Logo image
Logo image

6 syytä jatkuvaan lonkkakipuun

3 minuuttia
Kärsitkö jatkuvasta lonkkakivusta? Lonkkakipu voi joskus olla merkki vakavammista terveysvaivoista, mutta se voi aiheutua myös ylirasituksesta tai huonosta ryhdistä. Alla keskitymme 6 eri syyhyn, josta lonkkakipu voi aiheutua.
6 syytä jatkuvaan lonkkakipuun
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Usko tai älä, mutta lonkkakipu on yksi yleisimmistä syistä lääkärikäyntiin. Lonkkakipua voi esiintyä kaikenikäisillä, mutta yleisintä se on aikuisilla ihmisillä. Lonkan kipu voi vaihdella yksilöstä toiseen: osalla oireita ilmenee rasituksen aikana esimerkiksi kävelylenkillä, osa kärsii jatkuvasta jomotuksesta. Kipua ilmenee lonkan ja lantion alueella, ja se voi aiheuttaa jäykkyyttä ja kosketusarkuutta. Joskus lonkan kivut leviävät alaselkään ja alavatsan seudulle, ja tämä voi tehdä päivittäisten asioiden hoitamisesta vaikeaa.

Tulehdussairaudet, vammat ja nivelten kuluminen ovat usein syynä lonkkakipuun. Alta löydät yleisimmät lonkkakivun aiheuttajat:

Lonkkakivun aiheuttajat

1. Huono ryhti

 

Huono ryhti sekä istuessa että käveltäessä on yksi yleisimmistä lonkkakivun aiheuttajista. Kipu johtuu pitkittyneestä samassa asennosta olemisesta, joka vaikuttaa lihaksiin ja niveliin.

Myös istuma-alusta ja tuolin muoto, korkeiden korkojen käyttäminen ja tietyt liikuntamuodot voivat vaikuttaa negatiivisesti lonkan kuntoon.

Suositeltua lukemista: 6 keinoa parempaan ryhtiin

2. Lonkan bursiitti

Bursiitti on lonkan limapussin tulehdus. Limapussin tehtävä on “voidella” luisen ulokkeen ja pehmytkudosten välistä tilaa, ehkäisten liikkeen aikana aiheutuvaa kitkaa. Limapusseja sijaitsee suurien nivelten, kuten olkapään, lonkan ja polven alueella.

Limapussi ottaa vastaan liikunnan tai kovan kolauksen aiheuttaman iskun, joten se voi rasittua ja ärtyä. Usein lonkan kipu johtuukin limapussin ärtymisestä tai tulehduksesta.

3. Nivelrikko

 

Some figure

Nivelrikko aiheuttaa tulehdusreaktion luissa ja nivelissä, ja se johtuu nivelen tai luun ruston hitaasta kulumisesta. Rusto suojaa niveliä ja luita kulumiselta ja hankaukselta, ja usein nivelrikkoa ilmeneekin vanhemmilla ihmisillä, joiden rusto on vuosien saatossa ehtinyt kulua runsaasti.

Nivelrikko voi kehittyä mihin tahansa elimistön niveleen, mutta erityisen usein se vaikuttaa käsiin, polviin ja lonkkiin, sillä nämä kuluvat elimistössä eniten.

Nivelrikon oireet alkavat hiljalleen ja usein niitä voidaan kontrolloida erilaisin lääkkein. Nivelrikkoon ei kuitenkaan ole olemassa parannuskeinoa. Kun nivelrikko iskee lonkkaan, se aiheuttaa kipua niveltä liikutettaessa ja joissain tapauksissa voidaan tarvita keinonivelen istuttamista leikkauksella.

Lisää nivelrikosta: Näin ehkäiset niskan nivelrikon

4. Lantion murtuma

Murtuma lantiossa vaatii välitöntä lääkärin huomiota. Murtunut lantio tulee hoitaa sairaalassa välittömästi, muutoin murtuma voi vaikuttaa liikkuvuuteen pysyvästi – se voi myös vakavissa tapauksissa olla hengenvaarallinen tila.

Lonkan murtumien riski kasvaa ihmisen ikääntyessä, sillä luusto haurastuu iän myötä ja lihasten surkastuessa myös lihasvoima ja tasapaino kärsivät, jolloin ihminen on alttiimpi kaatumiselle. Lonkkansa voi murtaa myös nuoremmallakin iällä.

Suositeltua lukemista: Taistele osteoporoosia vastaan näillä luonnollisilla keinoilla

5. Lonkan jännetulehdus

Some figure

 

Jännetulehduksessa lihaksiin ja luihin kiinnittyneet jänteet tulehtuvat. Jännetulehdusta voi ilmetä missä tahansa elimistön jänteessä, mutta useimmiten tulehdus iskee polvien, lantion tai kyynärpäiden jänteisiin. Jännetulehdus on erityisen yleinen urheilijoilla, sekä ihmisillä joiden työ vaatii jatkuvaa fyysistä rasitusta. Joissain tapauksissa jännetulehdus voi aiheutua myös sairaudesta tai vammautumisesta.

Lonkan alueen jännetulehdus voi aiheuttaa inhottavaa muljahtelua ja kipua tiettyjen liikkeiden aikana.

Suositeltua lukemista: Vinkkejä jännetulehduksen hoitoon

6. Iskias

Iskiaskipu aiheutuu iskiashermon ärsytyksestä ja tulehduksesta. Iskiashermo on elimistön pisin hermo, joka kulkee alaselästä jalkaa pitkin jalkaterään saakka. Iskiashermon vaurio voi johtaa alaselän, lonkan ja takareiden kipuun. Iskiaskipu kestää yleensä kestää kuudesta viikosta kolmeen kuukauteen.

Tavallisin syy iskiakseen on välilevytyrä, jossa välilevyn keskuksen hyytelömäinen aine vuotaa tai pullistuu ulos ja saattaa painaa tai ärsyttää hermoa.

Usein lepääminen, kipulääkkeet ja venyttely vauhdittavat palautumista. On myös tärkeää jatkaa liikkumista, sillä liikunnan puute voi ärsyttää hermoa entisestään. Suosi pehmeitä liikuntamuotoja, kuten kävelyä, uintia tai pyöräilyä.

On syytä muistaa, että lonkkakipu voi johtua monesta eri syystä, eikä kyseessä ole välttämättä sen vakavampi tila kuin lonkan ylirasitus esimerkiksi liikunnan takia. Jos lonkkakipu jatkuu pitkään tai oireet ovat erityisen vakavia, on syytä ottaa yhteys lääkäriin, joka voi tarvittaessa määrätä sinut fysioterapiaan tai jatkotutkimuksiin. Usein lonkkakipu saadaan aisoihin lääkäreiden avulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.