Uniapnean hoitomuodot ja oireet
Moni kärsii uniapneasta, jotkut tietämättään. Se on hengityselinten vaiva, joka estää saamasta levollista unta. Tästä syystä uniapneaa sairastavat kärsivät kovasta uupumuksesta päiväsaikaan. Alla kerromme, mitkä ovat uniapnean hoitomuodot ja oireet.
Tietoa uniapneasta
Uniapnea aiheuttaa hengityskatkoksia nukkumisen aikana. Tämä on helposti havaittavissa oleva oire, sillä henkilö ensin kuorsaa hyvin äänekkäästi ja sitten yhtäkkiä hiljenee. Hiljeneminen on merkki siitä, että henkilö on lakannut hengittämästä.
Apnea alkaa yleensä unen REM-vaiheessa. Asiantuntijat eivät tiedä tarkalleen miksi näin tapahtuu, mutta nielu veltostuu ja estää happea kulkeutumasta läpi. Tämä voi tapahtua useita kertoja yön aikana. Vakavimmissa tapauksissa ihminen voi kärsiä jopa kahdesta apneasta joka tunti.
Uniapnean oireet
Kuorsaus on yksi uniapnean pääasiallisista oireista. Tästä vaivasta kärsivät alkavat usein kuorsata kovaäänisesti heti nukahtamisen jälkeen. Jossain vaiheessa kovaa kuorsausta seuraa äkillinen hiljaisuus ja sitten henkäisy, eli yritys hengittää. Tämän tapahtuessa henkilö yleensä herää tai siirtyy pois aiemmasta syvästä unesta.
Muita mahdollisia oireita ovat:
- Kuiva suu: Tämän aiheuttaa tavallisesti kuorsaaminen.
- Päänsärky: Päänsärky johtuu siitä, että hengityskatkosten aikana aivot eivät saa kunnolla happea.
- Väsymys: Uniapnea estää laadukkaan levon saamisen. Tämän seurauksena uniapneasta kärsivät ovat yleensä hyvin väsyneitä päiväsaikaan.
Uniapneasta kärsivillä voi olla ongelmia jopa työssä suoriutumisessa. Joskus he saattavat nukahtaa sopimattomiin paikkoihin.
Uniapnean hoitomuodot
Jos henkilöllä on enin osa yllä mainituista oireista, hänen täytyy mennä lääkäriin. Lääkäri tekee erilaisia kokeita selvittääkseen, onko kyse uniapneasta. Kun diagnoosi on saatu, lääkäri määrittää parhaan hoidon jokaiseen tapaukseen erikseen.
Lääkärin suositusten lisäksi uniapnean hoidossa voivat auttaa seuraavat vinkit.
1. Luovu huonoista elintavoista
Tämä on ensimmäinen hoito uniapneaan. Uniapneasta kärsivän on luovuttavasta kaikista huonoista elämäntavoista ja omaksuttava hyviä, terveyttä edistäviä tapoja. Tämä ei vaadi lääkitystä tai isompia hoitoja, ja se on paras vaihtoehto lievästä uniapneasta kärsiville.
Joitakin hyviä elintapoja uniapneasta kärsiville ovat tupakanpolton lopettaminen, liikunnan lisääminen ja ruokavaliomuutokset painon pudottamiseksi. Monissa tapauksissa jo tämä riittää lievittämään uniapneaa.
Lue tämäkin artikkeli: Näin vähennät päivän energiamäärää 300 kalorilla
2. Käytä maskia
Tämä hoitovaihtoehto on uniapneasta kärsiville yleensä se tavallisin. Siinä potilas käyttää yöaikaan CPAP-maskia, mikä auttaa parantamaan unen laatua.
Maski työntää painetta ylempiin hengitysteihin ja estää niitä tukkeutumasta. Lisäksi se estää kuorsaamisen eikä sillä yleensä ole sivuvaikutuksia.
3. Leikkaus
Viimeinen hoitovaihtoehto uniapneaan on leikkaus. Sitä hyödynnetään vain erityistapauksissa, esimerkiksi silloin jos potilas ei pysty käyttämään maskia polyyppien takia.
Tämä hoitomuoto voi tulla kyseeseen myös silloin, jos ylemmissä hengitysteissä on jokin vamma. Yleisin uniapnean hoitomuoto on kuitenkin CPAP-maski.
Uniapneaan ei ole parantavaa hoitoa
Tällä hetkellä uniapneaan ei ole parantavaa hoitoa – siihen tarkoitettujen hoitojen tarkoituksena on vain torjua tai vähentää oireita. Jos hoidot lopetetaan, uniapnea palaa.
Näiden hoitojen tarkoituksena on kohentaa potilaan elämänlaatua parantamalla hänen unensa laatua niin, että hän tuntee olonsa energisemmäksi päiväsaikaan. Myös samassa taloudessa asuvat ovat varmasti kiitollisia näistä hoidoista – ei vain kuorsaamisen loppumisen takia, vaan myös siksi, ettei heidän tarvitse koko ajan pelätä hengityksen lakkaamista.
Tunnetko ketään uniapneasta kärsivää? Jos itse sairastat sitä, kuinka olet elänyt sen kanssa?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ryan, S. (2016). Obstructive Sleep Apnea. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00311-8
- Punjabi, N. M. (2008). The Epidemiology of Adult Obstructive Sleep Apnea. Proceedings of the American Thoracic Society. https://doi.org/10.1513/pats.200709-155MG
- Somers, V. K., White, D. P., Amin, R., Abraham, W. T., Costa, F., Culebras, A., … Young, T. (2008). Sleep Apnea and Cardiovascular Disease. An American Heart Association/American College of Cardiology Foundation Scientific Statement From the American Heart Association Council for High Blood Pressure Research Professional Education Committee, Council on Clinical Cardiology, Stroke Council, and Council on Cardiovascular Nursing In Collaboration With the National Heart, Lung. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.05.002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.