Myrskyt ovat osa elämää

Suuri osa siitä, kuka olet, määrittyy kokemuksesi perusteella. Ihmisillä on taipumus väheksyä kaikkein vaikeimpien kokemustensa mukanaan tuomia opetuksia, eikä näiden aikojen synnyttämiä suuria positiivisia muutoksia aina ajatella. Ihminen saattaakin kaivata sitä ihmistä, joka hän oli ennen kuin epämiellyttäviä asioita tapahtui. Elämässä on kuitenkin välttämätöntä käydä läpi tällaisia aikoja, ja niistä voi nousta tuhoutuneena tai vahvistuneena. Näissä jaksoissa on kyse elämän ”myrskyistä”.

Itse asiassa juuri vaikeista ajoista, suurista pettymyksistä ja epämiellyttävistä kokemuksista saamme käsityksen todellisesta luonteestammeja ne tekevät ihmisestä vahvemman ja kestävämmän. Olipa tässä kyse sattumasta tai ei, joskus läpikäymäsi myrsky tuo sinut takaisin eloon. Ja kummallisesti ja odottamatta käy niin,  että kokoamalla itsesi ja kokemalla loukkaantumista ja suurta kipua, olet lopulta rauhallisempi kuin koskaan.

Myrskyt, jotka muuttavat ihmistä

Jos elämä olisi tasaista ja helppoa, se ei olisi elämää. Jos jokainen henkilö maailmassa olisi samanlainen ja haluaisi samoja asioita, ihmisten väliset suhteet olisivat tyhjiä, eikä olisi syytä pinnistellä ja selvitä haasteista. Jopa sellaisessa yhteiskunnassa, joka on oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen – mikä on tietysti unelmatilanne – ristiriitatilanteita syntyisi aina uudelleen.

Elämän myrskyt nainen ratsastaa

Elämän arvaamattomuus on perusasia, joka ympäröi meitä ja kuuluu ihmisen ydinolemukseen. Jos et tiedä, kuinka kestää epävarmuutta, epäselkeyttä ja ristiriitatilanteita, olet erittäin alttiina psykologisille häiriöille. Elämän vakauden myytti on juuri sitä, eli myytti.

Jos olemme tietoisia tästä tosiasiasta, olemme valmiina ja selvillä siitä, että äkilliset muutokset ja kivuliaat kokemukset ovat elämässämme mahdollisia. Valmistautuneina ja tietoisina, mutta ei koskaan tilannetta varten koulutettuina – näin voimme opetella sopeutumaan hyvään ja huonoon, mikä meitä elämässä kohtaa.

Kintsugi-vertauskuva

Joskus, kun olemme kokeneet jonkin kivuliaan hetken tai kauden, uskomme, että paras asia on liimata palaset takaisin yhteen niin hyvin kuin vain pystymme. Luulemme, että palojen tulee aina sopia yhteen, jotta arpemme eivät näkyisi ulospäin.

Haluamme mennä elämässä eteenpäin hinnalla millä hyvänsä ja vahingoittumattomana siitä kivusta, jonka olemme juuri kokeneet. Yhdistämme mielissämme uuden luvun aloittamisen ja vahvana pysymisen siihen, että heikkouden merkkejä ei näy.

Länsimainen kulttuuri voisi oppia paljonkin itämaisista opeista, joiden mukaan seuraava on totta: kivun piilottamiselle ei ole mitään syytä, ja meidän ei tule yhdistää kivuttomuutta itsetunnon säilymiseen. Jos olet käynyt läpi jonkin vaikean tilanteen ja selvinnyt siitä, tämä on merkki kauneudesta ja siitä tulee olla ylpeä.

Japanilainen nainen

Kun japanilaiset korjaavat rikki menneitä esineitä, he ylistävät rikkoutunutta aluetta täyttämällä säröt kullalla. He uskovat, että jos jokin on joutunut kärsimään vahingon ja sillä on menneisyyttä, siitä tulee kauniimpi.

Perinteinen japanilainen taidemuoto, johon kuuluu rikki menneiden keraamisten esineiden korjaaminen vahvalla liimalla, jonka päälle sitten ruiskutetaan kultapölyä, tunnetaan nimellä Kintsugi. Tuloksena on se, että kyseinen keraaminen esine ei ainoastaan tule korjatuksi, vaan se on itse asiassa kestävämpi kuin se alunperin oli.

Sen sijaan, että säröt ja viat yritettäisiin piilottaa, niitä korostetaan ja juhlistetaan, sillä nyt rikkoutuneesta alueesta on tullut esineen vahvin kohta. Kintsurukoi on japanilainen nimitys tälle perinteelle, johon kuuluu säröjen esiintuominen kulta- tai hopeapinnoitteella, jotta esine kaunistuisi sen seurauksena, että se on mennyt rikki.

Ideana tässä on, että kun jokin arvokas menee rikki, sen haurautta tai epätäydellisyyttä ei tulisi pyrkiä piilottamaan, vaan sen sijaan asia tulisi korjata jollakin sellaisella, jolla on kullan hyveet: voima, hyve, hyödyllisyys ja niin edelleen.

Suuret tunnetason vaikeudet tuovat uutta elämään

Emme voi tietää, mikä rooli tunnetason myrskyllä elämässämme on ennen kuin olemme täysin päässeet pakenemaan sitä. On olemassa jopa sellaisia myrskyjä, jotka ilmaantuvat aina yhä uudelleen, eivätkä ne häviä täysin ennen kuin olemme kohdanneet ne ja saaneet suojan niiltä. Tämä täytyy tehdä, sillä myrskypilviä tulee aina ilmaantumaan, aivan kuten aurinkokin tulee aina olemaan olemassa.

Ja jälleen kerran luonto opettaa meille tärkeän asian: mikään ei ole muutokselta turvassa ja ikuista, vaikka kuinka rauhalliselta ja kauniilta jokin tilanne vaikuttaisi. Muutokset ovat ainoa asia, joka tuntuu olevan varmaa elämän säännöissä.

Pari suojautuu sateelta

Seuraavan kerran kun siis tunnet myrskyn tulevan, on normaalia, että tunnet olosi pelokkaaksi, mutta yritä pysyä paikoillasi. Vaikka myrsky kaataa sinut ja aiheuttaa sinulle mustelmia, älä ota tätä kipua vastaan passiivisella tai masokistisella tavalla, vaan tietoisella ja valitsevalla tavalla.

Pienet yksityiskohdat voivat paljastaa sinulle monia asioita itsestäsi, ja voit käyttää tätä tietoa tulevaisuudessa. Ehkäpä kaikki nuo pienet mustelmat ovat näyttäneet sinulle, kuka ja mikä sinua on aikaisemmin satuttanut.

Fakta on se, että tietyt myrskyt eivät ole vältettävissä tässä elämässä. Jos siis jo olet jonkun tällaisen myrskyn sisällä, anna sen kastella sinut, ja saatat selvitä puhtaampien ajatusten ja uusien käsitysten kanssa, jotka tuovat sinut takaisin henkiin.

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: Nathalia Suellen & Fairy Tales.