7 tapaa olla uskoton – nämä on hyvä tietää

Niin oudolta kuin se saattaakin kuulostaa, uskottomuutta on itse asiassa olemassa seitsemän eri tyyppiä.
7 tapaa olla uskoton – nämä on hyvä tietää

Viimeisin päivitys: 14 maaliskuuta, 2019

On monta tapaa olla uskoton kumppanille. Siitä hetkestä lähtien, kun kumppanin luottamus rikotaan jollakin tavalla, suhteessa vallitsee eräänlainen petos. Pelkkä flirttailu, sekä sellaiset keskustelut ja vuorovaikutus, jotka ovat täynnä flirttiä tai edes seksuaalista jännitettä, merkitsevät uskottomuutta.

On monta tapaa olla uskoton toiselle

Uskottomuudesta tulee mieleen klassinen mielikuva parista, jonka toinen osapuoli pettää toista harrastamalla seksiä kolmannen osapuolen kanssa. On kuitenkin tarpeen pitää mielessä, että on olemassa useampia tapoja pettää kumppania.

Uskollisuus on muutakin kuin molemminpuolista sitoutumista, jossa sovitaan olla harrastamatta seksiä muiden kanssa. Uskollisuus on side, joka perustuu kunnioitukseen, läheisyyteen, toisen ihmisen ja hänen tunteidensa huomioon ottamiseen, omistautumiseen, mielenkiintoon ja välittämiseen.

Nämä ovat pieniä siteitä, jotka tuovat kestävyyttä ja vakautta parisuhteeseen. Joskus epäluottamuksen syntyyn riittää, että jokin näistä epäonnistuu.

On myös tehtävä selväksi, että uskottomuutta ilmenee sekä miehillä että naisilla. Pettämiseen ei kuitenkaan aina liity seksuaalista tekijää. On olemassa toisenlaistakin dynamiikkaa, joka loukkaa suhteen kannalta oleellista asiaa: luottamusta.

7 eri tapaa olla uskoton

1. Henkinen uskottomuus

monta tapaa olla uskoton toiselle

Aloitamme tämän listan yhdestä yleisimmistä ja samalla dramaattisimmista uskottomuuden lajeista.

Tiedämme, että se sattuu, jos kumppanilla on suhde toisen henkilön kanssa. Se on syy eroon useimmissa tapauksissa. Mutta mitä tapahtuu, kun kumppanilla on paljon voimakkaampi henkinen yhteys jonkun toisen kuin meidän kanssamme?

Siihen ei liity fyysistä kontaktia, mutta kuitenkin tuo yhteys, luottamus ja läheisyys voivat kertoa hyvin paljon, jopa niin paljon, että pidämme sitä “henkisenä suhteena” ja suoranaisena uskottomuutena.

2. Suhde uuden teknologian välityksellä (nettisuhde)

Tämä on hyvin yleistä nykyään, tästä ei ole mitään epäilyksiä. Virtuaalisuhteet, eli ne jotka muodostetaan netissä treffisivustojen tai klassisten mobiilisovellusten kautta, mahdollistavat yhden tai useamman samanaikaisen suhteen ylläpitämisen.

Tässä tapauksessa ei ole välttämätöntä, että suhteeseen liittyy fyysistä kontaktia tai seksiä. Pelkkä toisen ihmisen vikittely, kuvien vaihtaminen, flirttipitoiset keskustelut tai jopa seksuaalinen jännite merkitsevät uskottomuutta.

3. Salailu ja epärehellisyys

mutkia suhteessa

Voimmeko pitää epärehellisyyttä yhtenä uskottomuuden muotona? Ehdottomasti!

Mainitsimme alussa, että kun luottamus parisuhteessa rikotaan, se on eräänlainen petos, pettämistä.

Jos kumppanimme on tottunut valehtelemaan, piilottelemaan (jättämään kertomatta totuuden) ja on lisäksi jatkuvasti epärehellinen, olemme tekemisissä uskottoman ihmisen kanssa.

4. Poissaoleva kumppani

Poissaoleva kumppani on henkilö, joka ei ole läsnä silloin kun tarvitsemme häntä ja joka panostaa aikansa ja mielenkiintonsa muihin asioihin kuin suhteeseen.

Tästä esimerkkinä voisi olla henkilö, joka tekee aivan liian paljon töitä. Hän tekee sitä, koska hän pitää asemansa hänelle tuomasta statuksesta, ja näin ollen hän laittaa aina työn kumppaninsa edelle.

Tällainen on myös esimerkiksi henkilö, joka ei ole lojaali, joka ei ole tukemassa tarvittaessa eikä läsnä arjessa rakentamassa suhdetta rutiinien ja elämän yksinkertaisten asioiden kautta.

5. Uskottomuus siteen puuttumisen kautta

Tässä tapauksessa suhteen toinen osapuoli ei enää rakasta toista. Hän ylläpitää suhdetta tottumuksesta, yksinäisyydenpelosta tai pelkästä kyvyttömyydestä päättää, ottaako hän vaadittavan askeleen ja on rehellinen itselleen ja kumppanilleen.

Tällaiset tilanteet ovat täynnä valhetta ja niillä on suuri psyykkinen hinta.

6. Halveksuntaan perustuva uskottomuus

halveksunta

On ihmisiä, joilla on taipumusta kritisoida ja lytätä kumppaniaan muiden ihmisten läsnäollessa.

Oli kyseessä sitten ystävien tapaaminen tai kokous töissä, jos joku puhuu ilkeästi kumppanistaan, se on aina aihe huoleen. Se ei ole soveliasta, järkevää eikä kunnioitettavaa.

Jos rakastamme jotakuta, meidän on kunnioitettava, puolustettava ja arvostettava häntä aina, oli hän paikalla tai ei. Jos emme tee tätä, se on uskottomuutta yhteistä sitoutumista kohtaan.

7. Syrjähypyn aiheuttama uskottomuus

monta tapaa olla uskoton

Pääsemme nyt kaikkein klassisimpaan uskottomuuden lajiin. Tämä pettämisen muoto on asia, joka erottaa monet parit, aiheuttaa suurta psyykkistä kärsimystä, ja johtaa usein tarpeeseen mennä terapeutin luo käsitelläkseen tuskaa sen yli pääsemiseksi.

Pettäminen, joka johtuu pitkään jatkuneesta suhteesta tai seksistä kolmannen osapuolen kanssa, on kärsimystä, jota kaikki meistä pelkäävät.

Monet näistä syrjähypyistä ovat tarkoituksellisia ja suunniteltuja. Toiset puolestaan ovat satunnaisia ja ennakoimattomia. Oli kyseessä kumpi tahansa, henkilö on aina tietoinen siitä, että hän pettää kumppaniaan.

Vastaus siihen, mitä sinun tulisi tehdä tai olla tekemättä näissä tapauksissa, on täysin oma asiasi. Ei kenenkään muun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vanegas Osorio, J. H. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico.

  • Jomairy González Galarza, A. M.-T. y D. M. O. (2009). Factores Psicologicos de la InfidelidadFactores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología.

  • Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.