7 vihreiden keittobanaanien terveyshyötyä

Koska vihreissä banaaneissa on runsaasti kaliumia, ne ovat erinomainen apu sydämen kunnon varjelemiseksi. Tässä artikkelissa annamme lisää hyviä syitä vihreiden banaanien nauttimiseksi säännöllisesti, joten jatka lukemista!
7 vihreiden keittobanaanien terveyshyötyä

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vihreät keittobanaanit ovat käytössä hyvin laajalti Etelä-Amerikassa, ja niitä voidaan käsitellä keittiössä monella tavoin – keittää, kuumentaa ja paistaa. Ne ovat myös erinomainen lisä monenlaiseen reseptiin. Lue parhaat vinkit kuinka saat käyttöösi keittobanaanien terveyshyödyt keittiössäsi!

Keittobanaanien lukuisat terveyshyödyt

Vihreiden keittobanaanien käyttö keittiössä on yhtä lailla ravinteiden osalta hyvä vaihtoehto, sillä niistä saa erittäin runsaasti kuitua, kaliumia, C-vitamiinia ja beetakaroteenia. Niistä saa myös muita vitamiineja, kuten B6-vitamiinia, ja monia tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa.

Lisäksi ne antavat kehollesi runsaasti energiaa – jatka siis lukemista ja lisää tämä terveystuote ruokavalioosi!

1. Vihreät keittobanaanit auttaa säätelemään sydämen lyöntinopeutta

keittobanaanien avulla säätelet sydämenlyöntinopeutta

Koska niissä on runsaasti kaliumia, vihreiden keittobanaanien syönti auttaa säätelemään sydämen lyöntinopeutta.

Tämä johtuu siitä, että kalium auttaa säätelemään verenpainetta, jotta sydämen terveyttä voitaisiin suojella kaikelta sellaiselta vahingolta, joka saattaa aiheuttaa epäsäännöllisyyttä sydämen lyöntinopeudessa.

Yksi keskikokoinen vihreä keittobanaani voi sisältää noin 400 mg kaliumia, joka on hyvin suuri päivittäinen annos, mikäli otat huomioon sen, että suositeltu määrä aikuiselle on 4 700 mg, kun taas lapselle se on välillä 3 800-4 500 ml.

2. Torju mahakatarria ja muita vatsan häiriöitä

torju mahakatarria

Vihreissä keittobanaaneissa on hyvin runsaasti tärkkelystä. Ne ovat erinomaisia vatsan limakalvon suojelijoita, ja siten ne ovat erittäin soveltuvaa ruokaa silloin, kun sinulla on mikä tahansa seuraavista ongelmista:

Näissä tapauksissa on kuitenkin tärkeää, että käsittelet vihreitä keittobanaaneja oikein, eli vältät niiden paistamista.

Rasva, jota tyypillisesti käytetään paistamisessa, tulee nimittäin lähes varmasti hävittämään kaikki ne hyödyt, joita vihreillä keittobanaaneilla tässä tilanteessa olisi.

Jos sen sijaan syöt niitä keitettyinä ja maustettuina pienellä määrällä suolaa ja oliiviöljyä, valitset kaikkein parhaimman vaihtoehdon.

3. Torju keittobanaanien avulla suoliston sairauksia

Keittobanaanissa oleva tärkkelys on tietyn tyyppinen hyvin käymiskelpoinen kuitu, ja se on hyödyksi niille hyvälaatuisille bakteereille, jotka auttavat parantamaan paksusuolesi toimintaa, sillä se saa aikaan säätelevän ja probioottisen vaikutuksen.

Vihreiden keittobanaanien syönti auttaa sinua uudistamaan suolistosi kasvustoa.

On hyvä idea sisällyttää tätä tuotetta ruokavalioon silloin, jos olet juuri syönyt antibioottikuurin, joka on saattanut heikentää suolistosi kasvustoa.

Nämä banaanit ovat hyödyksi myös silloin, kun sinulla on jokin suoliston sairaus, kuten esimerkiksi Crohnin tauti tai paksusuolentulehdus.

4. Ne tehostavat vastustuskykyäsi

Aivan kuten on valkosipulinkin kohdalla, vihreistä keittobanaaneista saa runsaasti B6-vitamiinia. Tämä on tärkeä tekijä sen kannalta, että vastustuskykysi voisi toimia kunnolla, ja tämä on oleellista etenkin ikääntyneitä ihmisiä koskien.

Moni sairaus, joka tulee tavallisemmaksi iän noustessa, saattaa aiheuttaa tulehtuneisuutta, joka muuntuu tryptofaaniksi, joten kehosi tarvitsee enemmän B6-vitamiinia jotta se voisi pysyä terveenä.

Koska B6-vitamiini on veteen liukenevaa, on hyvä idea höyryttää vihreitä keittobanaaneja, jotta voisit varmistaa kyseisen ravinteen säilyvyyden niin suurissa määrin kuin mahdollista.

5. Ne säätelevät verenpainettasi

Kalium on hyvin tärkeä tekijä kehon terveyden kannalta, jä tämä ei johtu vain siitä, että se hyödyttää valtimoitasi. Lisäksi se on nimittäin avuksi lihasten kramppaamista koskien, mikä on hyvin tärkeää sydämen terveyden kannalta.

Kun sinulla on korkeaa verenpainetta, on parasta lisätä kaliumin saantia ravinnosta, kuten myös magnesiumin ja kalsiumin määrää. Vihreässä keittobanaanissa on suuri määrä kaliumia ja magnesiumia, joten sen nauttiminen on tässäkin mielessä loistava idea.

Ole kuitenkin tarkkana, jos jo otat jotakin lääkettä korkean verenpaineen säätelemiseksi, sillä yleensä nämäkin tuotteet sisältävät kaliumia.

6. Ne vähentävät kolesterolia

200 grammaa vihreää keittobanaania voi tarjota jopa 5 grammaa proteiinia, joten se on loistava luonnontuote silloin, kun haluat alentaa kolesterolin määrää kehossasi.

Tämä on tärkeää, jos haluat välttää sellaisia ongelmia kuten liikalihavuutta ja 2-tyypin diabetekseen yhteydessä olevia sairauksia, kuten myös tietyn tyyppisiä syöpiä.

7. Ne estävät liikalihavuutta

laihduta keittobanaanien avulla

Vihreän keittobanaanin sisältämä tärkkelys tuottaa pidennetyn tunteen kylläisyydestä sen jälkeen kun olet syönyt tätä hedelmää, ja lisäksi saat siitä vain vähän rasvaa.

Jos siis yrität pudottaa painoasi, kannattaa lisätä vihreää keittobanaania aterioihisi – tee näin kuitenkin vain kohtuullisissa puitteissa, sillä banaanissa on runsaasti hiilihydraatteja.

Voit nauttia niitä keitettyinä, muhennettuina tai jopa höyrytettyinä – valitse oma suosikkitapasi!

Tärkeää keittobanaanien syömiseen liittyen

tärkeää keittobanaanien syömiseen liittyen

Muista, että vaikka näiden hedelmien nauttiminen onkin hyödyksi terveytesi kannalta monella tapaa, niitä tulisi välttää, mikäli sinulla on ongelmia maksasi toiminnan kanssa tai munuaisten vajaatoimintaa.

Tämä on tärkeä neuvo, sillä jos munuaisesi ovat vahingoittuneet, liian suuri määrä kaliumia ei poistu kehostasi tarpeeksi nopeasti. Tämä sitten aiheuttaa kyseisen mineraalin määrän nousua sekä lisää riskiä saada hyperlakemiaa, mikä voi johtaa seuraaviin terveysongelmiin:

  • hyperventilaatio
  • pahoinvointi
  • heikko pulssi
  • sydämen vahingoittuminen vakavalla tavalla

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
  • Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
  • D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
  • Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
  • Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research2017, 2197975.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.