Logo image
Logo image

7 varoitusmerkkiä kilpirauhasen ongelmista

3 minuuttia
Vaikka oireet voivat usein muistuttaa jonkin muun sairauden oireita, on tärkeää muistaa, että kehosi lähettää sinulle viestejä, jos jokin on vialla kilpirauhasessasi.
7 varoitusmerkkiä kilpirauhasen ongelmista
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan etuosassa ja se on muodoltaan kuin pieni perhonen. Pienestä koostaan huolimatta tämä rauhanen on hyvin tärkeä kehon kunnollisen toiminnan kannalta. Mikä tahansa kilpirauhasen ongelma saattaa nimittäin vahingoittaa ihmisen terveyttä vakavasti.

On vaikea uskoa, että niin äärimmäisen pieni elin voisi olla kehon terveyden kannalta erittäin oleellinen. Jos kilpirauhanen tuottaa liian paljon tai liian vähän hormoneja, elimistö alkaa lähettää varoitusmerkkejä siitä, että jokin on vialla.

Seuraavaksi kerromme sinulle, mitkä ovat varoitusmerkkejä kilpirauhasen ongelmista – jatka lukemista, sillä asia on terveytesi kannalta erittäin tärkeä!

Varoitusmerkkejä kilpirauhasen ongelmista

1. Epämukava tunne kurkussa

Some figure

Kuten mainitsimme jo aikaisemmin, kyseinen rauhanen sijaitsee kaulalla. Jos siis kilpirauhasessasi on jotain vialla, saatat tuntea seuraavia oireita kyseisellä alueella:

  • Sinulla on kipua tai voimakas epämukavuuden tunne kurkussasi.
  • Äänesi muuttuu.

Jos nämä oireet jatkuvat, käy lääkärillä tarkistuttamassa kilpirauhanen. Vaikka apteekin yleislääkkeet auttavatkin epämukavuuden vähentämisessä, ongelma tulee vain pitkittymään, jos et hoida sitä kunnolla.

2. Keskittymisvaikeudet

Aivot heikkenevät tietenkin iän myötä, etenkin jos niitä ei käytä entiseen tapaan, mutta jos yhtäkkiä huomaat unohtelevasi jokapäiväisiä asioita tai et pysty keskittymään kunnolla, kannattaa käydä lääkärissä.

Moni nainen yhdistää tämän tyyppiset oireet vaihdevuosiin tai muihin ikään liittyviin asioihin. Hormonaaliset muutokset kilpirauhasessa voivat kuitenkin aiheuttaa myös keskittymisvaikeuksia.

Kun kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät potilaat saavat ongelmaansa oikeaa hoitoa, he yllättyvät siitä kuinka nopeasti heidän muistinsa palaa normaalille tasolle. Muista siis aina käydä lääkärissä, jotta saisit kunnollisen diagnoosin etkä miettisi yksin asiaa.

Jos käyt lävitse vaihdevuosiasi, sinun ei kannata syyttää kaikesta kyseistä elämänvaihetta, sillä ongelmien aiheuttajana voi olla jokin muukin asia.

3. Hiustenlähtö ja kuiva iho

Some figure

Hiusten irtoileminen jossakin määrin on tavallista, ja näin on etenkin keväällä ja talvella. Sen sijaan sellainen hiustenlähtö, joka on kovin runsasta tai kestää edellä mainittujen vuodenaikojen ohitse, saattaa kertoa siitä, että jokin on vialla ihmisen kilpirauhasessa.

Muita varoitusmerkkejä kilpirauhasen ongelmista ovat muutokset ihossa ja siinä, miltä se tuntuu. Kuiva ja kutiava iho on tulosta hitaasta aineenvaihdunnasta ja vähentyneestä hikoilusta. Yksi näiden oireiden aiheuttajista on kilpirauhasen ongelma.

Kyseinen iho-ongelma voi esiintyä hiusten kasvusyklin häiriintymisen kanssa.

4. Muutokset painossa

Äkillinen painon lisääntyminen tai vähentyminen ilman selkeää syytä on aina asia, joka tulisi huomioida. Se on yksi kaikkein tavallisimmista kilpirauhasen vajaatoiminnan merkeistä.

Painomuutoksia ilmenee huonosti toimivan kilpirauhasen vuoksi siksi, että se hidastaa koko kehon toimintaa. Se aiheuttaa myös muutoksia makuaistissa, eli esimerkiksi ruokaa syödessä. Tämä johtuu siitä, että huonosti toimiva kilpirauhanen muuttaa ihmisen aisteja, ja tämä käsittää makuaistin lisäksi myös tunto- ja hajuaistit.

5. Jatkuva väsymys

Uneliaisuus ja yöunien lisääntynyt tarve saattavat olla varoitusmerkkejä kilpirauhasen ongelmista. Kun kyseinen rauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja, keho hidastaa toimintaansa. Tämä aiheuttaa tunteen jatkuvasta väsymyksestä.

Selittämättömien lihaskipujen ja kramppien taustalla voi myös olla kilpirauhasen ongelma. Kilpirauhashormonien puutos voi muuttaa niitä hermoja, jotka lähettävät merkkejä aivoista muualle kehoon. Tämä voi aiheuttaa kramppeja tai tuntoaistimusten ongelmia kehon eri osissa.

Nämä kaksi oiretta esiintyvät kuitenkin myös diabetesta sairastavilla henkilöillä, jotka eivät hoida sairauttaan kunnolla. Joka tapauksessa kyseisiin oireisiin tulisi kiinnittää huomiota, ja lisäksi tulisi ottaa yhteyttä lääkäriin.

6. Muutokset mielialassa ja paineen tunne vatsassa

Some figure

Liiallinen tai liian vähäinen kilpirauhashormonien tuotanto kehossa voi tehdä ihmisestä hyvin ärtyneen, ahdistuneen ja levottoman. Se voi myös saada ihmisen kokemaan jatkuvaa surullisuutta ja masennusta, sillä se muuttaa serotoniinin tasoja aivoissa.

Ja jos tämä ei vielä kuulosta kovin pahalta, kilpirauhasen ongelmat aiheuttavat sitäkin, että ihmisellä on ongelmia ruoansulatuksen kanssa sekä vatsan painetta, eivätkä nämä korjaannu ruokavalion ja liikunnan avulla.

7. Sydämentykytyksiä, korkea verenpaine ja muut oireet

Sydämentykytysten tunne kaulassa voi olla merkki siitä, että kilpirauhasesi ei toimi niin hyvin kuin sen pitäisi. Tykytysten ohessa ilmenee usein korkeaa verenpainetta, ja se aiheuttaa huonon kolesterolin tasojen nousua kehossa.

Kilpirauhasen ongelmat tulee hoitaa lääkärin kautta. Vaikka liikunta ja hyvä ruokavalio ovat ehdottoman tärkeitä apuvälineitä, ne eivät ole riittävät hoitokeinot tähän ongelmaan.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä kehosi sinulle kertoo

Kuten näet, kilpirauhasen ongelma voi aiheuttaa monen tyyppisiä muutoksia kehossa. Näihin kuuluvat niin äkilliset vaihtelut painossa kuin vakavammatkin asiat. Jos oireet jätetään huomioimatta, terveysongelma tulee vain pahenemaan.

Kilpirauhasen epätasapaino on tavallisempaa yli 35-vuotiailla, ja pääasiassa siitä kärsivät naiset.

On arvioitu, että maailmassa on yli 300 miljoonaa ihmistä, joilla ilmenee kilpirauhasen vajaatoimintaa. Muista, että oikealla lääkityksellä tästä terveysongelmasta kärsivä pystyy kuitenkin elämään normaalia elämää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.