Opi puolustautumaan kritiikiltä ja olemaan itsevarma

helmikuu 15, 2018
Kun hyväksyt kritiikin itsevarmasti etkä ryhdy puolustuskannalle, et tunne että sinua olisi loukattu ja psyykkinen tasapainosi paranee.

”Et tehnyt tänään hyvää työtä”, ”sinuna en olisi tehnyt tuota päätöstä”… Olemme jatkuvasti alttiita kritiikille. Onko siltä vaikea puolustautua?

Monilla ihmisillä itsevarmuus ei ole kunnolla kehittynyt. Itsevarmuus on kuitenkin se, jonka avulla puolustaudumme ja osaamme reagoida kritiikkiin kunnioittavasti.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: Opettele olemaan itsevarma ja sanomaan ”nyt riittää!”

Älä ryhdy puolustuskannalle – esitä kysymyksiä

mies ei opi puolustautumaan kritiikiltä

Kritiikkiä kohdatessamme ensimmäinen reaktiomme on puolustautua. Pidämme sitä hyökkäyksenä. Se sattuu ja tuntuu loukkaavalta. Tästä syystä reagoimme näin.

Mutta kun ryhdymme puolustuskannalle, haluamme tehdä vastahyökkäyksen. Palautamme kritiikin sen sanojalle ja yritämme antaa hänen maistaa omaa lääkettään.

Jos kuitenkin haluat oppia puolustamaan itseäsi itsevarmasti kritiikiltä, tuo ei ole oikea tapa toimia. Vastahyökkäys vain alentaa sinut kritisoijan tasolle.

Joten kun tunnet haluat puolustautua kritiikiltä, pysähdy, hengitä rauhallisesti ja esitä kysymys. Kysymys on jotakin, jota kritisoija ei osaa odottaa. Jos joku esimerkiksi sanoo ”Mitä ihmettä sinulla oikein on päälläsi tänään?”, sen sijaan että yrittäisit puolustella vaatetustasi, näyttää epävarmuutesi tai hyökätä takaisin, on parempi kysyä: ”Mitä väliä sillä on, mitä päälläni on?” Kritisoija ei luultavasti tiedä, kuinka vastata. Tai sitten hänen vastauksessaan ei ole mitään järkeä.

Tärkeintä on olla antamatta kritiikin suututtaa, eikä varsinkaan antaa sen tehdä oloasi huonoksi.

Tunnusta kritiikki itsevarmasti

ystävykset ja kritiikki

Jos joku kritisoi sinua jostakin tekemästäsi asiasta, ei sinua loukatakseen, vaan koska hän on oikeassa, ei kannata ryhtyä puolustuskannalle.

Jos ystävä kritisoi sinua siitä, että sinulla kesti niin pitkään valmistautua ja tulla tapaamaan häntä, ei kannata sanoa ”Muistatko kun minun piti odottaa sinua?” Kritiikkiin reagoiminen tällä tavalla ei vahvista ihmissuhteita. Se heikentää niitä vähitellen, kunnes ne lopulta hajoavat kokonaan.

Ihanteellista olisi vastata itsevarmasti, sanoen esimerkiksi ”Olet oikeassa, minulla kesti pitkään.”

Tässä toinen esimerkki. Jos sinulle sanotaan ”En voi puhua sinulle, et tiedä mitään politiikasta”, voit vastata ”Se on totta, en tiedä mitään politiikasta.” Myönnä, jos et tiedä jotakin tai olit väärässä. Älä kuitenkaan anna kenenkään lytätä sinua tai saada sinua tuntemaan, että sinun pitäisi muuttua.

Jos et tiedä mitään politiikasta koska se ei kiinnosta sinua, ei ole mitään syytä ryhtyä opettelemaan sitä niska limassa vain koska joku sanoi jotakin, mikä teki olosi huonoksi. Hyväksy tietämättömyys osana itseäsi ja myönnä asia häpeilemättä.

Puolusta itseäsi jämäkästi, mutta kunnioita toisten mielipiteitä

Tämä on jotakin, jota ei pidä jättää mainitsematta. Voit puolustaa itseäsi jämäkästi, kunhan kunnioitat toisten ihmisten mielipiteitä. Mutta ennen kaikkea, kunnioita itseäsi.

Jos joku sanoo sinulle, että asusi on naurettava, ei ole mitään syytä loukkaantua tai torjua tuota mielipidettä. Kunnioita sitä, hyväksy se ja sano ”Ai niinkö? No minä pidän siitä.”

Meillä kaikilla ei voi olla sama maku, eikä ole mitään syytä muuttaa omaansa. Voit kunnioittaa sitä, että toinen oli rehellinen ja jakoi oman näkökulmansa. Muista kuitenkin, että oma mielipiteesi on se, jolla on eniten väliä.

Ei ole väliä, jos ihmiset eivät pidä pukeutumistavastasi. Vain sillä on väliä, että itse pidät siitä. Jos ajattelet tällä tavalla, opit suhtautumaan joustavammin muiden ihmisten mielipiteisiin ja makuihin.

Osaatko puolustautua kritiikiltä ja olla itsevarma? Kuinka tavallisesti reagoit, kun joku kritisoi sinua?

Kuvat lähteestä wikiHow.com

UUTISIA VERKOSSA