Näin tunnistat tunne-elämältään epäkypsän ihmisen

Vaikka tunne-elämältään epäkypsä henkilö saattaakin pyytää usein apua ongelmiinsa, hän tulee sivuuttamaan neuvosi, sillä hän ei ole kiinnostunut oppimisesta, vaan ainoastaan ratkaisusta.
Näin tunnistat tunne-elämältään epäkypsän ihmisen

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tunne-elämän epäkypsyydellä ei ole mitään viimeistä mahdollista ikävaihetta. Voit siis löytää epäkypsän ihmisen ihan missä vaiheessa elämää tahansa ja mistä tahansa. Usein ajatellaan, että tämä asia ei kosketa omaa elämää, mutta todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Tunne-elämältään epäkypsä ihminen käyttäytyy lapsellisesti siten, että hän ei ota vastuuta omista teoistaan. Ongelmana on se, että tällaiset ihmiset tulevat taakaksi muille niin psyykkisesti kuin taloudellisestikin.

Oletko sitä mieltä, että sinulla saattaa olla elämässäsi yksi tai useampi tunne-elämältään epäkypsä aikuinen? Tarkastele huolella hänen piirteitään, ja ota tarvittaessa etäisyyttä jotta et joutuisi olemaan osana hänen draamansa.

Nyt kerromme, kuinka tunnistat tällaisen epäkypsän ihmisen.

1. Hän on riippuvainen

Tunne-elämältään epäkypsät ihmiset eivät ole riittävän itsenäisiä. On tavallista, että nämä aikuiset ovat edelleen riippuvaisia läheisistään, jotta he saavat omat vastuunsa suoritettua.

  • Tiedät asuvasi tällaisen ihmisen kanssa siitä, että hän syyttää aina toisia omasta tilanteestaan. Hän ei pysty ottamaan vastuuta siitä, mitä hänen omassa elämässään tapahtuu.
  • Eri asia on tietysti, kun ihminen huolehtii sairaasta puolisostaan tai vanhemmastaan, joka on fyysisesti riippuvainen avusta.

2. Hän ei kykene hallitsemaan omaa talouttaan

Pelkästään se että käydään töissä, ei aina tarkoita että ihminen on tunnetasolla kypsä. On kuitenkin niin, että kiinnostus omaa taloutta kohtaan ja sen opettelu kuinka tulot käytetään, on tärkeä osa ihmisen henkilökohtaista kehitystä.

  • Ne, jotka kuluttavat rahaa ajattelematta huomista ja joilla ei ole prioriteetteja ovat tunne-elämältään epäkypsiä.
  • Vakavampi ongelma on se, että ollaan taloudellisesti vaakalaudalla.

3. Hän ei ole kovin empaattinen

tunne-elämältään epäkypsän ihmisen empatian puute

Ihmiset, jotka ovat tunnetasolla epäkypsiä, eivät pysty laittamaan itseään toisen ihmisen tilanteeseen ja ymmärtämään tätä. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisellä on ongelmia ymmärtää että toisillakin on omat ongelmansa ja että he tarvitsevat myös tukea.

  • Jos joku lähelläsi on tällainen, olet ehkä huomannut kuinka hän katoaa aina silloin, kun tarvitset apua.
  • Ja sitten kun hän itse tarvitsee jotain sinulta, hän ilmestyy taas ja anoo että autat häntä.

Nämä tilanteet ovat aina ärsyttäviä, ja ne tulevat viemään energiaasi. Siksi onkin parasta yrittää olla ärsyyntymättä kaiken aikaa, sillä tämä ei tule muuttamaan kyseisen ihmisen asennetta. Parasta mitä voit tehdä on antaa toiselle apua vain silloin, kun sinusta itsestäsi tuntuu siltä.

4. Hänen prioriteettinsa eivät ole kovin terveet

Tunnetasolla epäkypsät ihmiset tuppaavat asettamaan hauskanpidon, ulkona käymisen ja juomisen (tai minkä tahansa muun sellaisen, mistä he nauttivat), ennen perhettä, työtä tai omia vastuitansa.

  • Ongelmana tässä sotkussa on muun muassa se, että se alkaa vaikuttaa fyysiseen terveyteen ja ihmissuhteisiin.

5. Hän tuntee ylemmyyttä toisia kohtaan

epäkypsän ihmisen viha

Tunnetasolla epäkypsät ihmiset kokevat usein ongelmia itseluottamuksessa. Jotta he saisivat sen turvallisuudentunteen jota heillä ei ole, he usein löytävät minkä tahansa keinon saadakseen toiset tuntemaan olonsa huonommaksi.

  • Mitä huonommaksi joku olonsa tuntee, sitä paremmaksi epäkypsän olo tulee.
  • Hän saattaa käyttää pelottelua, nimittelyä tai mitä tahansa muuta sellaista käytöstä, joka saa tämän lopputuloksen aikaan.

6. Hän pelkää sitoutumista

Tämä pelko ei ole vain suhteisiin liittyvää. Se tarkoittaa myös sitä, että hän juoksee karkuun kaikkia sellaisia tilanteita elämässään, joissa hänen täytyy ottaa asia omiin käsiinsä, kuten esimerkiksi asunnon tai työn etsiminen.

On tärkeää korostaa, että ei vain tunne-elämältään epäkypsillä ihmisillä ole sitoutumispelkoa – meillä kaikilla on pelkoa isojen muutosten edessä.

  • Radikaali ero tässä on kuitenkin se, että tunne-elämältään kypsät ihmiset ottavat tarvittavan riskin, sillä he tietävät että on tärkeää saavuttaa omat tavoitteet.
  • Ihmiset jotka eivät ole kypsyneet tunne-elämässään, eivät ymmärrä näiden päätösten tärkeyttä.

7. He eivät osaa ilmaista tunteitaan

tunne-elämältään epäkypsä ei osaa ratkaista omia ongelmiaan

He reagoivat liikaa niihin tavallisiin tunteisiin, joita meillä ihmisillä on päivittäin. Heidän surunsa on kaikkein äärimmäisintä, kuten myös heidän onnensa ja vihansa.

He eivät tiedä kuinka he voisivat hallita äänensävyänsä, eivätkä he opi tunteistaan ja purkauksistaan vaikka niitä tapahtuisi yksi toisensa jälkeen.

  • He ovat dramaattisia, ja he voivat alitajuisesti rakastaa huomion keskipisteenä olemista.
  • Kun he ovat vihaisia, he voivat olla hyvin epäkohteliaita ja aggressiivisia.

Tämä yhdistelmä tunteita voi saada energian valumaan pois kaikilta heidän lähellään olevilta.

8. He kieltäytyvät kuuntelemasta toisten mielipiteitä

Vaikka tunnetasolla epäkypsät ihmiset etsivätkin toisia ihmisiä ratkaisemaan ongelmiaan, he jättävät aina muiden mielipiteet syrjään. Tämä johtuu heidän puutteellisesta empatiastaan.

Jos elät jonkun sellaisen kanssa joka käyttäytyy näin, on tärkeä ymmärtää että ei ole ollenkaan hyödyllistä yrittää pakottaa toista näkemään omat virheensä. Hän ei tule näkemään näitä, sillä hän ei yksinkertaisesti ole kiinnostunut asiasta.

Mitä tehdä tunne-elämältään epäkypsän ihmisen kanssa?

Totuus on, että me ihmiset muutumme vuosien vieriessä. Siksi parasta olisikin, että annat toisen tehdä omat virheensä, kunnes hän aikuistuu. Vaihtoehtoinen tie on aina ratkaista hänen ongelmansa silloin kun hän pyytää apua, mutta näin saat vain itsellesi runsaasti sellaisia ongelmia, joita et ansaitse.

Tunnetko omassa lähipiirissäsi tällaisen ihmisen – onko tunne-elämän epäkypsyys osa omaa arkeasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf

  • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

  • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.