Logo image
Logo image

7 maksan terveyttä parantavaa aamiaisruokaa

4 minuuttia
Voit edistää maksasi toimintaa sekä tehostaa kehosi puhdistumista syömällä sellaisen aamiaisen, jossa on kaikkia elintärkeitä ravinteita. Kaura on mahtava tuote päivän aloittamiseen.
7 maksan terveyttä parantavaa aamiaisruokaa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kuvittele, miltä maksasi näyttää. Se on kehosi suurin elin, ja se painaa 1-1,3 kiloa. Se sisältää noin 13 % koko kehossasi olevan veren määrästä, ja se hoitaa yli 500 toimintoa. Mitä sitten tulisi tehdä, jotta voisit huoltaa tätä hyvin tärkeää elintä päivittäin? Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän maksan terveyttä edistävää aamiaisruokaa.

Jos sinulla on joskus ollut jokin maksaa vaivaava sairaus, tiedät, kuinka paljon tämän elimen ongelmat vaikuttavat ihmisen elämänlaatuun. Uupumus, huono ruoansulatus, heikkous, keltatauti, vatsakivut, nesteen kertyminen ja niin edelleen – jos maksasi ei toimi kunnolla, sinulla on ongelma.

Me elämme siten, että keskitymme kehomme ulkopuolella oleviin asioihin. Ne paineet ja huolet, joita ympäristöstämme tulee, alkavat pikkuhiljaa vaikuttaa negatiivisesti kehoomme. Tämä koskee etenkin niitä elimiä, jotka otamme itsestäänselvyytenä suuren osan ajasta.

Se mitä tällä kertaa ehdotamme, on eräs hyvin yksinkertainen, terveellinen ja kiinnostava asia: maksasta huolehtiminen aamiaisen avulla. Tämä mahdollistaa sen, että voit aloittaa päiväsi parhaalla mahdollisella tavalla tämän loistavan elimen hyvinvoinnin kannalta.

Jatka lukemista – seuraavassa esittelemme seitsemän maksan terveyttä parantavaa ruokaa aamiaisella.

Maksan terveyttä parantavat aamiaisruoat

1. Kahvia maksan hoidossa? Kyllä!

Some figure

 

Tämä on totta, eli jos olet joskus miettinyt onko kahvi hyväksi maksallesi vai ei, vastaus on kyllä.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan, jonka toteuttivat Edinburghin ja South Hamptonin yliopistojen tutkijat Iso-Britanniassa, kaksi kupillista kahvia päivässä vähentää riskiä saada maksasairauksia.

 • Kahvi on antioksidanttiensa ansioista neste, joka vähentää tietyn entsyymin läsnäoloa veressä – tämä tunnetaan nimellä gamma-glutamil-transpeptidase (GGT). Kyseinen entsyymi on biomarkkeri, jota käytetään kirroosin tunnistamiseksi.
 • Se myös auttaa vähentämään huonoa kolesterolia, eli LDL-kolesterolia, sekä torjuu maksan solujen tulehduksia.

Kahvilla on suojeleva vaikutus maksasi terveyden kannalta. Sitä ei kuitenkaan tulisi juoda kovin runsaasti, vaan yksi kupillinen aamulla on hyvä määrä. Saat sen avulla herätettyä elimistöäsi sekä optimoitua maksasi toiminnan päivääsi varten.

Lue lisää aiheesta: 5 loistavaa aamiaisruokaa painonpudotuksen edistämiseksi ja nälän pitämiseksi loitolla

2. Valkosipuli aamiaisella

Usein puhumme valkosipulin syönnin hyödyistä silloin, kun sitä nautitaan tyhjään vatsaan. Jos haluat hoitaa maksan terveyttä, älä jätä tätä terveellistä tapaa pois rutiineistasi. Valkosipuli on erittäin hyväksi ihmisen terveydelle.

 • Valkosipulissa on rikkiyhdisteitä, joiden ansoista se auttaa kehoa hankkiutumaan eroon myrkyllisistä aineista.
 • Siinä on runsaasti allisiinia ja seleeniä, jotka ovat luonnollisia yhdisteitä ja torjuvat tulehduksia sekä edistävät kehon luonnollista puhdistumista myrkyllisistä aineista. Ne myös tehostavat aineenvaihdunnan prosesseja.

3. Paahtoleipä ja neitsytoliiviöljy

Paahtoleipä ja oliiviöljy on herkullinen, terveellinen ja erittäin suosittu yhdistelmä Välimeren maissa.

 • Valitse täysjyväleipää ja paahda sitä mielesi mukaisesti.
 • Laita hiukan ekstraneitsytoliivöljyä pinnalle ja nauti! Maksasi tulee kiittämään sinua rasvahapoista, ja tämä koskee etenkin öljyhappoa, joka auttaa vähentämään LDL-kolesterolin tasoja sekä laajentamaan valtimoita.
 • Kaikkein tehokkain yhdiste oliiviöljyssä on epäilemättä hydrofiilinen uute, joka on mahtava apu maksan solujen hoitamiseksi ja niiden uusiutumisen edistämiseksi.

4. Greippi

Some figure

 

Valitse tähän tarkoitukseen punainen greippi. Niissä on enemmän lykopeenia, joka on karotenoidipigmentti, ja sillä on tehokkaita antioksidanttivaikutuksia – jopa enemmän kuin A- ja C-vitamiineissa, joita myös löytyy tästä hedelmästä.

Greippi tulee auttamaan sinua poistamaan kehostasi myrkyllisiä aineita, ja se tulee jopa korjaamaan tulehtuneita maksasoluja sen sisältämillä rasvahapoilla. Tämä vaikutus syntyy erään tyyppisen flavonoidin ansioista, joka on nimeltään naringetiini.

5. Kauraa rasvamaksan hoitoon

Kaura on erään tyyppinen vilja, jota kannattaa aina syödä aamiaisella. Se on todella ravitsevaa ruokaa, ja lisäksi kaura puhdistaa kehoa tehokkaasti. Aminohappojen ansiosta se auttaa stimuloimaan lesitiinin muodostumista maksassa.

 • Lesitiini on mahtava luonnonmukainen aine, joka auttaa kehoa hävittämään myrkyllisiä aineita.
 • Kaura säätelee verensokeria sekä tarjoaa hyvän määrän kasviproteiineja, jotka ovat hyvä apu maksan terveyden hoitamisessa.

Lue aiheesta lisää: Sitruuna-papaijasmoothie vatsan puhdistukseen

6. Avokado

Some figure

 

Yksi loistava vaihtoehto aamiaisella on puolikkaan avokadon ja ruisleivän yhdistelmä. Tämä ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös erittäin terveellinen tapa aloittaa päivä.

 • Avokadossa on runssaasti beta-sitoasterolia, joka on kasvisyhdiste, ja se auttaa vähentämään kolesterolia.
 • Avokadoissa on terveellisiä kertatyydyttymättömiä rasvoja, jotka auttavat vähentämään tulehduksia sekä parantavat ruoansulatusta.
 • Avokadot sisältävät runsaasti glutationia, joka on toinen sellainen yhdiste, joka on hyväksi maksan terveyden kannalta.

7. Omenat

Syö niitä millä tavalla tahansa: raastettuina, paloiteltuina hunajan ja kanelin kera, pähkinöiden ja ruskean sokerin ohella, tai nauti yksinkertaisesti raikas omena sellaisenaan.

Valitse sellainen tapa syödä omenaa, joka itsellesi parhaiten sopii – ne ovat kaikki yhtä hyviä tapoja maksasi terveyden kannalta, sillä omenassa on runsaasti antioksidantteja ja pektiiniä.

Lue lisää aiheesta: 8 vihreän omenan loistavaa hyötyä

Kaikki tällä listalla olevat ruoat ovat suuri apu maksasi terveyden kohentamiseksi aamiaisen avulla.

Älä unohda, että nämä ruoat tulee kuitenkin yhdistää hyvään määrän proteiinia: kananmunaa, kalkkunanrintaa tai muuta vastaavaa tuotetta.

Maksan kunnon kohentamisessa ei ole kyse vain herkullisten tuotteiden syönnistä. Ruokavalion tulee olla tasapainoinen ja sellainen, jossa ei ole runsaasti rasvaa ja ja tyhjiä kaloreita, joita teollisissa ruoissa ja sokerissa on.

Terveytesi on arvokas asia, joten ota nämä vinkit osaksi päivittäistä elämääsi – kokeile niitä jo huomenaamulla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kennedy OJ., Roderick P., Buchanan R., Fallowfield JA., et al., Systematic review with meta analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 43 (5): 562-74.
 • Guan MJ., Zhao N., Xie KQ., Zeng T., Hepatoprotective effects of garlic against ethanol induced liver injury: a mini review. Food Chem Toxicol, 2018. 111: 467-473.
 • Angelov A., Yaneva Marinova T., Gotcheva V., Oats as a matrix of choice for developing fermented functional beverages. J Food Sci Technol, 2018. 55 (7): 2351-2360.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.