Logo image
Logo image

8 ihoa puhdistavaa ruokaa

3 minuuttia
Ananas on terveellinen ja herkullinen hedelmä, joka myös hillitsee tulehduksia sen sisältämän bromelaiinin ansiosta. Ananaksella on myös diureettinen vaikutus, joka auttaa suuresti vähentämään nesteturvotusta.
8 ihoa puhdistavaa ruokaa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Puhdas iho on voi olla joskus isojen haasteiden takana. On olemassa monia hoitoja, terapioita ja ravintolisiä, joilla ihoa voi kirkastaa ja puhdistaa. Monet näistä ehkäisevät epäpuhtauksia, kuten mustapäitä ja finnejä, tai ihosairauksia, kuten aknea. Jos haluat ehkäistä näitä yleisiä iho-ongelmia luonnollisesti ja yksinkertaisesti, paras strategia on nauttia ruokia, joiden sisältämät ainesosat auttavat pääsemään eroon inhottavista iho-ongelmista luonnollisesti.

Puhdas iho on helppo saavuttaa tässä artikkelissa esiteltyjen tehokaiden keinojen avulla ja  luonnollisia aineita käyttämällä. Puhdas iho on helppo saavuttaa lisäämällä näitä ruoka-aineita ruokavalioosi ja pian ihosi hehkuu kauniina.

Oluthiiva

Oluthiiva päätyy monen listalle, kun mietitään miten ihon kuntoa voisi parantaa. Oluthiiva poistaa epäpuhtauksia ja auttaa hoitamaan monia erilaisia ihon ongelmia, kuten ihottumaa, psoriasista, raskausarpia jne.

Voit nauttia oluthiivaa 6 grammaa päivässä; jaa annostus kolmeen eri osaan eli nauti 2 grammaa kerrallaan. Jos hiivan kitkerä maku inhottaa, voit löytää oluthiivavalmisteita, joiden maku on muunneltu vähemmän vahvaksi.

Oluthiivaa voi lisätä helposti mehuun, smoothieen, keittoon ja kasvisruokiin. Se sopii myös loistavasti antamaan paahdettua makua suolaisiin ruokiin. Kokeile oluthiivaa rohkeasti!

Kirsikat

Lähes jokainen rakastaa kirsikan kesäistä, mehevää makua. Kirsikkakauden ollessa parhaimmillaan niitä saa toreilta ja kaupoista helposti. Kirsikalla on verta puhdistava vaikutus, joka puhdistaa samalla ihoa epäpuhtauksista. Kirsikan sisältämät vitamiinit tehostavat myös ihon terveyttä ja kauneutta ja puhdas iho on helppo saavuttaa niiden avulla.

Suosittelemme nauttimaan kirsikat mahdollisimman tuoreina: lisää niitä salaatteihin ja napostele välipalana. Kirsikka sopii myös leivontaan, sillä ne antavat kakuille ja kekseille muhevuutta ja kosteutta.

Some figure

 

Omenat

Omenat ovat hedelmäkulhon kieltämätön kuningas. Omenoilla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia, jotka ovat yleisesti tiedossa. Omena sopii välipalaksi, sillä niitä on helppo kuljettaa mukana, ja omenaa voi myös raastaa aamupuroon, siitä voi puristaa tuoremehua, sitä voi käyttää leivontaan ja tuoreisiin salaatteihin. Omena on puhdistava hedelmä, joka poistaa myrkkyjä, tehostaa maksan toimintaa ja taistelee ihohuokosiin kertyviä bakteereja vastaan.

Omenat voi syödä raakana, smoothieihin lisättynä, jälkiruuissa ja vaikkapa soseena. Muista ostaa luomuomenoita ja syödä ne kuorineen, kuoreen kätkeytyy nimittäin suurin osa ravintoaineista. Pese omena huolellisesti ennen syömistä. Voit myös käyttää omenan kuoren sisäpintaa ihon puhdistamiseen: hiero sitä suoraan iholle. Omenan kuori kiinteyttää ja puhdistaa luonnollisesti.

Sitruuna

Sitruuna ja puhdas iho kulkevat käsi kädessä. Sitruunaa hyödyntävät puhdistavat hoidot ovat tehokkaita ja tepsivät nopeasti. Sitruuna sopii etenkin rasvaisen ihon hoitoon. Suuri osa kasvojen puhdistusaineista sisältääkin sitruunaa, sillä se desinfioi ihoa ja vie liian talin mennessään.

Nauti lämmintä vettä sitruunan kera tyhjään mahaan aamulla ja aterioiden välillä; näin saat kaiken irti sitruunan terveyshyödyistä. Voit myös lisätä muutaman tipan sitruunamehua kasvonaamioihin ja päivittäin käyttämääsi puhdistusaineeseen, jos ihosi on rasvoittuva.

Voikukka

Voikukka on villikasvi, joka on saanut nimensä kullankeltaisista terälehdistä. Voikukkaa pidetään yleisesti rikkaruohona ja sitä kasvaa runsaasti puutarhoissa ja tienvarsilla. Voikukka on kuitenkin paljon enemmän kuin rikkaruoho, sillä se sopii elimistön puhdistamiseen loistavasti. Voikukka vaikuttaa suoraan maksan ja munuaisten toimintaan, ja tehostaa kehon luonnollista puhdistumista. Kun keho puhdistuu tehokkaasti sisältäpäin, ei se koe tarpeelliseksi puskea epäpuhtauksia ulos ihon kautta.

Voit nauttia voikukan teejuomana, salaateissa ja muissa ruuissa. Jos keräät voikukan luonnosta, vältä saastuneita alueita, kuten tienvarsia. Suosi metsäisiä alueita tai omaa takapihaasi.

Some figure

 

Ananas

Tämä trooppinen hedelmä tehostaa ruuansulatusta ja auttaa poistamaan liialliset kehoon kertyneet nesteet. Lisäksi sen sisältämä bromelaiini auttaa hillitsemään tulehdusta. Tästä syystä ananas sopiikin tulehdusperäisten iho-ongelmien, kuten ihottuman, psoriasiksen ja allergisen ihottuman hoitoon.

Ananaksen voi syödä tuoreeltaan tai mehuna. Jos haluat ananaksesta herkullisen jälkiruuan, ripottele pinnalle kanelia ja inkivääriä ja paista uunissa.

Seljanmarja

Seljanmarjapensaan marjat ovat väriltään syvän violetteja ja ne poistavat ihon epäpuhtauksia ja haalistavat tummia läiskiä. Seljanmarjalla on tulehdusta rauhoittava, antiseptinen, antibakteerinen ja kiinteyttävä vaikutus.

Selnjanmarjoista voi valmistaa herkullisen hillon ja usein seljanmarjaa käytetään siirappien ja juomien makeuttamiseen. Seljankukista tehdään usein mehua. Raaka seljanmarja on lievästi myrkyllinen, mutta kypsentäminen tai kuivattaminen tekee seljanmarjasta syömäkelpoisen.

Some figure

 

Melonit

Herkulliset ja mehukkaat melonit sisältävät paljon vettä ja kuitua, joten ne soveltuvat erityisen hyvin aknen hoitoon. Meloneilla voi häivyttää ja ehkäistä aknen aiheuttamaa arpeutumista.

Nauti meloni sinällään ilman muita ruoka-aineita, sillä jos sekoitat melonin muihin aineksiin, voit kärsiä ruuansulatusvaivoista.

Hiusten kasvun nopeuttaminen peltokortteella


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kelley, D. S., Adkins, Y., & Laugero, K. D. (2018). A Review of the Health Benefits of Cherries. Nutrients, 10(3), 368.
  • Moyad, M. A. (2008). Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: Part II. Urologic Nursing, 28(1), 73-75. Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18335702
  • Shenefelt, P. D. (2011). 18 Herbal Treatment for Dermatologic Disorders. Lester Packer, Ph. D., 383.
  • Hibino, S., Hamada, U., Takahashi, H., Watanabe, M., Nozato, N. and Yonei, Y. (2010). Effects of Dried Brewer’s Yeast on Skin and QOL. Anti-Aging Medicine, 7(4), 18–25. https://doi.org/10.3793/jaam.7.18
  • Ferretti, G., Bacchetti, T., Belleggia, A. and Neri, D. (2010). Cherry Antioxidants: From Farm to Table. Molecules, 15(10), 6993–7005. https://doi.org/10.3390/molecules15106993
  • Zhang, Y. Q., Guan, L., Zhong, Z. Y., Chang, M., Zhang, D. K., Li, H. and Lai, W. (2014). The anti-inflammatory effect of cherry blossom extract (Prunus yedoensis) used in soothing skincare product. International Journal of Cosmetic Science, 36(6), 527–530. https://doi.org/10.1111/ics.12149
  • Bak, I., Czompa, A., Csepanyi, E., Juhasz, B., Kalantari, H., Najm, K. et al. (2011). Evaluation of Systemic and Dermal Toxicity and Dermal Photoprotection by Sour Cherry Kernels. Phytotherapy Research, 25(11), 1714–1720. https://doi.org/10.1002/ptr.3580
  • Stojiljković, D., Tadić, V., Stanković, M., Roganović, S. and Arsić, I. (2018). Standardized extract of wild apple fruit in alkyl-polyglucoside-based cosmetic cream – estimation of stability, safety, antioxidant activity and efficiency. International Journal of Cosmetic Science, 40(3), 285–294. https://doi.org/10.1111/ics.12462
  • Kim, J. H., Kim, M. J., Choi, S. K., Bae, S. H., An, S. K. and Yoon, Y. M. (2011). Antioxidant and Antimicrobial Effects of Lemon and Eucalyptus Essential Oils against Skin Floras. Journal of the Society of Cosmetic Scientists of Korea, 37(4), 303–308. https://doi.org/10.15230/SCSK.2011.37.4.303
  • Saratale, R. G., Benelli, G., Kumar, G., Kim, D. S. and Saratale, G. D. (2017). Bio-fabrication of silver nanoparticles using the leaf extract of an ancient herbal medicine, dandelion (Taraxacum officinale), evaluation of their antioxidant, anticancer potential, and antimicrobial activity against phytopathogens. Environmental Science and Pollution Research, 25(11), 10392–10406. https://doi.org/10.1007/s11356-017-9581-5
  • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. and Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283–288. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
  • Massimiliano, R., Pietro, R., Paolo, S., Sara, P. and Michele, F. (2007). Role of bromelain in the treatment of patients with pityriasis lichenoides chronica. Journal of Dermatological Treatment, 18(4), 219–222. https://doi.org/10.1080/09546630701299147
  • Jarzycka, A., Lewińska, A., Gancarz, R. and Wilk, K. A. (2013). Assessment of extracts of Helichrysum arenarium, Crataegus monogyna, Sambucus nigra in photoprotective UVA and UVB; photostability in cosmetic emulsions. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 128, 50–57. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2013.07.029

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.