Logo image
Logo image

Näin vähennät päivän energiamäärää 300 kalorilla

4 minuuttia
Kevyempien välipalojen valitseminen ja joidenkin yrttihaudukkeiden valmistaminen voivat auttaa säästämään päivän energiamäärää jopa 300 kalorilla. Tämä säästö voi siis lisätä painonpudotusta jopa puolella kilolla viikossa.
Näin vähennät päivän energiamäärää 300 kalorilla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole mikään salaisuus, että kalorien liiallinen saanti on yksi ylipainoon johtavista tekijöistä yhdessä epäterveellisen ja passiivisen elämäntavan kanssa. Siksi näiden seuraavien vinkkien avulla voit oppia vähentämään päivän energiamäärää jopa 300 kalorilla, jolloin omaan ihannepainoon pääseminen on helpompaa.

On varsin epätodennäköistä, että ruokavalio antaa hyviä tuloksia silloin, kun päivän kalorimäärää ei oteta huomioon. Mutta vaikka vähäkaloriset dieetit auttavatkin saavuttamaan nopeita tuloksia, voivat ne keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä johtaa epäonnistumiseen ja jopa vaikuttaa elimistön toimintaan haitallisesti.

Tästä syystä näiden ihmedieettien noudattamisen sijasta olisikin parasta ylläpitää tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää hieman kaikkea. Näin soveltamalla seuraavaksi jakamiamme vinkkejä päivän kokonaiskalorien minimoimiseksi, sinun on mahdollista pudottaa painoa turvallisesti, mutta tehokkaasti. Lue alta lisää!

Parhaat vinkit päivän energiamäärän vähentämiseen

300 kalorin vähentäminen päivän kokonaissaannista voi auttaa pudottamaan painoa parhaimmillaan jopa puoli kiloa viikossa. Tämän muutoksen vaikutukset vaihtelevat kuitenkin jokaisen ihmisen omasta aineenvaihdunnasta sekä muista ruokailutottumuksista, joita kyseinen henkilö noudattaa.

Seuraavia vinkkejä onkin käytännössä lähes hyödytöntä noudattaa, jos ruokavalio yleisesti ottaen sisältää runsaasti rasvoja, sokereita ja muita elimistölle ja painonhallinnalle haitallisia elintarvikkeita. Huomattavan muutoksen saavuttamiseksi nämä vinkit tulisikin yhdistää tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Mikset siis kokeilisi sitä jo tänään?

Lue myös: Vähäkaloriset ruoat, joita voi syödä mielin määrin

1. Terveelliset välipalat

Some figure

Jotkut meistä noudattavat tarkasti terveellisiä ruokailutottumuksia ja huolehtivat, että päivän pääruoat sisältävät vain vähän kaloreita. Mutta jos välipalojen suhteen tehdään paljon huonoja valintoja, voi painonhallinta tai painonpudotus tällöin vaikeutua huomattavasti.

Esimerkiksi yksi croissant voi sisältää itsessään jopa 300 kilokaloria, puhumattakaan niistä henkilöistä, jotka lisäävät kahviinsa maitoa ja sokeria, joiden yhteinen kalorimäärä voi olla jopa 66 kilokaloria kupillista kohden. Sen sijaan taas vähärasvainen jogurtti hedelmillä ja lasillisella kasvimaitoa ei sisällä normaalisti yli 150 kilokaloria annosta kohden. Ja usko tai älä, terveellisiä välipaloja kyllä löytyy!

 • Annos kaurapuuroa ja hedelmä
 • Kaurajuomat
 • Täysjyväkeksit avokadolla
 • Yrttiteet ja -haudukkeet
 • Hedelmä- ja vihannessmoothiet (ilman kermaa tai muita runsaskalorisia maitotuotteita)
 • Kourallinen pähkinöitä ja vähärasvaista jogurttia
 • Voileipä kasviksilla
 • Appelsiinimehu

2. Valmista “avonaisia” voileipiä

Voileivät voivat olla oikea kaloripommi silloin, kun niitä ei valmisteta varoen. Jos tavoitteenasi on vähentää päivän energiamäärää 300 kalorilla, kannattaa voileivät tällöin valmistaa niin sanotusti avonaisina, eli vain yhdellä leipäviipaleella. Tämän menetelmän avulla voit säästää jopa 110 kilokaloria. Lisäksi voin ja majoneesien pois jättäminen voi myös auttaa säästämään ylimääräiset 120 kilokaloria ja öljyssä säilötyn tonnikalan vaihtaminen vedessä säilöttyyn tonnikalaan toiset 65 kilokaloria.

3. Valitse kevyitä salaatteja

Some figure

Salaattien kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä toisinaan nämä vähäkalorisiksi uskotut ruoat saattavatkin osoittautua oikeaksi kaloripommiksi. Vaikka me yleensä yhdistämmekin tämän aterian aina yhteen kevyen ja terveellisen ruoka-annoksen kanssa, kaikki salaattireseptit eivät pääse lähellekään tätä konseptia. Itse asiassa monet salaatit voivat osoittautua jopa terveen painon potentiaalisiksi vihollisiksi.

Syödäksesi päivässä 300 kaloria vähemmän olisi hyvä tarkistaa, mistä ainesosista valittu salaatti koostuu. Jos salaattiin on esimerkiksi lisätty juustoa, kinkkua tai rasvapitoisia salaatinkastikkeita, on tällöin parasta jättää salaatti syömättä. Edellä mainittujen ainesosien sijaan taas runsaasti tuoreita vihanneksia ja kasviksia sisältäviä salaatteja kannattaa suosia.

4. Hillitse öljyn käyttöä ruoanlaitossa

On olemassa monia kikkoja, joiden avulla öljyn käyttöä voidaan vähentää ruokavaliossa. Vaikka monet öljyt, kuten oliivi-, rapsi- ja auringonkukkaöljy ovatkin terveellisiä vaihtoehtoja, myös näiden öljyjen käyttöä kannattaa joka tapauksessa minimoida ruoanlaitossa mahdollisuuksien mukaan.

Päivän kokonaiskalorien vähentämiseksi yksi erinomainen keino on valmistaa ruokaa höyryttämällä tai keittämällä. Jos kuitenkin joudut käyttämään ruoanlaitossa öljyä, kannattaa se levittää pannulle joko silikoniharjalla tai spraylla, jolloin paistoon käytettävän öljyn määrä vähenee huomattavasti.

5. Välttele kermaa ja muita rasvaisia maitotuotteita

Some figure

Kerma ja muut rasvaiset maitotuotteet täytyy jättää pois ruokavaliosta, jonka päämääränä on pudottaa painoa. Vaikka lusikallisessa kermaa onkin vain noin 52 kilokaloria, voi rasvaisten tuotteiden lisääminen pikku hiljaa pitkin päivää yltää jopa 300 kilokaloriin.

Siksi kermat ja muut rasvaiset maitotuotteet onkin parasta jättää pois ruokavaliosta ja pyrkiä korvaamaan ne kevyemmillä vaihtoehdoilla, kuten rasvattomalla jogurtilla tai kasvimaidolla.

Kevyttuotteiden kohdalla on kuitenkin aina oltava tarkkana. Tarkista tuotteen etiketti jo kaupassa, sillä vaikka tuote olisi vähärasvainen, siinä voikin olla hurjasti muuta kaloripitoista ainesosaa, esimerkiksi sokeria.

Sinua voi myös kiinnostaa: 5 vähäkalorista aamupalaa diabeetikoille

6. Nauti teetä ja muita yrttihaudukkeita

Nälän tunne voi iskeä myös aterioiden välillä, vaikka söisit pääaterioiden välissä myös kevyitä välipaloja. Tällöin nälkä voi johtaa ylisyömiseen, joka taas lisää salakavalasti päivän kalorimäärää.

Jos tavoitteenasi on vähentää päivän energiamäärää 300 kalorilla, kannattaa tällöin pieneen nälkään valita niin sanotusti “rasvaa polttavilla” ominaisuuksilla varustetut teet ja yrttihaudukkeet. Nämä juomat eivät sisällä lähes ollenkaan kaloreita ja ovat täynnä ravintoaineita, jotka auttavat tehostamaan aineenvaihduntaa ja myrkkyjen poistumista elimistöstä.

Muutamia mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 • Vihreä tee
 • Ananaksesta ja inkivääristä valmistettu hauduke
 • Punainen tee
 • Kanelista tai kamomillasta valmistettu tee
 • Sitruunahauduke

Onko tavoitteenasi pudottaa muutama lisäkilo lyhyessä ajassa? Vaikka terveen painon saavuttamiseksi sinun tulisikin parantaa ruokavaliota kokonaisuudessaan, noudattamalla näitä yksinkertaisia ​​vinkkejä voit onnistua tehostamaan prosessia. Älä myöskään unohda täydentää näitä vinkkejä nauttimalla päivän mittaan runsaasti vettä ja harrastamalla reipasta liikuntaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Siscovick DS., Barringer TA., Fretts AM., Wu JHY., et al., Omega 3 polyunsaturated fatty acid (fish oil) supplementation and the prevention of clinical cardiovascular disease: a science advisory from the american heart association. Circulation, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.