7 syytä ottaa kurkkumehu mukaan ruokavalioosi

Kurkku on yksi viljellyimmistä kasviksista maailmassa, ja tätä tuotetta käytetään lähes kaikkien kulttuurien ruoanlaitossa. Se tunnetaan myös hyödyistään kauneudenhoidossa, kuten myös hyvänä lääkinnällisenä tuotteena.
7 syytä ottaa kurkkumehu mukaan ruokavalioosi
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko jo kuullut kurkkumehun loistavista vaikutuksista terveydellesi? Lähdetään liikkeelle aivan perusasioista – jatka lukemista ja kuulet, mitä kurkussa on ja miten se hyödyttää sinua!

Kurkku on nykyään tunnettu tuote kaikkialla maailmassa, mutta se on peräisin Intiasta, ja sieltä se on päätynyt vähitellen mukaan muiden sivilisaatioiden ruoanlaittoon ja muunkin tyyppiseen käyttöön kotona.

Kurkun koostumus

Kurkku on itse asiassa hedelmä, mutta siitä puhutaan yleisesti kasviksena tai vihanneksena. Suuri osa tämän hedelmän viehätystä on siinä, että se sisältää runsaasti vettä – jopa 96 % koko painosta. Kurkussa on myös vain vähän kaloreita (13 kcal 100 grammassa), sillä siinä on hyvin vähän sokereita, rasvoja ja proteiinia.

Niihin moniin ravinteisiin, jotka tämä luonnontuote tarjoaa, kuuluvat seuraavat:

  • vitamiinit (C-, E- ja B-monivitamiinit)
  • mineraalit (kalium, fosfori, magnesium ja kalsium)

Siksi ravitsemusasiantuntijat lisäävät hyvin usein kurkun listoille suosittelemistaan tuotteista.

Vaikka sitä tarjotaankin usein osana salaatteja tai säilöttynä, kurkusta voidaan tehdä myös loistava perusta mehuille, sillä sen neutraali maku mahdollistaa muiden makujen yhdistämisen siihen helposti – hyvin monet hedelmät ja kasvikset sopivat kurkun kanssa yhteen.

Kurkkumehu – kätevä vaihtoehto monelle juomalle

kurkkusmoothie

Luonnolliset mehut ovat nopea ja suora vitamiinien ja mineraalien lähde kehosi hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ne tulevat helposti imeytetyiksi ja käsitellyiksi ruoansulatuksessa, ja ne pitävät kehon kosteutettuna. Ne myös auttavat myrkkyjen poistamisessa.

Näin ne pitävät kehosi hyvässä kunnossa niin fyysistä hyvinvointia, vastustuskykyä kuin energiaa ajatellen.

Tässä tulee seitsemän syytä siihen, miksi kannattaisi lisätä kurkkumehu omaankin ruokavalioosi:

1. Se auttaa karkottamaan kiloja – ja myös pitämään ne poissa

Sen lisäksi että saat kurkusta vain hyvin vähän kaloreitatämän luonnontuotteen nauttiminen tarjoaa hyvän kylläisyyden tunteen.

  • Mehun koostumus hidastaa ruoansulatusprosesseja sekä auttaa sinua tuntemaan olosi täydeksi pidempään.
  • Se voi myös auttaa lopettamaan näläntunteen ja pitämään painon terveellisellä tasolla.

Kun se yhdistetään muihin hedelmiin ja kasviksiin mehussa, kurkku auttaa vähentämään rasvaa, ja se puhdistaa sekä nopeuttaa aineenvaihduntaa.

2. Se parantaa ruoansulatustasi

kurkkumehu kohentaa ruoansulatusta

Kurkussa on kuitua ja vettä, joka vähentää happorefluksin oireita sekä nostaa vatsan pH-tasoa.

Kuitu sen sijaan parantaa suoliston toimintaa sekä lievittää ummetusta.

3. Se pitää kehon nesteytettynä

Elimistö menettää vettä päivän kuluessa. Siksi ei olekaan tavatonta, että ilmenee ohimeneviä oireita nesteytyksen puutteesta.

Kurkkkumehu tai -vesi voi olla täydellinen juoma tämän nesteen menettämisen vastapainoksi, sillä se tarjoaa paljon vettä ja mineraalisuoloja.

4. Se vähentää syövän riskiä

Erään vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan tämä vaikutus on cucurbitacin -nimisen tekijän ansiota, ja myös muiden kurkun sisältämien aineiden, kuten esimerkiksi lignaanien.

Nämä aineet voivat pysäyttää syöpäsolujen lisääntymisen, ja ne vähentävät riskiä saada eri tyyppisiä syöpiä.

Vaikka tämä tutkimus onkin vain alustava, ei ainakaan ole pahitteeksi juoda suurta lasillista kurkkumehua päivittäin, aivan varmuuden vuoksi vain!

5. Se auttaa hillitsemään verenpainetta

verenpaine

Korkea verenpaine tarkoittaa sitä, että verenpaine on niiden rajojen yläpuolella, joita pidetään terveellisinä. Tämä “hiljainen tappaja” voi lisätä sydänsairauksien riskiä myöhemmin elämässä.

Kurkkumehussa on kuitua, magnesiumia ja suuri määrä kaliumia, ja nämä tekijät ovat kaikki yhteydessä verenpaineen tasoon.

Koska tämä sairaus ei aina tuota selkeitä oireita, on tärkeää estää sitä kehittymästä.

6. Se torjuu happoisuutta

Kurkku säätelee veren pH-tasoa, sillä se on emäksinen tuote. Muista, että hyvin happopitoisten tuotteiden nauttiminen voi tehdä kehostasi heikomman.

Epätasapaino pH-tasossa voi aiheuttaa monia ongelmia, ja näitä ovat muun muassa ennenaikainen ikääntyminen, liikalihavuus sekä sydän- ja verisuonitaudit.

7. Se on B-vitamiinin lähde

B-monivitamiinit ovat elintärkeitä, jotta keho voisi toimia kunnolla, sillä ne vaikuttavat moniin tärkeisiin asioihin: hermostoon, energian määrään ja aineenvaihdunnan nopeuteen.

Jos lisäät kurkun ruokavalioosi, saat helpolla tavalla vähennettyä eräitä stressin ja ahdistuksen haitallisista vaikutuksista.

Kaupan mehu vai itsetehty kurkkumehu?

Nykyisin kaupoissa on tarjolla suuren suuri määrä valmiita mehuja, jotka tarvitsee vain napata ja nauttia. Niissä on kuitenkin usein säilöntäaineita ja keinotekoisia värejä, ja nämä mehut voivat itse asiassa aiheuttaa allergisia reaktioita ja haitallisten aineiden päätymistä kehoon.

Siten onkin parasta valmistaa itse omat kurkkumehut, jotka ovat taatusti terveellisiä.

Nyt kun tiedät että kurkusta saatava mehu on erinomainen apu terveyden ylläpitämiseksi ja myös sen parantamiseksi, varmista että lisäät kurkun ostoslistalle seuraavan kerran kauppaan lähtiessäsi! 

Muista, että mikään ei ole parempi päätös kuin omaan terveyteen sijoittaminen, ja kurkku on yksi niistä monista tuotteista, joita ei koskaan kannata jättää hyllyyn.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Xu L., Yu W., Jiang J., Li N., Clinical benefits after soluble dietary fiber supplementation: a randomized clinical trial in adults with slow transit consitpation. Zhonghua Yi Xue Za Zhi, 2014. 94 (48): 3813-6.
  • Murguanantham N., Solomon S., Senthamilselvi MM., Anti cancer activity of cucumis sativus (cucumber) flowers against human liver cancer. International Journal of Phamraceutical and Clinical Research, 2016.
  • Filippini T., Violi F., D’Amico R., Vinceti M., The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: a systematic review and meta analysis. Int J Cardiol, 2017. 230: 127-135.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.