Mikä on päivän paras aika syödä?

Oletko ikinä pohtinut, mikä on paras aika syödä? Jatka lukemista niin saat tietää, milloin sinun pitäisi syödä päivän tärkeimmät ateriat, jotta voit ylläpitää terveellistä elämäntapaa!
Mikä on päivän paras aika syödä?
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yleensä olemme enemmän huolissamme siitä, kuinka paljon ja mitä syömme, kuin siitä, mikä on paras aika syödä. On kuitenkin käynyt ilmi, että aterioiden ajoituksella on myös keskeinen rooli optimaalisen terveyden ylläpitämisessä. Tiede on nimittäin selvittänyt, että parhaan ruokailuajan määrittäminen voi helpottaa 2-tyypin diabeteksen, sydänsairauksien ja liikalihavuuden hoitamista.

Tietyn ruokailuohjelman noudattaminen on osa terveellistä elämäntapaa. Kehon jokaisessa solussa on biologinen ajastin järjestelmä, joka ohjaa unen, hormonien vapautumisen, sydämen toiminnan ja jopa syömisen aikatauluja.

Ne on myös synkronoitu tiettyjen ympäristön signaalien kanssa, jotka osoittavat esimerkiksi parhaan vuorokaudenajan ruoan sulattamiseen. Kuten näette, keho on biologisesti valmis siihen. Näin ollen syöminen väärään aikaan voi heikentää paitsi ruoansulatusta myös henkilön yleistä terveyttä.

Paras aika syödä aamiaista

Aamiainen tarkoittaa käytännössä yön kestäneen paaston rikkomista. Asiantuntijaryhmä väittää, että kehon biologinen ajastin sulauttaa, imee ja metaboloi tehokkaammin ruokaa aikaisin aamulla. He kutsuvat sitä ruuansulatusjärjestelmän aktiiviseksi vaiheeksi.

Esimerkiksi verensokeria säätelevä insuliini on korkeampi aamulla. Siksi aamiaisen syöminen auttaa saamaan oikean määrän verensokeria, tarvittavan energiakuorman, loppupäivään.

Syö aamiainen klo 6-10, koska tämä jättää riittävästi aikaa valmistautua seuraavaan ateriaan, joka on muutaman tunnin kuluttua. Sinun pitäisi syödä vähintään tunti heräämisen jälkeen ja aamiaisen tulisi sisältää proteiinia, täysjyvätuotteita, tuoreita hedelmiä sekä terveellisiä rasvoja.

Mikä on paras aika syödä aamiaista?
Ihanteellinen aika aamiaiselle on tieteellisten tutkimusten mukaan klo 6–10.

Mikä on päivän paras aika syödä lounasta?

Lääkärit suosittelevat säännöllisen lounasajan noudattamista. Tutkimukset vahvistavat, että sen syöminen biologisessa kellossa vahvistetun ajan ulkopuolella edistää painonnousua ja liikalihavuutta. Syöminen klo 15 jälkeen hidastaa painonpudotusta, joten paras aika syödä lounasta on klo 12.30-13.30.

Lisäksi aamiaisen ja lounaan välisen ajan tulisi olla 4-5 tuntia. Lisää välipalaan runsaasti proteiineja ja hiilihydraatteja, jos et voi voi syödä lounasta. Näin pysyt kylläisenä pidempään.

Aineenvaihdunta saavuttaa huippunsa lounasaikaan ja tämä parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa. Lounaan pitäisi olla kevyempi kuin aamiaisen ja illallisen.

Illallinen

Ammattilaiset suosittelevat illallisen syömistä 4-5 tuntia lounaan jälkeen. Jotta aikataulu ei olisi niin tiukka, syö illallinen ainakin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa ruoansulatusprosessin optimoimiseksi. Ruoan laatu ja määrä ovat myös tärkeitä, koska liika rasva ja hiilihydraatit voivat altistaa painonnousulle.

Illallinen tulisi syödä viimeistään klo 18-19:30, sillä se antaa keholle mahdollisuuden keskittyä yöllä lepäämiseen ja kudosten uudistamiseen sen sijaan, että joutuisi työskentelemään suuren aterian sulattamisen parissa.

Lisäksi International Journal of Obesity muistuttaa meitä siitä, että kehon kyky säädellä verensokeria hidastuu yöllä. Näin ollen yövuorossa työskentelevät ihmiset lihovat nopeammin ja ovat alttiimpia diabetekselle.

Lisäksi aikataulun vaikutuksesta liikalihavuuteen tehdyssä katsauksessa todettiin, että parhaita illallisruokia ovat kala, hedelmät, pähkinät ja kalkkuna.

Nämä elintarvikkeet sisältävät runsaasti tryptofaani-nimistä aminohappoa, joka auttaa erittämään serotoniinia ja melatoniinia. Ne ovat rentouttavia aineita ja unen indusoijia, jotka muuttavat rasvahapot energiaksi.

Kalkkunan syöminen illalliseksi on hyvä lihavuuden ehkäisemiseksi, toisin kuin punainen liha.

Vinkkejä, jotka on pidettävä mielessä, kun päätetään paras ruoka-aika

On tärkeää korostaa, että reaktio tiettyyn ruokavalioon vaihtelee ihmisten välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että mikä on joillekin hyvä, ei välttämättä ole toisille hyvä. Siksi terveyttä edistävää ruokavaliota ja aikataulua laadittaessa tulisi tehdä yhteistyötä ravitsemusalan ammattilaisten kanssa.

Käytännössä aterioiden tasapainottaminen annetulla aikataululla ei ole niin helppoa. Tässä on siis muutamia vinkkejä siihen, että kaikki sujuu sujuvasti ja valitset parhaan vuorokaudenajan syödäksesi.

Katsotaanpa seuraavia suosituksia:

 • Tee terveellisiä muutoksia. Kun huomaat tehneesi asioita väärin ja haluat korjata ne, muuta ruokailuaikatauluasi optimoidaksesi tarpeesi. Lisäksi sisällytä liikuntaa nähdäksesi, miten kehosi käyttäytyy. Kokeile myös sitä, mihin aikaan päivästä sinun on paras harrastaa liikuntaa menettämättä yöuniasi ja tunteaksesi itsesi energiseksi.
 • Valmista ateriat etukäteen, jotta voit syödä ajoissa. Näin voit pysyä aikataulussa ja välttää epäterveellisiä välipaloja.
 • Nauti aterioistasi. Kun hidastat ja pureskelet hitaasti, sulatat paremmin.
 • Pidä terveellisiä välipaloja ympärilläsi, jos joudut työskentelemään ja lykkäät pääateriaa.
 • Säilytä ruokaa jääkaapissa, kun olet töissä, tai pidä kylmälaukkua autossa.
 • Pidä 4–5 tunnin välit aterioiden välillä, myös jos joudut työskentelemään yöllä.

Muista, että kyse ei ole vain määrästä ja laadusta, kun kyse on ruoasta; myös aikataulu voi vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi. Siksi oikean ruokailuaikataulun suunnittelun tulisi olla osa terveellisiä ruokailutottumuksiasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Manoogian ENC, Chaix A, Panda S. When to Eat: The Importance of Eating Patterns in Health and Disease. J Biol Rhythms. 2019 Dec;34(6):579-581.
 • Manuel Ángeles-Castellanos, Katia Rodríguez,Roberto Salgado,Carolina Escobar. Cronobiología médica. Fisiología y fisiopatología de los ritmos biológicos. Rev Fac Med UNAM Vol.50 No.6 Noviembre-Diciembre, 2007. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/facmed/un-2007/un076e.pdf
 • Bohórquez, A. Efecto del horario de alimentación en el ritmo circadiano, obesidad y alteraciones metabólicas relacionadas. Revisión sistemática. Universidad San Ignacio de Loyola. Doctorado en nutrición. Lima-Perú. 2017. Disponible en: http://repositorio.usil.edu.pe/bitstream/USIL/2906/1/2017_Bohorquez_Efecto-del-horario-de-alimentacion-en-el-ritmo-circadiano.pdf
 • Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond). 2013 Apr;37(4):604-11.
 • Almoosawi S, Vingeliene S, Karagounis LG, Pot GK. Chrono-nutrition: a review of current evidence from observational studies on global trends in time-of-day of energy intake and its association with obesity. Proc Nutr Soc. 2016 Nov;75(4):487-500.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.