Logo image
Logo image

Vinkkejä jännetulehduksen hoitoon

2 minuuttia
Voit ennaltaehkäistä jännetulehduksen syntymistä joidenkin rentouttavien lihas- ja jänneharjoitusten avulla, sekä kiinnittämällä huomiota ruokavalioosi. Sinun tulisi syödä ruokia, jotka sisältävät paljon magnesiumia ja silikonia, jotka vahvistavat nivelsiteitä.
Vinkkejä jännetulehduksen hoitoon
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jännetulehdus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että jänteet ovat tulehdustilassa. Useimmiten tätä tapahtuu kantapäiden ja hauisten jänteille, ja tällöin jänne turpoaa ja tulehtuu. Monesti jännetulehdus on seurausta toistuvasta, huonossa asennossa tehdystä liikkeestä tai huonoista jalkineista. Periaatteessa useimmiten on kyse jostakin tietystä tapaturmasta, joka johtaa jänteen tulehtumiseen, mutta millainen tahansa rasitus tai trauma voi johtaa jännetulehdukseen, jos se on toistuvasti tehty väärällä tavalla. Jännetulehduksen hoito on tärkeää, ja tässä artikkelissa esittelemmekin luonnollisia hoitokeinoja siihen.

Tietoa jännetulehduksesta

Ensimmäinen merkki jännetulehduksesta on kipu, joka ilmenee sen vaivaamaa ruumiinosaa liikuttaessa tai painaessa, mutta myös nivelten liikuttamisen vaikeus on toinen yleinen oire.

Parhaiten lievität jännetulehduksen oireita lepäämällä ja yrittämällä pitää kipeän ruumiinosan paikallaan. Sinun tulisi myös vaihtaa jalkineita, jos ongelmat ovat kantapääsi akillesjänteessä.

Some figure

Jännetulehduksen hoito tapahtuu yleensä lievittämällä kipua ja tulehdusta. Jos kyseessä on todella vaikea tulehdustapaus, kokeile tulehdusta lievittävää geeliä tai rasvaa, joka hierotaan suoraan kipeään kohtaan.

Sinun tulisi välttää kipeän jänteen liikuttelua, ja lievittää kipua asettamalla jotakin kuumaa tai kylmää kipeään kohtaan. Pidä mielessä, että mikäli kärsit voimistuvasta jännetulehduksesta, se saattaa kuluttaa jännettä niin, ettei sitä välttämättä voida enää täysin parantaa. Tässäkin tapauksessa on olemassa monia luonnollisia keinoja oireiden hoitoon ja kivun lievittämiseen.

Jännetulehduksen hoito – suosituksia kivunlievitykseen

  • Ensimmäinen asia, jota sinun kannattaa kokeilla niveltulehduksen hoitoon, on vaihtaa sinulle tuttuja urheilu- ja liikuntamuotoja. Kokeile joitakin rentouttavampia harjoituksia, kuten esimerkiksi joogaa, joka saattaa auttaa lievittämään kipua, mutta mahdollistaa silti urheilun silloin, kun sinun tulisi lepuuttaa tulehtunutta jännettä.
  • Kuten aikaisemmin on jo mainittu, voit asettaa jotakin kylmää tai kuumaa, kuten esimerkiksi jääpalapussin tai kuumahauteen kipeälle alueelle lievittääksesi kipua. Sinun tulisi tehdä näin 20 minuutin sykleissä: pidä ensin kuumaa tai kylmää kipeässä kohdassa 20 minuuttia, sitten pidä 20 minuuttia taukoa ja toista tätä niin kauan, kunnes kipu lievittyy.
  • Kalaöljykapselit tai kalan runsaampi nauttiminen on myös terveellinen suositus. Kalaöljyn sisältämät Omega-3 -rasvahapot ja luonnolliset tulehdusta lievittävät ainesosat auttavat kehoa parantamaan tulehduksia.
  • Lepo on paras neuvo kaikille, jotka kärsivät niveltulehduksesta. Kahdeksan tunnin yöunet auttavat kiihdyttämään tulehtuneen jänteen paranemisprosessia.

Jännetulehduksen hoito luonnollisin keinoin

Some figure

Jännetulehduksen luonnolliseen hoitoon voidaan käyttää apuna joitakin kasveja. Näiden kasvien rentouttavat ja tulehdusta lieventävät ominaisuudet auttavat kivunlievityksessä. Tällaisia kasveja ovat muun muassa:

Paju, joka sisältää joitakin samoja ominaisuuksia kuin aspiriini, ja on täten hyvä apu niveltulehduksen hoitoon. Voit juoda kolme kertaa päivässä lasillisen vettä, johon on liuotettu kaksi grammaa pajun kuivatettua kaarnaa. Älä kuitenkaan juo tätä liuosta kovin monena päivänä peräkkäin, sillä se saattaa aiheuttaa häiriöitä ruoansulatuksessa.

Punahattu eli auringonhattu on kasvi, joka sisältää voimakkaita tulehdusta hoitavia ainesosia. Voit juoda sitä yrttiteenä lisäämällä lusikallisen kukkaa kupilliseen vettä. Juo juomaa kerran tai kahdesti päivässä.

Viimeisenä mainittakoon, että on todella tärkeää syödä ruokia, jotka sisältävät paljon magnesiumia ja silikonia. Nämä aineet auttavat sitomaan nivelsiteitä, jotka ovat vahingoittuneet niveltulehduksen takia. Esimerkiksi salaatti, persilja, parsa, pinaatti ja pähkinät ovat hyviä magnesiumin ja silikonin lähteitä.

Jännetulehdus on vältettävissä rajoittamalla harjoituksia, jotka vaativat suuria määriä voimaa, sekä parantamalla ruokavaliota ja tekemällä lihaksia ja jänteitä rentouttavia harjoituksia. Niveltulehdus on erittäin ikävä vaiva, joka on vältettävissä, jos pidät huolta terveydestäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aarland, R. C., Bañuelos-Hernández, A. E., Fragoso-Serrano, M., Sierra-Palacios, E. D. C., Díaz de León-Sánchez, F., Pérez-Flores, L. J., … & Mendoza-Espinoza, J. A. (2017). Studies on phytochemical, antioxidant, anti-inflammatory, hypoglycaemic and antiproliferative activities of Echinacea purpurea and Echinacea angustifolia extracts. Pharmaceutical biology55(1), 649-656. Available at: https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1265989. Accessed 10/03/2020.
  • Bonaterra, G. A., Heinrich, E. U., Kelber, O., Weiser, D., Metz, J., & Kinscherf, R. (2010). Anti-inflammatory effects of the willow bark extract STW 33-I (Proaktiv®) in LPS-activated human monocytes and differentiated macrophages. Phytomedicine17(14), 1106-1113. Available at: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.022. Accessed 10/03/2020.
  • Mayo Clinic (2019). Tendinitis de Aquiles: diagnóstico y tratamiento. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/achilles-tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20369025. Accessed 10/03/2020.
  • Wall, R., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Stanton, C. (2010). Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutrition reviews68(5), 280-289. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x. Accessed 10/03/2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.