Logo image
Logo image

8 ruokaa, jotka lisäävät limaa elimistössä

3 minuuttia
Maitotuotteet ja muut eläinperäiset valmisteet sisältävät paljon rasvaa ja proteiineja, jotka voivat lisätä liman tuotantoa kurkussa ja hengitysteissä.
8 ruokaa, jotka lisäävät limaa elimistössä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lima on sitkeää eritettä, joka peittää kehon limakalvoja ja sisältää antiseptisiä entsyymejä ja immunoglobuliineja. Hengitysteissä lima on vastuussa siitä, että siihen tarttuvat bakteerit, pöly ja pienhiukkaset, jotka päätyvät keuhkoihin nenän kautta. Tietyt ruuat voivat kerryttää elimistöön enemmän limaa.

Limalla on tärkeä tehtävä keuhkojen suojaamisessa ja usein sitä kertyykin keuhkoihin silloin, kun keuhkoissa vallitsee tulehdus. Perinteinen flunssa, vilustuminen ja allergia voivat aiheuttaa liman kertymistä, joka usein johtaa tukkoiseen oloon ja yskään.

Liiallinen määrä limaa on ärsyttävä oire, joka voi saada olon puolikuntoiseksi ja heikoksi. Jos liiallista limaa ei hoideta nopeasti, se voi levitä muihin kehonosiin, kuten nenään, rintakehään, korviin ja kurkkuun.

Liman erittyminen on kehon puolustusjärjestelmän reaktio hengitysteihin tunkeutuvia viruksia ja bakteereja vastaan. Tästä syystä on tärkeää hoitaa ongelma nopeasti, jotta keho ei tuottaisi suuria määriä limaa, joka tekee olon kipeäksi.

Yksi helppo tapa vähentää liman liikaeritystä on välttää tiettyjä ruoka-aineita, jotka lisäävät liman tuotantoa. Alta löydät listan niistä ruuista, joita ei kannata nauttia räkätaudin tai muun tulehduksen yhteydessä.

8 ruokaa, jotka lisäävät limaa

Maitotuotteet

Some figure

Maitotuotteet kiilavat listan kärkeen, mitä tulee limaa tuottaviin ruoka-aineisiin. Maitotuotteisiin liittyy monia myyttejä ja uskomuksia niiden terveellisyydestä ja vaikutuksista kehoon, mutta se mikä on varmaa tieteellisestä näkökulmasta, on että maitotuotteet lisäävät limaneritystä. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja kurkun ärtymistä.

Vältä näitä:

 • Lehmänmaito
 • Jogurtti ja juusto
 • Maidosta valmistettu jäätelö
 • Kerma
 • Tiivistetty maito

Eläintuotteet

Punainen liha ja kananmuna voivat lisätä liman tuotantoa kehossa. Nämä ruuat sisältävät runsaasti proteiinia, ja tämä voi aiheuttaa liman kertymistä kurkkuun ja ilmateihin.

Eläinrasvat ja öljyt

Some figure

Suurin osa nykyihmisen ruokavaliosta sisältää eläinperäisiä rasvoja ja öljyjä, kuten voita ja Omega-6 -rasvahappoja. On tärkeää välttää eläinrasvoja ja suosia terveellisempiä kasvisrasvoja, kuten oliiviöljyä ja Omega-3 -rasvahappoja sisältäviä ruokia.

Tietyt kasvikset ja hedelmät

Suurin osa kasviksista ja hedelmistä on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, eikä kasviksia voi olla ruokavaliossa liikaa. Terveellisiä kasviksia tulisi syödä päivittäin monta annosta, sillä ne pitävät kehon terveenä ja antavat sille runsaasti hyödyllistä ravintoa. Yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston lääketieteellisen keskuksen toteuttaman tutkimuksen mukaan tietyt hedelmät ja kasvikset lisäävät liman tuotantoa ja niitä tulisi välttää, jos kärsii liiallisesta limasta. Näitä kasviksia ovat:

Vehnä

Some figure

Monet terveysalan asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että vehnä lisää limantuotantoa elimistössä. Vehnä sisältää monia yhdisteitä, ja on vaikeaa saada selville mikä näistä aineksista aiheuttaa liman kertymistä. Vaikka tästä ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä, on silti hyvä idea välttää vehnätuotteita, jos kärsit nuhasta tai allergiasta ja limaisuudesta.

Juomat, jotka kuivattavat elimistöä

Kun kärsit hengitystieinfektiosta, on tärkeää lisätä nautitun veden määrää ja vesipitoisten ruokien syömistä. Liman mukana poistuu runsaasti nesteitä, joten on tärkeää korvata ne lisäämällä nesteiden määrää. Vältä virvoitusjuomia, sillä ne sisältävät runsaasti sokeria ja muita yhdisteitä, jotka voivat kuivattaa kehoa. Texasin yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan elimistön kuivuminen voi johtaa sitkeämmän liman tuotantoon.

Maapähkinät ja muut pähkinät

Some figure

Pähkinät voivat lisätä liman tuotantoa sellaisilla henkilöillä, jotka ovat pähkinöille allergisia. Sama ilmiö pätee muihin ruoka-aineisiin, joille yksilö on allerginen.

Prosessoitu ruoka

Prosessoidut ruokavalmisteet, jotka sisältävät paljon sokeria ja valkaistuja jauhoja, ovat vaikeita sulattaa ja tekevät tukkoisesta olosta entistä pahemman. Gluteeniyliherkkydestä kärsivien tulisi välttää näitä tuotteita, sillä vatsavaivojen lisäksi nämä tuotteet voivat aiheuttaa liman lisääntymistä ja kertymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
 • Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
 • Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
 • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
 • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
 • Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
 • Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
 • Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
 • Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.