Hyvästit tarkoittavat sopeutumista uuteen

Ihmissuhde on päättynyt. Elämä ei olekaan se rakkauselokuva, josta kaikki puhuvat, eikä se ole se kirja, jossa suhteet ovat ikuisia: ikuinen rakkaus, erottamattomat ystävät, loppuun asti yhdessä säilyvä perhe… Loppujen lopuksi rakkaus, kaikissa sen muodoissa, on joskus riittämätöntä, ja hyvästit kuuluvat joskus tarinaan.

Hyvästi sanomisen vaikea osuus on se, kun paluuta takaisin ei ehkä ole. Kaikki, mitä on jäljellä, ovat tyhjät reiät kahden tai useamman ihmisen välillä. Joskus hyvästien sanominen on myös välttämätön osa elämää. Usein hyvästien vaikein asia ei ole itse niiden sanominen, vaan sen oppiminen, että ne tarkoittavat opettelemista olemaan ilman ja elämän jatkumista eteenpäin.

Päästä irti ja jatka elämääsi

Olemme jo moneen otteeseen kirjoituksissamme sanoneet, että elämä on kuin vuoristorata, ja meidän täytyy sopeutua sekä sen korkeisiin että alhaisiin kohtiin. Toisaalta ihmisille uskotellaan kuitenkin monelta taholta, että onnellinen elämä on sellainen, jossa asiat ovat ikuisia.

Tämä ristiriita tuo mukanaan vahinkoa. Tunnemme itsemme haavoittuvaisiksi, kun meille selviää, että todellisuus muokkautuu koko ajan, eikä onni ole jatkuvaa. Ennemmin tai myöhemmin joudumme kaikki häviämään, jotta voisimme jatkaa voittamista.

Ne ihmiset, jotka tulevat elämäämme, voivat myös lähteä, aivan kuten me itsekin voimme tulla ja lähteä. Ja kun he lähtevät, tai kun me itse lähdemme, jäljelle jää se, mitä he meille ovat opettaneet ja mitä me itse olemme heille opettaneet – hyvässä tai pahassa. Meidän täytyy päästää irti siitä, jota ei enää ole olemassa sekä hyväksyä ja opetella eläminen sen osan kanssa, jonka he meille jättivät. Tämä tekee meistä sen, keitä olemme.

Mitä hyvästit tarkoittavat?

Hyvästien sanominen on eräs vaikeimmista asioista, joita ihminen joutuu kokemaan, sillä siihen sisältyy paljon sellaista, joka saa olomme tuntumaan etäiseltä omasta itsestämme sekä kadottamaan itsemme. Hyvästien sanominen tarkoittaa sitä, että vapautamme jotakin sellaista, jota emme halua päästää pois, vaan jonka haluaisimme edelleen säilyvän elämässämme.

Tyttö on sanonut hyvästit

Hyvästit tarkoittavat sitä, että haluat sanoa jotakin sellaista, jota et voi sanoa, ja jota et ole aikaisemmin sanonut. Haluat tehdä jotakin sellaista toisten kanssa, jota et ole voinut tehdä. Haluat halata sitä, mitä et ole halannut, ja kaiken kaikkiaan hyvästit tarkoittavat sitä, että haluat kokea kaiken sen, jota et ole voinut kokea ja jota tulet aina kaipaamaan.

Tämä kaikki huomioon ottaen meille jää jäljelle se voima, uhraus ja rohkeus, joka meillä kaikilla on, vaikka emme siihen uskoisikaan. Me pystymme kaikki katsomaan tulevaisuutta, vaikka se vaikuttaisi kuinka tummalta, ja voimme löytää suremiseen tarvittavan vihan. Tämä on ainoa tapa, jolla elämä voi jatkua siten, että olemme valmiita olemaan taas onnellisia.

Opettelemalla sanomaan hyvästit voit kasvaa

Joskus meillä ei edes ole tilaisuutta sanoa hyvästejä – voi olla väistämätöntä, että sinulle rakas ihminen lähtee, vaikka hän olisi tähän asti ollut kanssasi. Toisinaan taas sanomme hyvästit ennen kuin sitä itse ymmärrämme: kukaan ei ole alttiimpi uskomaan jotakin väärää kuin se ihminen, joka haluaa valheen olevan totta, kuten Jorge Bucay on todennut.

Hyvästien tilanteen arviona toimii, kuten jo alussa sanoimme, oman itsemme näkeminen onnellisina niiden jälkeen. Kun tämä tapahtuu, olemme käyneet läpi koko sen prosessin, joka vaaditaan sisäiseen parantumiseen etsiessämme sitä, mitä olimme, mitä hauluamme olla ja mitä voimme olla itseämme varten.

Tyttö ja tähdet

Hyvästien sanominen tarkoittaa sitä, että katsomme menneisyyttä kyseisen ihmisen kanssa ja näemme itsemme parempana hänen ansioistaan. Olemme kasvaneet, sillä kaikki se, jonka kävimme läpi, oli hyvää hyvästeihin asti. Olemme kasvaneet, sillä kyseinen ihminen rikkoi meidät ja pystyimme korjaamaan itsemme kuntoon. Me olemme kasvaneet, sillä olemme ymmärtäneet, että elämässä on järkeä vain silloin, kun haluamme elää sitä.