8 keinoa ehkäistä kilpirauhasen toimintahäiriöistä johtuvaa hiustenlähtöä

· maaliskuu 7, 2017
Jos kärsit ongelmista kilpirauhasen toiminnassa, on hyvin mahdollista, että hiuksesi ovat muuttuneet hauraiksi. Hiusten harvenemista ja katkeilua voi ehkäistä hoitamalla ja ravitsemalla hiuksia oikein, ja välttämällä hiusten rasittamista.

Kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat aiheuttaa muutoksia kehon toiminnoissa. Mitä tulee hiuksiin, voi kilpirauhanen muuntaa hiusverisuonien toimintaa ja ehkäistä näin ravintoaineiden pääsyä hiustuppiin – tämä voi johtaa hiusten huomattavaan harvenemiseen ja haurastumiseen.

Aina yhteyttä kilpirauhasen toiminnan ja hiusten kunnon välillä ei osata nähdä, mutta hormonitoiminnan ja hiusten hyvinvoinnin välillä on selkeä yhteys. Tästä syystä onkin tärkeää ymmärtää, että kilpirauhanen stimuloi hiustuppia ja säätelee talirauhasten toimintaa päänahassa. Muutokset kilpirauhasen toiminnassa voivat johtaa krooniseen ja vakavaan hiustenlähtöön, jota voi olla vaikea kontrolloida. Kilpiaruhasen vajaatoiminnasta tai liikatoiminnasta kärsivät potilaat joutuvat usein kohtaamaan myös hiusten kunnon heikkenemisen ja hiusten hapertumisen.

Onneksi on olemassa monia keinoja ja hoitoja, jotka voivat auttaa vahvistamaan hiuksia ja parantamaan niiden ulkonäköä. Tässä artikkelissa jaamme seitsemän tehokasta keinoa kilpirauhasen toimintahäiriöiden aiheuttaman hiustenlähdön hoitoon.

 

1. Varaa aika laboratoriotesteihin

Lääkäri

Jos epäilet hiustenlähdön johtuvan kilpirauhasen toiminnan muutoksista, varaa aika lääkäriin ja pyydä laboratoriokokeiden suorittamista, joissa voidaan tarkistaa kilpirauhasen toiminta.

Mikäli kyseessä on kilpirauhasen oireilu, aiheuttaa tämä usein myös muita huomattavia oireita, kuten väsymystä, masennusta, vatsavaivoja, hikoilua, hermostuneisuutta ja näköhäiriöitä.

2. Varmista että käytät riittävän suurta annosta kilpirauhasen oireiden lääkityksessä

Kun kilpirauhasdiagnoosi on tehty, hoidetaan liika- tai vajaatoimintaa reseptilääkkeilllä, joiden tarkoitus on hillitä oireita ja tasoittaa kilpirauhasen toimintaa.

On tärkeää keskustella lääkkeiden toiminnasta lääkärisi kanssa, ja noudattaa aina lääkärin neuvoja lääkityksen suhteen.

3. Ruokavaliolla voi tasoittaa kilpirauhasen toimintaa

Proteiinit

Kilpirauhasoireista kärsivien potilaiden on erityisen tärkeää tarkastaa ruokavalionsa ja tehdä muutoksia tarpeen mukaan. Ruokavaliolla on suuri vaikutus koko elimistön toimintaan, myös kilpirauhasen.

Heittelevät hormonitasot voivat heikentää elimistön kykyä imeyttää ja hyödyntää ravintoaineita, joten on erityisen tärkeää nauttia monipuolista ja vaihtelevaa ravintoa.

Vältä epäterveellisiä, tulehdusreaktioita aiheuttavia ruokia, jotka voivat pahentaa kilpirauhasen oireilua. Vältä maitotuotteita, gluteenia ja geenimanipuloitua ruokaa, kuten maissia, soijaa ja tiettyjä kasviksia. Suosi tuoreita, korkealaatuisia raaka-aineita, ja vältä prosessoituja ruoka-aineita.

Lisää etenkin seuraavia ruoka-aineita ruokavalioosi tasapainottaaksesi kilpirauhasen toimintaa:

 • Jodi
 • Seleeni
 • Sinkki
 • Rauta
 • A-, B- ja D-vitamiinit

4. Varmista kollageenin saanti

Kollageeni on proteiini, joka sisältää runsaasti aminohappoja, kuten glutamiinia. Glutamiini vahvistaa hiuksia ja antaa niille joustavuutta ja kiiltoa.

Keho ei pysty tuottamaan kollageenia, joten on hyvä idea lisätä sitä ruokavalioon etenkin vanhemmalla iällä. Kollageeni tehostaa hiusten terveyden lisäksi ihon kimmoisuutta ja kynsien vahvuutta.

Kollageenin nauttiminen sisäisesti hyödyntää myös luustoa ja niveliä, ja ehkäisee kroonisten sairauksien muodostumista. Kollageenia saat seuraavista ruoka-aineista:

 • Gelatiini eli liivate
 • Punaiset hedelmät
 • Sitrushedelmät
 • Kananmunan valkuainen
 • Pavut
 • Merenelävät

5. Vältä hiusten lämpökäsittelyä

Föönaus

Hiustenmuotoilussa käytetyt apuvälineet, kuten suoristusrauta, kihartimet ja hiustenkuivaaja heikentävät ja kuivattavat hiusta pitkällä aikavälillä. Mikäli hiuksesi ovat jo entuudestaan hauraat kilpirauhasvaivojen vuoksi, on syytä välttää hiusten lämpökäsittelyä, sillä tämä pahentaa hiusten vaurioita ja kiihdyttää hiusten katkeilua.

Anna hiusten kuivua itsestään suihkun jälkeen, vältä föönausta ja suosi luonnollisia hiustyylejä, jotka eivät kaipaa turhan vaativaa muotoilua.

 

6. Juo enemmän vettä

Veden juominen on tärkeää koko elimistölle ja se huoltaa myös hiuksia. Juo 6-8 vesilasillista päivässä ja ehkäiset päänahan kuivumisen ja varmistat tehokkaan verenkierron päänahassa.

7. Lisää gelatiinia shampooseen

Liivate

Liivatteen sisältämät proteiinit ja kollageeni tukevat ja ravitsevat hiusta, ja ehkäisevät katkeilua ja harvenemista. Liivatetta voikin käyttää paikallisesti hiusten hoitoon ja vahvistukseen. Liivate on edullinen aines, jota löytyy kaikista ruokakaupoista ja sen käyttö on helppoa. Liivate ei myöskään ärsytä herkkää päänahkaa tai kuivata sitä.

Liivatteen säännöllinen käyttö hiuksissa ehkäisee hiustenlähtöä ja muita hiuspohjan ongelmia, jotka johtuvat kilpirauhasen toimintahäiriöistä.

Lisää puoli paketillista liivatejauhetta shampoopulloon ja huomaat pian, miten hiusten kunto kohenee. Hiukset näyttävät ja tuntuvat paksummilta ja elinvoimaisilta.

8. Vältä stressiä

Stressi voi pahentaa kilpirauhasen oireilua, kuten hiustenlähtöä.

Psyykkinen stressi tekee hallaa terveydelle ja vaikuttaa negatiivisesti mm. hiusverisuoniin. Kun hiusverisuonet eivät toimi normaalisti, eivät ne kuljeta riittävästi happea ja ravintoaineita hiustuppiin, jolloin hiukset menettävät kiiltonsa ja paksuutensa.

Vältä stressiä ja varaa aikaa rentoutumiselle ja harrastuksille. Vietä aikaa luonnossa, liiku ja rauhoitu kotona kirjan tai telkkarin ääressä.

Jos kärsit kilpirauhasvaivoista, on tärkeää käydä lääkärissä säännöllisesti ja seurata lääkärin ohjeita kilpirauhasoireiden hoidossa.