Logo image
Logo image

8 keinoa Coca-Colan käyttöön kotona

2 minuuttia
Coca-Cola on suosittu juoma ympäri maailmaa ja tiettyjen raporttien mukaan se on eniten nautittu juoma maailmassa heti veden jälkeen.
8 keinoa Coca-Colan käyttöön kotona
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yli 200 maata myy kokista kaupoissa ja ravintoloissa. Coca-Cola kehitettiin vuonna 1886 ja se on vuosien aikana saavuttanut johtoaseman markkinoilla: sitä myydään eniten kaikista virvoitusjuomista.

Kokis on suosittu juoma, jota aikoinaan markkinointiin lääkinnällisenä valmisteena mm. vatsavaivojen ja päänsäryn hoitoon, mutta nykyään tiedetään, että juoman sisältämä sokeri on terveydelle haitallista.

Tutkimustulosten mukaan Coca-Colan sisältämät lisäaineet ja sokeri voivat aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten hampaiden reikiintymistä, lihavuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Kokista ei kuitenkaan tarvitse välttämättä juoda, sillä sen hapokkuus sopii erinomaisesti käytettäväksi esimerkiksi kodin puhdistukseen. Tässä artikkelissa jaamme kanssasi kahdeksan mielenkiintoista tapaa käyttää kokista kotona.

Coca-Cola ja sen 8 käyttötapaa kodin puhdistukseen

1. Poista ruostetahrat kylpyammeesta ja hanoista

Some figure

 

Colan sisältämä fosforihappo soveltuu rautatahrojen liuottamiseen ja poistamiseen kylpyhuoneessa.

Näin käytät sitä

 • Uita puhdistussientä juomassa ja hankaa sitä sitten ruostetahroille.
 • Toista sama useaan otteeseen, kunnes ruoste hankautuu pois.

Suositeltua lukemista: Poista pölyt tällä kotitekoisella puhdistusaineella

2. Rasvatahrojen poistaminen vaatteista

Kun vaatteisiin tulee rasvatahroja esimerkiksi ruokaa laitettaessa, on ne vaikea poistaa pelkällä saippualla. Etenkin herkkiä kankaita voi olla vaikeaa puhdistaa, sillä vahvat kemikaalit voivat pilata ne. Coca-Cola on loistava apukeino rasvatahrojen poistamiseen vaatteista ja muista tekstiileistä.

Näin käytät sitä

 • Kaada lasillinen Coca-Colaa pyykinpesukoneen rumpuun ja käytä pyykinpesuainetta tuttuun tapaan. Pese vaatteet normaalisti.
 • Kun otat pyykit koneesta huomaat, että rasva on kadonnut kankaasta.

3. Kolikoiden kiillotus

Some figure

Kokista voi käyttää metalliesineiden puhdistukseen ja kiillotukseen,

Näin käytät sitä

 • Aseta kolikot kulhoon ja lisää kokis.
 • Anna kolikoiden liota muutaman minuutin ajan ja pyyhi ne sitten kuiviksi liinalla.

4. Ruuvien hoito

Ruuvit voivat hapettua ajan myötä ja niiden poistaminen voi olla vaikeaa. Voit löystyttää tiukkoja ruuveja käyttämällä öljyä, mutta myös Coca-Cola sopii tähän hyvin.

Näin käytät sitä

 • Kostuta ruuvia tilkalla kokista ja anna sen vaikuttaa hetken ajan. Voit aloittaa ruuvin poistamisen.

5. Poista maalitahrat huonekaluista

Some figure

 

Jos olet maalannut seinät tai katon hiljattain, on hyvin mahdollista, että huonekaluihin tai lattiaan on päätynyt muutamia maalitahroja. Älä osta kalliita kemikaaleja maalitahrojen poistoon, vaan kokeile sen sijaan kokista.

Näin käytät sitä

 • Kaada juomaa suihkepulloon ja suihki maalitahroille. Anna vaikuttaa 5 minuuttia ja hankaa karkealla liinalla tai sienellä, kunnes maali irtoaa.

6. Kattiloiden ja pannujen siistiminen

Keittiön kattilat ja pannut voivat olla hankalia puhdistaa. Usein niiden pohjalle jää rasva- ja ruokajäämiä, tai palanutta ruokaa. Voit käyttää kokista näiden puhdistamiseen ja kiillottamiseen, sillä juoman hapokkuus liuottaa nopeasti sitkeimmätkin tahrat.

Näin käytät sitä

 • Laita desilitra Coca-Colaa kattilan tai pannun pohjalle ja aseta liedelle. Lämmitä nestettä noin 4 minuuttia, kaada kokis viemäriin ja huuhtele astia.

7. WC-istuimen kuuraus

Some figure

 

Juoman sisältämät yhdisteet voivat poistaa kellertävät tahrat ja muut kulumat WC-istuimesta.

Näin käytät sitä

 • Kaada tölkillinen kokista pönttöön ja anna sen vaikuttaa tunnin ajan, jotta fosforihappo pääsee kunnolla liuottamaan tahroja. Kun tunti on kulunut, käytä WC-harjaa ja hankaa istuin puhtaaksi.

Suositeltua lukemista: 13 niksiä kylpyhuoneen pitämiseksi siistinä

8. Tukkeutuneiden viemäreiden aukaisu

Juoman sisältämät hapot ovat loistava vaihtoehto vaarallisten kemikaalien käytölle viemäreissä.

Näin käytät sitä

 • Kaada 500 ml kokista tukkeutuneeseen viemäriin. Anna happojen toimia 1-2 tuntia, ja kaada sitten kaksi litraa kiehuvaa vettä viemäriin.
 • Viemäri aukenee ja paha haju katoaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Yadav, B. P., Stapleton, O., & Wassenhove, L. Van. (2013). Learning from Coca-Cola. Stanford Scoial Innovation Review.
 • Dias, K. (2006). COCA-COLA. https://doi.org/10.1002/tie.20050

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.