7 varoitusmerkkiä kilpirauhasen ongelmista

Vaikka oireet voivat usein muistuttaa jonkin muun sairauden oireita, on tärkeää muistaa, että kehosi lähettää sinulle viestejä, jos jokin on vialla kilpirauhasessasi.

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan etuosassa, ja se on muodoltaan kuin pieni perhonen. Pienestä koostaan huolimatta tämä rauhanen on hyvin tärkeä kehon kunnollisen toiminnan kannalta. Mikä tahansa epätasapaino kilpirauhasessa saattaa nimittäin vahingoittaa ihmisen terveyttä vakavasti.

On vaikea uskoa, että niin äärimmäisen pieni elin voisi olla kehon terveyden kannalta erittäin oleellinen. Jos kilpirauhanen tuottaa liian paljon tai liian vähän hormoneja, elimistö alkaa lähettää varoitusmerkkejä siitä, että jokin on vialla.

Seuraavassa kerromme sinulle seitsemästä merkistä, jotka kertovat ongelmista kilpirauhasessa – jatka lukemista, sillä asia on terveytesi kannalta erittäin tärkeä!

1. Epämukava tunne kurkussa

Kilpirauhasen ongelmat

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, kyseinen rauhanen sijaitsee kaulalla. Jos kilpirauhasessasi on jotain vialla, voit siis tuntea seuraavia oireita kyseisellä alueella:

  • Sinulla on kipua tai voimakas epämukavuuden tunne kurkussasi.
  • Äänesi muuttuu.

Jos nämä oireet jatkuvat, käy lääkärillä tarkistuttamassa rauhanen. Vaikka apteekin yleislääkkeet auttavatkin epämukavuuden vähentämisessä, ongelma tulee vain pitkittymään pidemmällä aikavälillä, jos et hoida sitä kunnolla.

2. Keskittymisvaikeudet

Aivot heikkenevät tietenkin iän myötä, etenkin jos niitä ei käytä entiseen tapaan, mutta jos yhtäkkiä huomaat unohtelevasi jokapäiväisiä asioita tai et pysty keskittymään, kannattaa käydä lääkärissä.

Moni nainen yhdistää tämän tyyppiset oireet vaihdevuosiin tai muihin ikään liittyviin asioihin. Hormonaaliset muutokset kilpirauhasessa voivat kuitenkin myös aiheuttaa vaikeuksia keskittymisessä.

Kun kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät potilaat saavat ongelmaansa oikeaa hoitoa, he yllättyvät siitä, kuinka nopeasti heidän muistinsa palaa normaalille tasolle. Muista siis aina käydä lääkärissä sen sijaan, että miettisit asiaa itse, jotta saisit kunnollisen diagnoosin.

Jos käyt lävitse vaihdevuosiasi, sinun ei kannata asettaa kaikesta syytä kyseiselle elämänvaiheelle, sillä ongelmien aiheuttajana voi olla jokin muukin asia.

3. Hiustenlähtö ja kuiva iho

Kilpirauhasen ongelmat hiustenlähtö

Hiusten irtoileminen jossakin määrin on tavallista, ja näin on etenkin keväällä ja talvella. Sen sijaan sellainen hiustenlähtö, joka on kovin runsasta tai kestää edellä mainittujen vuodenaikojen ohitse, saattaa kertoa siitä, että jonkin on vialla ihmisen kilpirauhasessa.

Toinen merkki ongelmasta on muutos ihossa ja siinä, miltä se tuntuu. Kuiva ja kutiava iho on tulosta hitaasta aineenvaihdunnasta ja vähentyneestä hikoilusta. Yksi näiden oireiden aiheuttajista on muutos kilpirauhasen hormonien erittymisessä.

Kyseinen iho-ongelma voi esiintyä hiusten kasvusyklin häiriintymisen kanssa.

4. Muutokset painossa

Äkillinen painon lisääntyminen tai vähentyminen ilman, että siihen olisi mitään selkeää syytä, on aina asia, joka tulisi huomioida. Se on yksi kaikkein tavallisimmista kilpirauhasen vajaatoiminnan merkeistä.

Painomuutoksia ilmenee huonosti toimivan kilpirauhasen vuoksi siksi, että se hidastaa koko kehon toimintaa. Se aiheuttaa myös muutoksia makuaistissa, eli esimerkiksi ruokaa syödessä. Tämä johtuu siitä, että huonosti toimiva kilpirauhanen muuttaa ihmisen aisteja, ja tämä sisältää makuaistin lisäksi myös tunto- ja hajuaistit.

5. Jatkuva väsymys

Uneliaisuus ja yöunien lisääntynyt tarve saattavat olla merkkejä siitä, että jokin on vialla kilpirauhasessasi. Kun kyseinen rauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja, keho hidastaa toimintaansa. Tämä aiheuttaa tunteen jatkuvasta väsymyksestä.

Selittämättömät lihaskivut ja krampit ovat myös yksi merkki ongelmasta.

Kilpirauhasen hormonien puutos voi muuttaa niitä hermoja, jotka lähettävät merkkejä aivoista muualle kehoon. Tämä voi aiheuttaa kramppeja tai tuntoaistimusten ongelmia kehon eri osissa.

Nämä kaksi oiretta esiintyvät kuitenkin myös diabetestä sairastavilla henkilöillä, jotka eivät hoida sairauttaan kunnolla. Joka tapauksessa kyseisiin oireisiin tulisi kiinnittää huomiota, ja lisäksi tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

6. Muutokset mielialassa ja paineen tunne vatsassa

Kilpirauhasen ongelmat vatsassa

Liiallinen tai liian vähäinen kilpirauhasen hormonien tuotanto kehossa voi tehdä ihmisestä hyvin ärtyneen, ahdistuneen ja levottoman. Se voi myös saada ihmisen kokemaan jatkuvaa surullisuutta ja masennusta, sillä se muuttaa serotoniinin tasoja aivoissa.

Ja jos tämä ei vielä kuulosta kovin pahalta, kilpirauhasen ongelmat aiheuttavat sitäkin, että ihmisellä on ongelmia ruoansulatuksen ja vatsan paineen kanssa, eivätkä nämä korjaannu ruokavalion ja liikunnan avulla.

7. Sydämentykytyksiä, korkea verenpaine ja muut oireet

Sydämentykytysten tunne kaulassa voi olla merkki siitä, että kilpirauhasesi ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi. Korkea verenpaine ilmenee usein tykytysten ohessa, ja se aiheuttaa huonon kolesterolin tasojen nousua kehossa.

Kilpirauhasen ongelmat tulee hoitaa lääkärin kautta. Vaikka liikunta ja hyvä ruokavalio ovat ehdottoman tärkeitä apuvälineitä, ne eivät ole riittävät hoitokeinot tähän ongelmaan.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä kehosi sinulle kertoo

Kuten voit nähdä, kilpirauhanen voi aiheuttaa monen tyyppisiä muutoksia kehossa. Näihin kuuluvat niin äkilliset vaihtelut painossa kuin vakavammatkin asiat. Jos oireet jätetään huomioimatta, terveysongelma tulee vain pahenemaan.

Kilpirauhasen epätasapaino on tavallisempaa yli 35-vuotiailla, ja pääasiassa siitä kärsivät naiset.

On arvioitu, että maailmassa on yli 300 miljoonaa ihmistä, joilla ilmenee kilpirauhasen vajaatoimintaa. Muista, että oikealla lääkityksellä tästä terveysongelmasta kärsivä pystyy kuitenkin elämään tavallista elämää.