivojen verenvirtauksen lakkaaminen jättää hermosolut ilman happea ja ne kuolevat.

Kaulavaltimotaudin patofysiologinen perusta on samanlainen kuin sepelvaltimotaudin, ja sydäninfarkti on viimeksi mainitun lopputulos. Kaulavaltimon ahtauma voi vaikuttaa yhteen tai molempiin valtimoihin ja sen varhainen terapeuttinen lähestymistapa parantaa elämänlaatua.

Lue lisää täältä: Lepo sekä sydän- ja verisuoniongelmat

Yleisiä oireita

Useimmissa tapauksissa kaulavaltimotauti kehittyy hitaasti ja jää huomaamatta varhaisessa vaiheessa. On yleistä, että tämä tila ei osoita mitään merkkejä tai oireita ennen kuin se on muuttunut vakavaksi.

Ohimenevät iskeemiset kohtaukset ovat äkillisiä tiloja, jotka ilmaantuvat ennen pienen kaliiperin aivosuonen tilapäistä tukkeutumista. Kesto vaihtelee muutamasta minuutista useisiin tunteihin. Oireet häviävät kokonaan 24 tunnin kuluessa, mutta niiden jatkuminen johtaa aivohalvaukseen.

Molemmissa tapauksissa voidaan havaita seuraavat oireet:

 • Äkillinen heikkous raajassa tai vartalon yhdellä puolella
 • Käden tai jalan lamaannustila kehon yhdellä puolella
 • Kyvyttömyys suorittaa tiettyjä liikkeitä
 • Liikkeiden koordinointikyvyn menetys
 • Sekavuus, huimaus ja voimakas päänsärky
 • Tunnon menetys kasvoissa tai vartalossa
 • Tunnottomuus tai parestesiat raajoissa
 • Näön hämärtyminen tai täydellinen näön menetys
 • Vaikeus artikuloida sanoja ja puhua selkeästi

Jos aivohalvauksen oireita on, lääkäriin tulee hakeutua mahdollisimman pian. Tämä on tila, jossa on korkea kuolleisuusriski ja joka vaatii ammattimaista hoitoa.

Some figure
Monet aivohalvaukset ovat seurausta verenkierron tukkeutumisesta kaulavaltimoissa.

Miksi kaulavaltimotauti ilmenee?

Tutkimus vahvistaa, että pääasiallinen kaulavaltimotaudin syy on ateroskleroosi. Ateroskleroosin aiheuttaa kolesterolin, kalsiumin, solujätteen ja kuitukudoksen kertyminen verisuonten seinämiin. Lopputuloksena on plakki, joka estää normaalin veren virtauksen valtimoon.

Yleensä tämän ilmiön kohteena olevat kaulavaltimon seinämät alkavat kovettumaan ajan myötä, mikä kaventaa verisuonten luumenia. Näin ollen ne eivät pysty ylläpitämään riittävää verenvirtausta elintärkeisiin elimiin.

Riskitekijät

On olemassa useita olosuhteita, jotka lisäävät kaulavaltimotaudin todennäköisyyttä. Useimmat riskitekijät ovat samankaltaisia kuin muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät, joita ovat seuraavat:

 • Istumapainotteinen elämäntapa
 • Miessukupuoli
 • Uniapnea
 • Diabetes mellitus
 • Verenpainetauti
 • Lihavuus ja ylipaino
 • Liiallinen alkoholin käyttö
 • Latinalaisamerikkalainen tai afroamerikkalainen etninen tausta
 • Tupakanpoltto
 • Korkea ikä (yli 65 vuotta)
 • Korkea veren triglyseridipitoisuus ja huono kolesteroli (LDL)
 • Suvussa esiintynyt ateroskleroosia ja sydän- ja verisuonitauteja

Tautiin liittyvät komplikaatiot

Ateroskleroottinen kaulavaltimon ahtauma tai tukos aiheuttaa tutkimusten mukaan noin 30 % aivoverenkierron iskemiasta. Tämä on korkean riskin komplikaatio, johon liittyy korkea kuolleisuus, jos sitä ei hoideta nopeasti.

Kaulavaltimotaudista johtuvat aivohalvaukset johtuvat seuraavista syistä:

 • Vähentynyt verenkierto
 • Ateroskleroottisten plakkien repeämisestä johtuvat verihyytymät
 • Verisuonten luumenin tukkeutuminen

Miten kaulavaltimotauti diagnosoidaan?

Kaulavaltimotauti diagnosoidaan lähes aina myöhään, jonkinlaisen aivohalvauksen jälkeen. Tässä tapauksessa yksityiskohtainen tutkimus voi auttaa tunnistamaan kaulavaltimon ahtauman.

Samoin perusteellisen fyysisen tutkimuksen aikana on mahdollista havaita tiettyjä löydöksiä, jotka voivat ohjata lääkäriä epäilemään kaulavaltimon tukosta. Yksi merkki tästä patologiasta on epänormaalin äänen tai sivuäänen havaitseminen, joka muistuttaa viheltävää ääntä, kun kaulaa kuunnellaan stetoskoopilla.

Lisäksi asiantuntija yleensä arvioi neurologiset sekä fyysiset ja henkiset valmiudet. Toisaalta useat testit ovat erittäin hyödyllisiä kaulavaltimotaudin diagnosoinnissa:

 • Ultraääni
 • Aivojen angiografia
 • Magneettiresonanssikuvaus (MRI)
 • Tietokonetomografia (CT) angiografia
Some figure
Invasiiviset kuvantamismenetelmät mahdollistavat katetrin käytön kaulavaltimon verenvirtauksen visualisoimiseksi.

Lääkehoito

Kaulavaltimon ahtauman hoidolla pyritään hidastamaan taudin kehittymistä ja etenemistä. Päätavoitteena on estää aivohalvaus. Hoitosuunnitelma riippuu tukoksen asteesta ja yksilön yleisestä tilasta.

Tämän tilan varhaisessa havaitsemisessa on välttämätöntä aloittaa elämäntapamuutoksilla. On suositeltavaa noudattaa terveellistä ruokavaliota, harrastaa liikuntaa, laihduttaa jos painoa on kertynyt liikaa, välttää tupakointia ja vähentää suolan saantia.

Lievissä tai keskivaikeissa tapauksissa erikoislääkäri määrää yleensä lääkkeitä verenpaineen säätelyyn ja ateroskleroottisten plakkien muodostumisen estämiseen. Lisäksi vanhuksille voidaan määrätä verihiutaleiden vastaisia aineita, kuten aspiriinia ja antikoagulantteja.

Toisaalta vaikeassa kaulavaltimotaudissa tai ihmisille, joilla on aiemmin ollut aivohalvaus, leikkausta yleensä suositellaan. Lähestymisvaihtoehdot ovat seuraavat:

 • Kaulavaltimon endarterektomia: Tämä on ensimmäinen vaihtoehto kaulavaltimoiden tukkeutumien poistamiseksi. Se koostuu dissektiosta ateroskleroottisen plakin poistamiseksi.
 • Kaulavaltimon angioplastia ja stentin asettaminen: Tätä käytetään edistyneissä tapauksissa, joihin endarterektomia ei sovellu. Toimenpiteen aikana verisuonen sisään työnnetään pieni pallo, se laajennetaan ja sitten asetetaan stentti verisuonten ahtautumisen estämiseksi.

Lue lisää: Valtimonkovettumataudin oireet ja hoito

Terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa taudin ehkäisyssä

Kaulavaltimotauti on patologia, joka liittyy ateroskleroottisten plakkien muodostumiseen näissä verisuonissa ja niiden seurauksena suonet tukkeutuvat. Kuolleisuusriski on suuri ihmisillä, jotka noudattavat epäterveellisiä elintapoja, jotka nopeuttavat taudin etenemistä.

Tasapainoinen ruokavalio sekä liikunta parantavat suuresti elämänlaatua ja pitkän aikavälin ennustetta. Jos sinulla on huolenaiheita, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sposata L. Enfermedad carotídea aterosclerótica extracraneal. Neurología Argentina. 2011; 3(1): 25-63.
 • Consenso de Estenosis Carotídea. Rev. argent. cardiol. 2006;  74( 3 ): 160-174.
 • Reina T, Martínez I. Las carótidas enfermas. Libro de salud cardiovascular. 2010; 4(1): 527- 535.
 • Villaverde J, Gallardo F. La endarterectomía carotídea debe persistir como la técnica de elección para la mayoría de los pacientes con estenosis carotídea en la era endovascular. Sociedad Española de Angiología. 2016; 68(2):127-138.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.