Logo image
Logo image

Palumboismi: steroidien vaikutukset

3 minuuttia
Palumboismi on seurausta anabolisten aineiden käytöstä. Ajan myötä se voi aiheuttaa fyysisiä epämuodostumia. Tästä artikkelista löydät lisää tietoa aiheesta.
Palumboismi: steroidien vaikutukset
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Palumboismi on harvinainen fyysinen tila. Se voi kehittyä kehonrakentajille, jotka käyttävät liikaa joitakin suorituskykyä parantavia aineita. Erityisesti se lisää vatsalihasten kokoa ja pienentää rintakehän ja raajojen lihasten kokoa.

Tämä sairaus on nimetty urheilija Dave Palumbon mukaan, joka kilpaili vuosina 1995-2004. Hänen kärsimänsä fyysiset muutokset olivat niin ilmeisiä, että ne herättivät lukuisten alan tutkijoiden ja fanien huomion. Tästä syystä sairaus nimettiin lopulta hänen mukaansa.

Tämä on nykyään harvinainen sairaus, minkä vuoksi hoitovaihtoehdot ovat edelleen niukat.

Mutta mistä se johtuu? Mitkä ovat mahdolliset hoitovaihtoehdot?

Alla kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää.

Kuinka kehonrakentaja rakentaa lihaksia?

Lihaskasvu tai hypertrofia vaatii aikaa ja vaivaa; sen kehonrakentajat tietävät hyvin. Molekyylinäkökulmasta katsottuna lihas koostuu proteiini säikeistä, jotka tarvittaessa supistuvat saaden aikaan kudoksen liikkeen.

Harjoitusten aikana lihaksissa syntyy voimakasta stressiä. Tämä aiheuttaa joidenkin kuitujen hajoamista, jotka proteiinin ja hiilihydraattien riittävän saannin avulla voidaan korvata tai jopa luoda suurempia määriä.

Jälkimmäinen saa aikaan lihasten kasvua. Kehonrakentajat pyrkivät koko ajan lisäämään lihasmäärää, koska heidän on sopeuduttava yhä vaativampiin tilanteisiin.

Some figure
Liikunta yhdessä sopivan ravinnon kanssa ovat lihasten hypertrofian määrääviä tekijöitä. Samoin jotkut aineet, kuten anaboliset aineet, edistävät lihasten kasvua.

Tiettyjen aineiden rooli lihasmäärän kasvattamisessa

Lukuisat tekijät, kuten tiettyjen hormonien aktiivisuus, vaikuttavat hypertrofiaan. Esimerkiksi testosteroni on steroidihormoni, joka edistää lihaskudoksen ja muiden elinten kasvua. Näin ollen steroidien liiallinen käyttö voi aiheuttaa ongelmia.

Itse asiassa tämä on yksi syy sille, miksi miehillä on yleensä luonnollisesti suuremmat kehon mittasuhteet kuin naisilla. Aineita, jotka edistävät tietyn kudoksen kasvua, kutsutaan “anabolisiksi aineiksi”.

Se on vastakohta niille aineille, jotka hajottavat tai pienentävät tiettyjen kudosten kokoa. Näitä aineita kutsutaan katabolisiksi aineiksi. Testosteroni, kasvuhormoni ja insuliini ovat anabolisia hormoneita. Kortisoli on taas katabolinen hormoni.

Steroidien liikakäyttö: mikä on palumboismi ja mistä se johtuu?

Palumboismi viittaa vatsan ympärysmitan kasvuun, joka tapahtuu kehonrakentajilla, jotka käyttävät väärin tiettyjä aineita. Kun tapausta alettiin tutkia Dave Palumbosta julkaistujen valokuvien jälkeen, taudin alkuperä ei ollut kovin selvä.

Vaikka se liittyy usein anabolisten steroidien käyttöön – nämä ovat testosteronista johdettuja aineita, jotka optimoivat lihasten kasvua – on todennäköisempää, että kasvuhormoni ja insuliini ovat vastuussa tämän sairauden syntymisestä.

Maailman antidopingtoimiston (WADA) julkaisun mukaan molempien aineiden käyttö on kiellettyä kilpailuissa. Tämä ei johdu vain sen kielteisistä terveysvaikutuksista, vaan myös sen väliaikaisista edusta muihin kilpailijoihin nähden.

Mikä aiheuttaa vatsalihasten laajentumisen?

Ylimääräinen kasvuhormoni, jota kutsutaan myös “somatotropiiniksi”, aiheuttaa akromegaliaa tai jättimäisyyttä. Tämä tila ilmenee yleensä aivolisäkkeen kasvaimen tai kallon pohjassa sijaitsevan hypofysian seurauksena.

Potilaat kärsivät liiallisesta elinten, raajojen ja jopa kasvonpiirteiden kasvusta. Lisäksi palumboismin tapauksessa kasvuhormonin ja insuliinin liiallinen antaminen voi vaikuttaa vatsan sisäisten elinten kasvuun.

Palumboismi ei kuitenkaan ole yleistä ja vaikuttaa vain pieneen osaan kehonrakentajia, jotka käyttävät näitä päihteitä. Joillakin potilailla nämä oireet ilmenevät usein, kun noudatetaan hyperkalorista ruokavaliota tai jos elämässä esiintyy tiettyjä stressitekijöitä.

Some figure
Liiallinen anabolisten aineiden käyttö liittyy palumboismiin.

Onko steroidien liikakäytölle olemassa hoitoa?

Terveystutkimuspolitiikan portaalin julkaisun mukaan palumboismia ei voida parantaa. Oireet voivat vähentyä, jos henkilö lopettaa aineiden käytön, vaikka ne eivät välttämättä katoa kokonaan.

Jotkut ihmiset voivat hyötyä psykologisesta tai psykiatrisesta hoidosta, jonka tarkoituksena on lopettaa nämä itsetuhoiset tottumukset. Tämä voi olla vaikeampaa niille, joille kehonrakennus on ammatti.

Säännöllinen anabolisten steroidien tai ylimääräisten steroidien käyttö voi johtaa sosiaalisiin ongelmiin, kun taas anabolisten steroidien äkillinen lopettaminen voi johtaa vakaviin vieroitusoireisiin. Näistä syistä Yhdysvaltain huumeiden väärinkäytön instituutti pitää näitä aineita riippuvuutta aiheuttavina päihteinä.

Steroidien liikakäytön ehkäisy

Ilmeisin asia, jonka ihminen voi tehdä estääkseen tämän tilan, on lopettaa anabolisten aineiden kulutus. Vaikka niitä esiintyvät luonnostaan ​​ihmiskehossa, liiallinen hormonien käyttäminen virkistys- tai urheilutarkoituksiin on usein haitallista.

Vastuullista kilpailua eikä steroideja

Voit välttää monia ongelmia, kun valitset olla käyttämättä anabolisia aineita. Kehonrakennuskilpailujen olisi pyrittävä ruokkimaan urheilijoiden kilpailuhalua ja henkilökohtaista kasvua, mutta aina terveissä olosuhteissa.

Palumboismi on hyvä esimerkki seurauksista, joita anabolisten aineiden liikakäyttö voi aiheuttaa. Onneksi kyseessä on sairaus, joka on varsin harvinainen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Krzysztofik M, Wilk M, Wojdała G, Gołaś A. Maximizing Muscle Hypertrophy: A Systematic Review of Advanced Resistance Training Techniques and Methods. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(24):4897. Published 2019 Dec 4. doi:10.3390/ijerph16244897
  • Pasiakos, Stefan M et al. “Effects of testosterone supplementation on body composition and lower-body muscle function during severe exercise- and diet-induced energy deficit: A proof-of-concept, single centre, randomised, double-blind, controlled trial.” EBioMedicine vol. 46 (2019): 411-422. doi:10.1016/j.ebiom.2019.07.059
  • Avella R, et al. Los esteroides anabolizantes androgénicos, riesgos y consecuencias. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient.15(Supl. Olimpismo):47-55,2012.
  • Fernandes V, et al. Hormônio do crescimento e exercício físico: considerações atuais. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences 2008;44(4):549-562.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.