Logo image
Logo image

7 myrkyllistä sanaa, jotka kannattaa jättää pois

4 minuuttia
Vaikka et kenties ole tätä aikaisemmin tullutkaan ajatelleeksi, tietyt sanat vaikuttavat myrkyllisesti niihin ihmisiin, joille ne sanomme, mutta ne saavat myös sinut tuntemaan itsesi vähäisemmäksi. Ne tekevät olosi vähemmän kykeneväksi.
7 myrkyllistä sanaa, jotka kannattaa jättää pois
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Käytämme monia myrkyllisiä sanoja päivittäin, ja ne tulisi poistaa sanalistalta aivan heti!

Usko tai älä, mutta kaikki mitä sanot, on hyvin tärkeää. Jokainen sana joka suustasi tulee, on kuvastus siitä mitä ajattelet.

Vältä näitä myrkyllisiä sanoja

Siten haluammekin tällä kertaa katsoa eräitä myrkyllisiä sanoja, joiden käyttö kannattaisi lopettaa mitä pikimmiten. Ne nimittäin vaikuttavat siihen mitä teet, miten suhtaudut ympärilläsi oleviin ihmisiin ja myös siihen, kuinka suhtaudut itseesi.

Mitä tällaiset myrkyllisiä sanoja sitten on olemassa? Jatka lukemista – ovatko ne osana omaakin sanavarastoasi?

1. “Outo”

Some figure

“Tuo on niin outoa!” tai “tosi outoa…” ovat esimerkkejä sellaisista lauseista, joita olemme kaikki kuulleet hyvin useinkin. Tämä sana näyttää kuitenkin jotakin sellaista, jota emme yleensä tule ajatelleeksi sen lausuessamme: omat ennakkoluulomme.

Joka kerta kun sanot että joku on outo, oletat että olet itse normaali. Kun sanot, että jokin toisen tekemä asia on outo, sanot itse asiassa niin, että se mitä itse teet, on normaalina pidetty asia.

Mutta kuka sitten saa määrittää, mikä on normaalia? Me olemme kaikki erilaisia, mutta yhteiskunta vaikuttaa meihin enemmän kuin tiedostamme.

Lakkaa käyttämästä tätä sanaa ja avaa mielesi. Kaikki on hyväksyttävää!

2. “Minä tarvitsen sinua”

Mitä ihmettä…? Verbiä “tarvita” käytetään enemmän kuin sitä tulisi käyttää pariskuntien keskuudessa, ja sillä yritetään osoittaa toiselle, kuinka erityinen hän on.

Tämän alla on kuitenkin monia asioita, jotka voidaan saada näkyville pohtimalla: “Ilman sinua en ole mitään”, “Sinä olet minulle kaikki”, “Mitä tekisin ilman sinua?”, “Rakastan sinua enemmän kuin elämää itseään”… Ja niin edelleen.

Toisen ihmisen tarvitseminen, jotta voisit olla itse onnellinen, on riippuvuutta, ei rakkautta. Me kuitenkin jatkamme tarpeen sekoittamista tähän toiseen, puhtaaseen tunteeseen.

3. “Se on sinun syysi”

Some figure

“Se on sinun syysi” on lause, jota käytetään paljon. Se kuvastaa pelkoa, joka meillä on koskien omista teoistamme vastuun ottamista.

Tämä on yksi kaikkein eniten arjen osaksi tulleista myrkyllisistä sanoista, ja se on myös se, johon kaikkein vähiten kiinnitämme huomiota. Me haluamme välttää itsemme kritisointia. Haluammehan olla täydellisiä!

Jos teet virheen, hyväksy asia. Tämä ei ole huono juttu, sillä jokainen tekee virheitä. Älä sen sijaan syytä jotakuta, joka ei ole tehnyt mitään väärää.

4. “Ruma”

Aivan kuten koskee sanaa “outo”, kuka päättää sen, mikä on rumaa ja mikä ei? Ruma kuuluu ehdottomasti joukkoon myrkyllisiä sanoja jotka kannattaa jättää sanomatta. Kauneusteollisuus ja petollinen mainonta ovat täynnä digitaalista muokkausta, jonka tuloksena on virheettömiä kehoja ja kasvoja.

Jos avaat mielesi ja vapautat itsesi näistä ajatuksista, pystyt ymmärtämään, että mikään ei ole rumaa. Kaikessa on kauneutta, ja kaikessa on piirteensä, jotka voivat saada toisen rakastumaan tai olemaan välinpitämätön.

Miksi siis vain sen vuoksi, että jokin ei ole sinulle itsellesi puoleensavetävää, se olisi rumaa? Jossakin vaiheessa olet käsittänyt, että kaikilla on oma makunsa, joten kannattaako tätä sanaa käyttää?

5. “En pysty”

Some figure

Oletko varma, että et pysty? Tämä on yksi kaikkein rajoittavimmista myrkyllisistä sanoista, joita ihmiset ikävä kyllä käyttävät ja joihin uskotaan.

Kaikki on mahdollista kykyjesi puitteissa. Joskus vain löydät itsesi sellaisesta tilanteesta, että selkäsi on seinää vasten, ja ajattelet, että et voi saavuttaa, tehdä tai päästä ylitse jostakin.

Olet vahvempi kuin luulet. “En pysty” on negaatio, joka rajoittaa sinua. Muuta se lauseeksi “Minä pystyn”, vaikka tämä olisikin vaikeaa. Voit nähdä, kuinka asiat muuttuvat, ja kuinka myös oma kuvasi maailmasta muuttuu.

6. “Vihaan”

Viha on tunne, joka aiheuttaa paljon loukkaantumista, ja ei vain ympärillä oleville, vaan myös niille jotka sitä tuntevat. Se on kuin haava, joka jatkaa kasvamistaan ja sattumistaan ihmisen sisällä.

Tämä tunne on kuitenkin läsnä sellaisissa lauseissa kuten “vihaan työtäni”, “vihaan perhettäni” tai “vihaan tätä tilannetta”.

Voimme vihata kaikkia näitä asioita, mutta teemmekö mitään muuttaakseemme tilanteen? Emme luultavasti. Siksi onkin niin, että saamme aikaan vain inhon lisääntymistä.

Viha vähentää sinua sekä täyttää sinua huonoilla tunteilla. VOIT kuitenkin vapauttaa itsesi vihasta, ja voit tehdä tämän juuri nyt. Päästä irti vihasta.

7. “Epäonnistuminen”

Some figure

Epäonnistuminen on aina ollut uhka, ja pelkästään tämän saman kuuleminen pelottaa. Joskus kuitenkin silti sanomme, että “epäonnistuimme”.

Meillä on se harhaluulo, että epäonnistuminen on aivan kamala asia. Sen sijaan se on kuitenkin mahdollisuus parantaa, tehdä parempia päätöksiä sekä mikä kaikkein tärkeintä, oppia siitä mitä olet tehnyt.

Epäonnistumisessa ei ole mitään vikaa. Itse asiassa asia on juuri päinvastoin! Muuta tämä “olen epäonnistunut” seuraavaksi ajatukseksi: “Olen ihminen, joka oppii jokaisesta tekemästään virheestä“.

Oletko ajatellut näitä myrkyllisiä sanoja koskaan tällä tavoin – oletko tullut huomanneeksi, että ne vaikuttavat elämääsi negatiivisesti?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diego Figueroa, Regina; López Castro, Rolando; Plaza Miranda, Aitana; Torres Torres, Samantha. (2018). La palabra: el arma más poderosa. Centro Universitario Anglo Mexicano. México. Congreso de Investigación CUAM-ACMor.
  • Juan Pablo Palacios Ríos. (2019). Una belleza no tan estética. VII intercolegiado de filosofía SAPERE AUDE. https://www2.javerianacali.edu.co/sites/ujc/files/ponencias_2019_consolidadas.pdf#page=206
  • Verónica Marcos, Yurena Gancedo, Bárbara Castro, Adriana Selaya. (2020). Victimización de violencia entre novios, gravedad percibida en las conductas de violencia entre novios, mitos del amor romántico, y dependencia emocional entre chicos y chicas adolescentes. Revista iberoamericana de psicología y salud, ISSN 2171-2069, Vol. 11, Nº. 2, 2020, págs. 132-145.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.