Logo image
Logo image

7 syytä syödä kurkkua päivittäin

4 minuuttia
Tämä kasvis tarjoaa kehollesi kosteutusta, ja se toimii loistavan apuna painonpudotuksessa. Lisäksi se vaikuttaa tulehtuneisuutta torjuvasti sekä lievittää stressiä - mikä taianomainen tuote kurkku onkaan! Älä siis unohda tätä kasvista, kun mietit viikon ruokalistaasi.
7 syytä syödä kurkkua päivittäin
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kurkun hyödyt ovat monelle tuntemattomat. Kurkku kuuluu samaan kasviryhmään kuin kesäkurpitsa ja vesimeloni. Siksi sillä on samanlaisia loistavia ominaisuuksia kuin näillä kahdella muullakin tuotteella: se sisältää runsaasti vettä, se on raikas, ja sillä on eräitä loistavia hyötyjä niille, jotka haluaisivat mieluusti pudottaa muutaman kilon.

Jo nämä syyt ovat riittävät perustelut kurkun ottamiseksi säännölliseksi osaksi ruokavaliotasi, mutta tällä kertaa haluamme kertoa tarkemmin tämän kasviksen terveyttä edistävästä vaikutuksesta kehossa.

Kurkulla on enemmän tarjottavaa kuin mitä suurin osa ihmisistä tietää, ja itse asiassa sitä kannattaisikin todella nauttia ihan joka päivä. Lapset ja vanhukset hyötyvät myös merkittävästi kurkun monista hyvistä ominaisuuksista. Kurkun hyödyt ovat siis monet!

Jos siis olet tähän asti luullut, että kurkku sopii vain silmien alla olevien tummien pussien häivyttämiseksi, jatka lukemista! Jos olet ollut siinä uskossa, että kurkku on vain vettä, on aika korjata tämä käsitys! Kurkku on nimittäin oikea luonnon aarrearkku kaikille niille, jotka haluavat parantaa hyvinvointiaan.

Me kutsummekin sinut ottamaan kurkun hyödyt ja kurkun yleensäkkin osaksi päivittäistä ruokavaliotasi, ja kuten varmasti jo tiedätkin, tämä voidaan tehdä monella tapaa.

7 loistavaa syytä syödä enemmän kurkkua

Some figure

Ensimmäisenä kerromme, miksi niinkin yksinkertainen asia kuin kurkun syönti joka päivä antaa kehollesi loistavan määrän ravinteita.

Yksi syistä tulee siitä, että kurkussa on B-vitamiiniryhmään kuuluvia vitamiineja. Nämä ovat loistavia apuja solujen terveyden parantamiseksi sekä hermoston kunnon kohentamiseksi.

Lisäksi kurkusta saadaan myös foolihappoa, C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä. Jos siis etsit tapoja saada kaikkia näitä ravinteita lisättyä ruokiisi, saat kurkusta oivan ratkaisun.

Nyt sitten kerromme, kuinka kurkku tarkemmin ottaen parantaa terveyttäsi – tässä tulevat seitsemän tärkeintä.

1. Se on loistava tuote aivojen hoitamiseksi

Kurkun hyödyt ovat, kuten sanottu, monet. Ensinnäkin kurkku sisältää erityistä tulehtuneisuutta torjuvaa flavonolia, ja tämä on loistava tekijä aivojen terveyden parantamiseksi.

Sen päätehtävänä on lisätä neuronien yhteydensaantikykyä. Siten kurkku onkin hyvä apu muistin pitämiseksi kunnossa, ja samoin se toimii hermosolujen suojelemiseksi iän aiheuttamalta vahingolta.

2. Se on loistava luonnollinen tulehtuneisuuden torjuja

Lisäksi kurkku pitää kehon tuoreena monellakin eri tapaa.

Kasviksesta saatava tuttu raikkaus on itse asia hyvä merkki siitä, mitä tämä tuote oikeasti tekee kehossa orgaanisella tasolla. Sillä se tarjoaa runsaasti kosteutusta, kurkku todellakin ravitsee solujasi sekä antaa tehoa usealle kehon sisäiselle prosessille.

Lisäksi kurkusta saatava uute on loistava apu kivun ja tulehduksien lievittämiseksi. Tämä johtuu kasviksen niistä ominaisuuksista, jotka estävät sellaisia entsyymejä joita erittyy, kun ihminen kärsii jostakin kehon sisäisestä tulehduksesta.

3. Se on avuksi stressin vähentämiseksi

Some figure

Kuten olemme kertoneetkin, kurkussa on runsaasti vitamiineja B-ryhmästä. Näihin sisältyvät B1-, B5- ja B7-vitamiinit (viimeisin tunnetaan myös nimellä biotiini).

Tämä ryhmä vitamiineja on äärimmäisen tehokas apu hermoston rentouttamisessa, ja ne lievittävät stressin ja ahdistuksen vaikutuksia.

Jos valmistat kurkusta mehun, jossa on myös hiukan omenaa, tai kun juot sekoituksen kurkkua ja sitruunaa, pystyt nauttimaan loistavasta luonnollisesta ratkaisusta stressin torjumiseksi.

4. Se parantaa ruoansulatusta

Kurkussa on erittäin runsaasti kahta kaikkein tärkeintä tekijää, mitä tulee ruoansulatuksen terveyteen: vettä ja kuitua.

Ota siis tavaksi syödä tätä vihreää kasvista salaatin osana – laita mukaan seesaminsiemeniä ja omenaviinietikkaa, ja toista tätä rutiinia joka päivä. Ruoansulatusjärjestelmäsi tulee todella kiittämään sinua tästä uudesta tottumuksesta!

Lisäksi jos kärsit happorefluksista, kurkku voi olla hyvä luonnollinen lääke. Tämä kyvykäs pieni kasvis myös alentaa vatsan pH-tasoja. Tämä tarkoittaa, että happorefluksin oireet tulevat kurkun avulla muuttumaan lievemmiksi.

Lopuksi vielä sellainen asia, että kurkun kuoressa on runsaasti liukenematonta kuitua. Tämä on loistava hyöty, jos haluat torjua ummetusta sekä parantaa suoliston toimintaa.

5. Se auttaa pitämään painon hyvällä tasolla

Tämä on itse asiassa eräs kurkun parhaiten tunnetuista hyödyistä hyvinvoinnin lisäämisessä. Se onkin avainosa useimmissa painonpudotukseen tarkoitetuissa dieeteissä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kun haluat pudottaa kiloja, jonkin rajoittavan dieetin aloittaminen ei luultavasti ole se kaikkein paras tie tavoitteesi saavuttamiseksi.

Kurkku on mahtava tuote, mutta älä unohda muita hyviä ruokia.

Lisäksi on myös hyvin tärkeää, että muistat pitää ruokavalion tasapainoisena siten, että se sisältää kaikkia tärkeitä tekijöitä: proteiinia, hiilihydraatteja, monityydyttymätöntä rasvaa ja muita vastaavia.

Ole siis luova, kun haluat aloittaa dieetin. Yhdistä kurkku muihin kasviksiin, siemeniin ja hedelmiin, jotta voisit pudottaa painoa terveellisellä ja herkullisella tavalla.

6. Se hoitaa sydämesi terveyttä

Some figure

Yksi kurkun hyödyistä on se, että siinä on runsaasti kaliumia, joka on loistava apu silloin, kun haluat säädellä verenpainettasi. Tässä on hyvin tärkeää, että saavutat hyvän tasapainon kaliumin ja natriumin välillä.

Kalium on hyvä liittolainen myös siksi, että se toimii elektrolyyttina. Tämä tarkoittaa sitä, että se on positiivinen ioni, joka säätelee solujen toimintaa.

Siten kurkku on oiva tuote hermoston hoitamiseksi, lihasten supistumisen tehostamiseksi sekä sydämen kunnon huoltamiseksi.

7. Se auttaa toipumaan uupumuksesta nopeammin

On helppoa uupua nykyisessä superkiireisessä, modernissa maailmassa. Tunnetko olevasi lähellä loppuunpalamista ja tulevasi kohta omille rajoillesi? Kärsitkö kotiin palatessa jännityksen aiheuttamista päänsäryistä? Jos vastasit myöntävästi, ota avuksesi raikas ja kotitekoinen annos, jonka valmistat muun muassa kurkusta.

Tähän sopii vaikka salaatti, tuoremehu tai jokin muu sellainen annos, jossa on erilaisia tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Näin pystyt paremmin toipumaan päivän aiheuttamasta stressistä.

Kurkku vaikuttaa kehossa tällä tavalla siksi, että se sisältää lignan-polyfenolea (kuten pinoresinolia ja lariciresinolia), kuten myös fytoravinteita, K-vitamiinia, kuparia ja mangaania.

Sillä kurkussa on siis aivan erinomainen valikoima ravinteita, se on hyvä tuote silloin, kun haluat torjua ravinnepuutoksia, jotka syntyvät uupumuksesta ja väsymyksestä.

Suosittelemme siis kurkkua aivan kaikille niille, jotka haluavat parantaa ruokavaliotaan ja jotka haluavat voida paremmin arjessa. Älä epäröi, vaan ota talteen kurkun hyödyt ja käytä tämän kasviksen tehokkaat kyvyt monenlaisissa ruoissa!

 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kumar D, Kumar S, Singh J, et al. Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. J Young Pharm. 2010;2(4):365–368. doi:10.4103/0975-1483.71627
  • Guelinckx I, Tavoularis G, König J, Morin C, Gharbi H, Gandy J. Contribution of Water from Food and Fluids to Total Water Intake: Analysis of a French and UK Population Surveys. Nutrients. 2016;8(10):630. Published 2016 Oct 14. doi:10.3390/nu8100630
  • Ji, L., Gao, W., Wei, J., Pu, L., Yang, J., & Guo, C. (2015). In vivo antioxidant properties of lotus root and cucumber: A pilot comparative study in aged subjects. Journal of Nutrition, Health and Aging, 19(7), 765–770. https://doi.org/10.1007/s12603-015-0524-x
  • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
  • Dixit, Y., & Kar, A. (2010). Protective Role of Three Vegetable Peels in Alloxan Induced Diabetes Mellitus in Male Mice. Plant Foods for Human Nutrition65(3), 284–289. https://doi.org/10.1007/s11130-010-0175-3
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Tang GY, Meng X, Li Y, Zhao CN, Liu Q, Li HB. Effects of Vegetables on Cardiovascular Diseases and Related Mechanisms. Nutrients. 2017;9(8):857. Published 2017 Aug 10. doi:10.3390/nu9080857

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.