Logo image
Logo image

8 ruokaa valtimoiden puhdistamiseen

3 minuuttia
Tomaatit sisältävät C-vitamiinin ja kuidun lisäksi lykopeeniä, joka ehkäisee kolesterolin tarttumista valtimoiden seinämiin.
8 ruokaa valtimoiden puhdistamiseen
Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2018

Ruualla on elintärkeä rooli ihmisen elämässä, sillä ruuasta keho saa polttoainetta, ja ruuan avulla keho pysyy terveenä sekä toimivana. Ruuan suhteen tekemäsi päätökset ratkaisevat pitkälti, pysytkö terveenä ja miten herkästi sairastut. Tässä artikkelissa esittelemme 8 ruokaa valtimoiden puhdistamiseen, sillä terveet ja puhtaat valtimot ovat tärkeät terveytesi ja hyvinvoinnin kannalta.

Verenkiertoelimistön sairaudet lisääntyvät ennätysnopeaa tahtia nyky-yhteiskunnassa, ja erityisen hälyttävän tilanteesta tekee se, että hiljattaiset tapaukset liittyvät usein läheisesti potilaan nauttimaan ruokaan.

Paljon epäterveellistä rasvaa, sokeria ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio vaikuttaa suoraan verenkierron toimintaan ja verenkiertoelimistön terveyteen, sillä epäterveellinen ravinto nostaa kolesterolin määrää veressä, mikä taas voi johtaa valtimoiden tukkeutumiseen, repeämiin ja veritulppiin. Myös verenpaine kohoaa huomattavasti, kun sydän joutuu puskemaan verta ahtaiden suonien läpi kovemmalla paineella.

Valitsemalla terveellisiä ruoka-aineita kehon polttoaineeksi annat elimistölle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet, jotka se tarvitsee valtimoiden terveyden ylläpitoon ja verenkiertoelimistön sairauksien vähentämiseen.

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi kahdeksan parasta vinkkiä kolesterolin vähentämiseen ja valtimoiden puhdistamiseen. Jatka lukemista!

Ruoka-aineet valtimoiden puhdistamiseen

1. Valkosipuli

Some figure

 

Valkosipuli on suosittu aines kautta maailman, ja se sopii ruuanlaittoon ja maustamiseen. Tämän lisäksi valkosipulia on käytetty vuosisatojen ajan lääkinnällisiin tarkoituksiin ja eri vaivojen hoitoon. Valkosipulilla on tunnetusti terveydelle hyödyllinen vaikutus.

Valkosipulista saa runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia ja auttavat alentamaan veren kolesterolia.

Valkosipulin nauttiminen auttaa myös lisäämään hyvän kolesterolin määrää veressä, mikä ohentaa verta, jolloin veri pääsee kulkemaan vapaammin, eikä verenpaine pääse kohoamaan. Valkosipuli on siis loistava ruoka-aine valtimoiden puhdistamiseen.

Suositeltua lukemista: Vähennä huonoa kolesterolia kotikeinoin

2. Oliiviöljy

Oliiviöljy sisältää tärkeitä rasvahappoja, jotka auttavat pitämään valtimot puhtaana ja pahalaatuisen kolesterolin kurissa. Tämä vähentää riskiä mm. sydänkohtaukseen. Oliiviöljy koostuu lähinnä tyydyttymättömistä rasvahapoista, joten se kerryttää huomattavasti vähemmän plakkia valtimoiden seinämiin.

Nauti oliiviöljyä päivittäin salaattikastikkeena, keitoissa, pataruuissa tai sellaisenaan – oliiviöljyä voi nauttia ravintolisänä ruokalusikallisen päivässä.

3. Avokado

Some figure

 

Tämä herkullinen ja monipuolinen hedelmä tarjoaa nauttijalleen mahtavat terveyshyödyt. Avokadolla on verenkiertoa tehostava vaikutus, ja se pitää huolta verenkiertoelimistöstä terveellisten rasvahappojen, vitamiinien ja mineraalien avulla.

Avokadon kohtuullinen nauttiminen tuo mukanaan positiivisia vaikutuksia, ja se auttaa mm. kontrolloimaan kolesterolin määrää veressä ja antamaan keholle riittävästi tärkeitä rasvoja, joita se tarvitsee toimiakseen täydellä teholla.

4. Kurkuma

Kurkuma on mauste, jota käytetään yleisesti monissa eri resepteissä. Kurkumaa on hyödynnetty myös perinteisessä lääkehoidossa vuosisatojen ajan, sillä sen positiiviset vaikutukset ovat yleisessä tiedossa.

Kurkumiini, kurkuman sisältämä aktiivinen yhdiste, on tärkeä antioksidantti, joka hillitsee vapaiden radikaalien tekemiä haitallisia muutoksia, ja se suojaa soluja rappeutumiselta.

Lisäksi kurkuma sisältää polyfenoleita. Polyfenolit vähentävät riskiä sydänkohtaukseen estämällä valtimoiden tukkeutumisen.

5. Rasvainen kala

Some figure

 

Rasvainen kala sisältää paljon Omega-3 -rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä kehon tehokkaalle toiminnalle. Rasvahappojen nauttiminen auttaa lisäksi pitämään kolesteroliarvot matalalla.

Yleisten suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi annosta viikossa – tämä pitää huolta niin sydämestä kuin muistakin elimistä.

Suosi etenkin näitä kalalajeja:

  • Lohi
  • Tonnikala
  • Makrilli
  • Taimen
  • Sardiinit

6. Tomaatit

Tomaattia käytetään mm. pataruokien, kastikkeiden ja keittojen valmistamiseen, ja tomaatti on yksi monipuolisimmista kasviksista. Se sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita ja yhdisteitä, jotka ovat elintärkeitä kehon toiminnalle.

Tomaatit sisältävät suuren määrän lykopiiniä, vahvaa antioksidanttia, joka ehkäisee kolesterolin tarttumista verisuonien seinämiin.

Tämän lisäksi tomaatit pitävät sisällään kuitua, joka auttaa kehoa poistamaan ylimääräistä rasvaa. Tomaattien sisältämä C-vitamiini toimii luonnollisena antioksidanttina, joka parantaa aineenvaihduntaa.

Suositeltua lukemista: Näin kasvatat omat tomaattisi

7. Kaura

Some figure

 

Kauraa pidetään yhtenä terveellisimmistä ruuista, sillä se sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuitua ja vain vähän hiilihydraatteja.

Kaura voi imeä kahdeksankertaisen määrän vettä omaan painoonsa nähden, ja se auttaa ehkäisemään kolesterolin tarttumista verisuonten seinämiin.

Kauran säännöllinen nauttiminen voi ehkäistä valtimotautia ja muita verenkiertoelimistön ongelmia. Nauti siis kaurapuuroa, kauraleipää ja kaurahiutaleita.

8. Omenat

Omena päivässä voi todella pitää lääkärin loitolla, sillä omena suojaa etenkin sydäntä sairauksilta.

Omena sisältää pektiiniä eli kuitua, joka sitoo itseensä kolesterolia – tämä estää kolesterolin tarttumisen verisuonten seinämiin ja ehkäisee tukosten muodostumista. Lisäksi omenat sisältävät flavonoideja, jotka voivat vähentää verenkiertoelimistön sairauksia jopa puolella.

Etenkin vihreät omenat ovat terveydelle hyödyllisiä, mutta myös muut omenalaadut sopivat terveyden kohentamiseen. Muistathan, että omenat kannattaa aina syödä kuorineen, sillä kuori sisältää eniten ravintoaineita – suosi luomuomenia ja pese ne huolellisesti ennen nauttimista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.