Päästä irti ja hyväksy se, mitä et voi muuttaa

Tämänkertainen artikkelimme käsittelee irti päästämisen merkitystä. Tässä ei ole kyse suoranaisesta luovuttamisesta, vaan sellaisten asioiden hyväksymisestä, joita et voi muuttaa.
Päästä irti ja hyväksy se, mitä et voi muuttaa

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Irti päästäminen on yksi kaikkein luonnollisimmista prosesseista ihmisen elämässä. Vaikka se on niinkin yleinen asia, useissa tilanteissa se aiheuttaa suurta kipua ja kärsimystä. Päästä irti ja hyväksy se, mitä et voi muuttaa.

Suhteen lopettaminen, rakastetun ihmisen menettäminen ja uuteen kotiin muuttaminen ovat sellaisia “hyvästejä”, joita me kaikki koemme jossakin vaiheessa elämäämme. Nämä ovat kokemuksia, joihin emme ole voineet valmistautua etukäteen, ja niiden kanssa tulee oppia elämään ikään kuin “pakotettuna”.

Ei ole olemassa mitään taikakeinoa, joka auttaisi sinua kohtaamaan paremmin tällaiset tilanteet, joissa tarvitaan irti päästämistä. Tunnetason tuska, joka liittyy irti päästämiseen, voi kehittyä masennukseksi, jos sitä ei hallita oikealla tavalla.

Tällä kertaa haluamme siis antaa sinulle sellaisia neuvoja, joiden avulla voit paremmin suhtautua näihin monimutkaisiin tilanteisiin elämässäsi. Jatka lukemista ja mieti hetki sitä, mitä asioista irti päästäminen tarkoittaa ja miten siihen tulisi suhtautua.

Päästä irti, jotta voisit vastaanottaa

Jos ajattelet asiaa hiukan, tulet huomaamaan, että irti päästäminen on ikään kuin se jatkuva taustamusiikki, joka elämässä soi.

Tällöin ymmärrät, että nämä sanat, “päästä irti”, eivät liity ainoastaan kipuun, menetykseen tai kärsimykseen. Joskus asiasta luopuminen mahdollistaa itse asiassa sen, että voit olla hiukan onnellisempi.

  • Jos päästät irti sellaisesta, mikä sinua satuttaa, tämä tarkoittaa sitä, että asetat oman itsesi etusijalle.
  • Päästä irti sellaisista ihmisistä, jotka sinua vahingoittavat, jotta voisit luoda henkisen tasapainon sekä parantaa omaa fyysistä terveyttäsi.
  • Päästä irti tietyistä tavoista, ajatuksista ja rajoittavista asenteista, jotta voisit syleillä uusia mahdollisuuksia sekä edistää omaa kasvuasi.

On tärkeää että muistat sen, että irti päästäminen on myös mahdollisuus kasvaa ihmisenä.

On kuitenkin niin, että kuten jo varmasti tiedätkin, irti päästäminen tarkoittaa joskus hyvästien sanomista ja voiman löytämistä eteenpäin liikkumisen mahdollistamiseksi. Katsotaan seuraavaksi parhaita strategioita tätä varten.

päästä irti perhosista

Anna asioille runsaasti aikaa: kauniita asioita ilmaantuu kyllä taas elämääsi

Kun menetät jotakin tai jonkun, saatat tuntea olosi sellaiseksi, että ikään kuin ovi olisi paiskattu naamaasi vasten.

  • Itse asiassa tältä voi tuntua ainakin kaksi tai kolme kuukautta. Tämän jakson aikana käyt läpi sen luonnollisen prosessin, joka suremiseen liittyy.
  • On tärkeää ymmärtää, että irti päästäminen on myös vertaansa vailla oleva rohkeuden osoitus. Kukaan ei voi elää, jos he takertuvat kärsimykseen ja kipuun.
  • Kun menetät jonkun, sinun tulee päästää heidät menemään ja päästää heidät vapauteen, jotta voisit liikkua eteenpäin. Et ole unohtanut sitä, minkä jätit taaksesi, vaan se tarkoittaa sitä, että sinulla on rohkeutta hymyillä uudelleen.

Sinun tulee antaa asialle aikaa. On mahdollista, että mikään ei palaa sellaiseksi kuin se ennen oli. On kuitenkin niin, että vaikka asiat ovatkin eri tavalla, ne eivät välttämättä ole huonosti. Päin vastoin, tällöin voi olla mahdollisuus uuteen, onnelliseen ja kauniiseen tilanteeseen.

päästä irti ylimääräisestä painosta

Päästä irti siitä, mikä ei halua jäädä ja mikä ei kannattele sinua

Elämässä on sellaisia aikoja, jolloin sinä saat pakkomielteen siitä uskomuksesta, että mikään ei voi muuttua. Tämä saattaa käsittää sellaisen ajatuksen, että et voi jättää rinnallasi olevaa ihmistä, vaikka et enää rakastakaan häntä. Tämä ei ole kuitenkaan oikea ajattelutapa.

  • On tärkeää muistaa, että ei ole mitään suurempaa kärsimyksen aiheuttajaa kuin silmät suljettuna tehty todellisuuden kieltäminen. Tällöin käy niin, että kaikki murenee ympärilläsi, mutta käännät katseesi, jotta voisit suojella itseäsi tilanteelta.
  • Sinun täytyy päästää irti siitä, mikä ei enää voi kannattaa sinua, sillä muuten tulet elämään kivuliaassa ja epävarmassa valheessa, mitä kukaan ei ansaitse.
  • Sinun täyty olla rohkea ja kohdata todellisuusJos joku ei enää rakasta sinua, älä rukoile häntä hyvästä tahdosta jäämään tai “yrittämään hiukan pidempään”. Tämä tulee suoranaisesti sabotoimaan omaa itsetuntoasi.

Vaikka se tuntuukin mahdottomalta, jostakin asiasta irti päästäminen silloin kun se ei ole enää kannattava, on mahdollisuus saada tilalle jotakin parempaa.

Elämä tulee opettamaan sinulle sen, minkä edestä kannattaa taistella ja mistä kannattaa päästää irti

Tässä intensiivisessä irti päästämisen prosessissa sinä avaat itsesi kiinnostavalle toiselle prosessille, sillä saat selville sen, mikä sinulle todella merkitsee.

Sillä ei ole väliä, jos tämän polun varrella huomaat että sinulla on rinnallasi vain hyvin vähän ihmisiä. Se, että ihmisiä on vierellä vähän, ei ole oleellista, jos keskityt niihin asioihin, jotka teitä yhdistävät.

Jos se tekee sinut onnelliseksi, että rinnallasi ovat juuri nämä ihmiset, tällöin kaikki se irti päästäminen, jonka olet tehnyt, on ollut vaivan arvoista.

Älä unohda sitä, että kaikki asiat, jotka jätät taaksesi, ovat myös opettaneet sinulle paljon. Kaikki se, jonka olet kokenut, on tärkeää. Vaikka jotkut asiat eivät enää ole osa tulevia määränpäitäsi, ne ovat silti osa omaa henkilökohtaista historiaasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mateos Rodilla, J. (2002). La relajación. El arte de aflojar y soltar. Revista Rol de Enfermería.
  • Branden, N. (1989). Cómo mejorar su autoestima. Círculo de Lectores. https://doi.org/10.1186/cc1474
  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • González-Pienda, J. A., Carlos Núñez Pérez, J., Glez-Pumariega, S., & Garcia García, M. S. (1997). Autoconcepto, autoestima y aprendizaje escolar. Psicothema. https://doi.org/10.4161/trla.23980

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.