6 hyvää syytä syödä mandariineja
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Mandariinit ovat peräisin appelsiinipuuta pienemmästä puusta. Ne koostuvat hedelmälihasta, kuidusta sekä tunnusomaisen makuisesta ja tuoksuisesta hedelmämehusta. Toisin kuin appelsiinit, mandariinit saa kuorittua helposti. Seuraavaksi jaamme hyviä syitä syödä mandariineja!
Miksi kannattaa syödä mandariineja?
Mandariineja syödään tuoreina sellaisenaan, mehuissa ja salaateissa. Niitä käytetään myös jälkiruoissa, marmeladeissa, smoothieissa ja mehuissa. Ne ovat terveellisiä välipaloja ja koostuvat pääosin vedestä.
Alhaisen sokeripitoisuutensa takia niissä on vain 53 kilokaloria per 100 grammaa. Niissä on kuitua ja ravintoaineita, kuten kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia, fosforia, E-vitamiinia, A-vitamiinia ja folaattia.
Kuten näet, mandariinit ovat hyvin monipuolisia hedelmiä, joista elimistö saa paljon tärkeitä ravintoaineita. Seuraavaksi kerromme tarkemmin 6 hyvää syytä syödä niitä.
1. C-vitamiinipitoisuus
Mandariinit ovat appelsiinien jälkeen toiseksi paras vaihtoehto niille, jotka haluavat vähentää sokerinsyöntiään. Lisäksi niiden maku ja tuoksu ovat vaihtelua toiselle hyvälle C-vitamiinin lähteelle, appelsiineille.
- Askorbiinihapolla on lukuisia tehtäviä elimistössä: se ehkäisee mm. sydän- ja verisuonisairauksia sekä nopeuttaa haavojen paranemista.
- Se auttaa myös ylläpitämään luiden ja hampaiden terveyttä sekä edistää raudan imeytymistä.
- C-vitamiini auttaa myös kollageenin ja karoteenin muodostumisessa.
Karoteeni on kemikaaliyhdiste, joka nopeuttaa rasvahappojen hapettumisprosessia ja energiantuotantoa.
Nämä toiminnot vaikuttavat rasvakudokseen polttamalla rasvaa kemikaalitasolla.
Mistä tiedät, tarvitsetko lisää C-vitamiinia? Lue tämä artikkeli: 8 C-vitamiinin puutosoiretta
2. Torjuu syöpää
Vapaat radikaalit, erittäin reaktiiviset molekyylit, luovat hyvin kohtalokkaan epäjärjestyksen elimistön soluihin johtuen mm. huonosta ravitsemuksesta, liiallisesta liikunnasta, stressistä, tupakasta, alkoholista ja lääkkeistä.
Tämän prosessin seurauksena tapahtuu ikääntymistä ja syntyy useita hermoston sekä sydän- ja verisuonijärjestelmän ongelmia.
Mandariineissa on C-vitamiinia, E-vitamiinia, karoteenia ja flavonoideja, jotka neutralisoivat hapettumisprosesseja torjuen näin pahanlaatuisia soluja.
Eri tutkimusten mukaan nämä vitamiinit parantavat kemoterapian ja sädehoidon sivuvaikutuksia useissa erilaisissa syövissä (mm. keuhko-, maha- ja eturauhassyövissä).
3. Hoitaa anemiaa
Anemia on yksi maailman yleisimmistä ravitsemusongelmista. Se syntyy alhaisen veren hemoglobiinin seurauksena. Hemoglobiini on aine, joka vastaa hapen kuljettamisesta kaikkialle elimistöön. Tähän prosessiin tarvitaan tiettyjä ravintoaineita, kuten rautaa.
- Mandariinien sisältämä C-vitamiini helpottaa raudan imeytymistä ruoansulatusjärjestelmässä ja tukee sen mobilisaatiota.
- Tieteellisten tutkimusten mukaan 25-75 mg:n annos C-vitamiinia kaksin- tai kolminkertaistaa raudan imeytymisen ateriasta.
- Tämä aine vaikuttaa fytaatteihin, ravintoaineiden estäjiin, mikä vähentää liukenemattomien kompleksien määrää, lisäten samalla raudan imeytymistä ja parantaen anemiaa.
Älä jätä lukematta: 4 hedelmää, jotka estävät syöpää
4. Kannattaa syödä mandariineja raskauden aikana
Mandariineista saa foolihappoa eli B9-vitamiinia. Tämä ravintoaine auttaa kudosten kehittymisessä solutasolla ja tehostaa myös punasolujen muodostumista. Mandariinit osallistuvat myös nukleiinihappojen (DNA ja RNA) tuotantoon ja vaikuttavat hermoston kehitykseen.
- Yllä mainitut toiminnot ovat erityisen tärkeitä raskauden aikana ja varhaislapsuudessa. Tästä syystä tätä vitamiinia ei tulisi jättää pois terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta.
Haluatko tietää lisää? 4 vitamiinia, joita iho tarvitsee pysyäkseen terveenä
5. Makea kaliumin lähde
Kalium on tärkeä makrokivennäisaine, joka säätelee elimistön nestetasapainoa sekä lihasten, hermoston ja munuaisten toimintaa. Itse asiassa kalium auttaa normalisoimaan joitakin korkean verenpaineen aiheuttajia.
Urheilijoille kaliumin nauttiminen on erityisen tärkeää, sillä se mahdollistaa nesteytyksen, palauttaa treenissä menetetyt mineraalit ja alentaa vammojen riskiä.
Mandariinien korkea vesi- ja kaliumpitoisuus ovat syynä siihen, miksi nämä hedelmät ovat oleellisia glukoosivarastojen ja elektrolyyttien palauttamisessa ja näin suorituskyvyn optimoimisessa.
6. Taistelee virtsahappoa ja infektioita vastaan
Sisältämästään vedestä, sitruunahaposta ja kaliumista johtuen mandariineilla on diureettinen ja virtsaa alkalisoiva vaikutus, joka auttaa taistelemaan infektioita vastaan ja poistamaan puriineja.
Puriinit ovat orgaanisia yhdisteitä, joiden liikatuotanto aiheuttaa hyperurikemiaa ja kihtiä. Kihti johtuu virtsahapon kiteytymisestä niveliin, mikä aiheuttaa kipua.
Kuten näet, mandariineilla on monia terveydelle loistavia ominaisuuksia. Aiotko alkaa syödä niitä enemmän?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Martí, N., Mena, P., Cánovas, J. A., Micol, V., & Saura, D. (2009). Vitamin C and the role of citrus juices as functional food. Natural Product Communications.
- Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013;28(4):314–328. doi:10.1007/s12291-013-0375-3
- Jain A, Tiwari A, Verma A, Jain SK. Vitamins for Cancer Prevention and Treatment: An Insight. Curr Mol Med. 2017;17(5):321-340. doi: 10.2174/1566524018666171205113329. PubMed PMID: 29210648.
- MsC. Yusimy Cardero Reyes, Lic. Rodolfo Sarmiento González y MsC. Ana Selva Capdesuñer. Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. MEDISAN 2009;13(6). http://www.bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf
- Gay J. Prevención y control de la carencia de hierro en la embarazada. Rev Cubana Aliment Nutr
1998; 18(2):15-8. - Weaver, C. M. (2013). Potassium and Health. Advances in Nutrition, 4(3), 368S-377S. https://doi.org/10.3945/an.112.003533
- Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60. Published 2015 Dec 23. doi:10.1186/s12986-015-0057-7
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.