Logo image
Logo image

6 eteeristä öljyä allergiaoireiden hillitsemiseen

3 minuuttia
Hyötyäksesi näistä allergioita hillitsevistä eteerisistä öljyistä sinun on varmistettava, että öljyt ovat korkealaatuisia ja orgaanisia.
6 eteeristä öljyä allergiaoireiden hillitsemiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Allergiat ovat tavallinen vaiva, joka ilmenee silloin kun immuunijärjestelmä reagoi ulkoisiin tekijöihin, kuten pölyyn, siitepölyyn ja joidenkin eläinten karvoihin. Tällöin elimistö tuottaa histamiinia. Se on aine, joka aiheuttaa tulehdusta ja ärsytystä hengitysteissä. Eteeristä öljyä voi käyttää allergiaoireiden hillitsemiseen.

Allerginen nuha on toistuva vaiva. Yleisesti ottaen se on harmiton, eikä sen ilmaantuminen yleensä aiheuta vakavaa ongelmaa. Se voi kuitenkin olla erittäin epämiellyttävä, sillä se aiheuttaa nenän vuotamista, kutinaa ja muita oireita, jotka ilmaantuvat jatkuvasti. Joissakin tapauksissa allergia aiheuttaa jopa näköongelmia ja vaikeuttaa tiettyjen jokapäiväisten toimintojen suorittamista.

Onneksi on olemassa luontaishoitoja. Esimerkiksi jotkut eteeriset öljyt auttavat hillitsemään allergian oireita. Niiden antihistamiiniset ja tulehdusta lievittävät ominaisuudet auttavat nopeuttamaan paranemista.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa 6 parasta eteeristä öljyä allergiaoireiden hillitsemiseen. Näin voit kokeilla niitä seuraavalla kerralla kun kärsit allergisesta reaktiosta.

6 eteeristä öljyä allergiaoireiden hillitsemiseen

1. Minttuöljy

Some figure

Minttuöljyllä on antihistamiinisia ja limaa irrottavia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa hillitsemään allergioiden aiheuttamaa tukkoisuutta ja ärsytystä.

Öljyn antioksidanttiset ominaisuudet edistävät hengitysteiden puhdistusta. Lisäksi ne hillitsevät tulehdusta.

Niiden hengittäminen auttaa vähentämään liiallista limantuotantoa, silmien vuotamista ja aivastelua.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lisää hieman minttuöljyä kiehuvaan veteen ja hengitä sen höyryä viiden minuutin ajan.
 • Vaihtoehtoisesti voit hangata hieman öljyä rintakehään ja selkään.

2. Kamomillaöljy

Kamomillaöljyllä on tulehdusta lievittäviä ja rentouttavia ominaisuuksia, jotka auttavat taistelemaan allergisen reaktion oireita vastaan.

Sen käyttäminen ulkoisesti auttaa lievittämään ihoärsytystä ja kutinaa. Se tuo myös helpotusta punoittaviin silmiin ja tukkoisuuteen.

Kuinka sitä käytetään?

 • Hankaa hieman kamomillaöljyä ihon ärtyneille alueille.
 • Käytä tätä öljyä hieroaksesi selkääsi, rintakehääsi ja kaulaasi.
 • Lisää teelusikallinen kamomillaöljyä kupilliseen lämmintä vettä ja juo sitä kaksi kertaa päivässä.

3. Eukalyptusöljy

Some figure

Eukalyptuksen eteerinen öljy on yksi luonnollisista limaa irrottavista aineista, joka voi auttaa hoitamaan useita hengityselinjärjestelmän vaivoja.

Sen aktiiviset yhdisteet tuovat helpotusta nenän tukkoisuuteen. Lisäksi se helpottaa hengitystä taistellessaan virus- ja bakteeritulehduksia vastaan.

Sen antihistamiininen vaikutus vähentää kausiallergioiden esiintymistä. Lopuksi, se rauhoittaa eläinkarvan aiheuttamaa ärsytystä.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lisää pieni määrä eukalyptusöljyä kattilalliseen kiehuvaa vettä ja hengitä sen höyryä viiden minuutin ajan.
 • Toinen vaihtoehto on laimentaa öljyä lämpimässä vedessä ja levittää sitä hauteena rintakehään ja päähän.

4. Timjamiöljy

Timjamiöljy on tulehdusta lievittävä ja limaa irrottava tuote, josta on apua allergioiden ja hengitystieongelmien hoidossa.

Sen aktiiviset yhdisteet tuovat helpotusta ärtyneisiin hengitysteihin. Samalla se hillitsee limantuotantoa.

Itse asiassa sillä sanotaan jopa olevan antibioottisia ja sieniä tuhoavia ainesosia. Nämä ovat avaintekijä elimistön immuunipuolustuksen vahvistamisessa.

Kuinka sitä käytetään?

 • Ota pieni määrä timjamiöljyä ja hiero sitä esimerkiksi rintakehään ja selkään.
 • Samalla voit lisätä sitä kaksi tai kolme tippaa teehen nauttiaksesi sen hyödyistä sisäisesti.

5. Sitruunaöljy

Some figure

Sitruunan eteerisen öljyn lukuisiin hyötyihin kuuluu mm. se, että se taistelee tehokkaasti allergioiden aiheuttamaa tukkoisuutta ja limaa vastaan.

Sen puhdistavat ja tulehdusta lievittävät vaikutukset edistävät myrkkyjen poistumista. Lisäksi se kohentaa immuunijärjestelmää ympäristön ulkoisia tekijöitä vastaan.

Sillä on myös antiseptisia ja antimikrobisia ominaisuuksia, jotka auttavat luomaan suojan elimistöön hyökkääviä viruksia, bakteereita ja hometta vastaan.

Kuinka sitä käytetään?

 • Käytä pieni määrä sitruunaöljyä rintakehän ja selän hieromiseen, jos sinulla on nuha.
 • Ihoallergioissa sekoita pieni määrä sitruunaöljyä oliiviöljyn kanssa. Hiero sitä sitten ihoon kunnes se on kokonaan imeytynyt.

6. Laventeliöljy

Laventeliöljy on rentouttava aine, joka auttaa avaamaan hengitysteitä. Tämä pätee erityisesti silloin, jos kärsit allergioista tai virusperäisistä tulehduksista.

Sen ominaisuudet lievittävät pääkipua ja vähentävät tukkoisuutta ja aivastelua.

Sitä voidaan käyttää myös hoitamaan ihoa esimerkiksi kutinassa tai nokkosihottumassa.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lisää hieman laventeliöljyä kiehuvaan veteen ja hengitä sen höyryä viiden minuutin ajan.
 • Käytä öljyä rentoutumiseen aromaterapiassa.

Kärsitkö toistuvista allergioista? Hanki jotakin yllä mainituista öljyistä ja kokeile sitä itse nähdäksesi kuinka hyvin se lievittää oireita, jotka tekevät olosi sairaaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nazzaro, F., Fratianni, F., De Martino, L., Coppola, R., & De Feo, V. (2013). Effect of essential oils on pathogenic bacteria. Pharmaceuticals. https://doi.org/10.3390/ph6121451
 • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b19393
 • Sell, C. (2015). Chemistry of essential oils. In Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b19393
 • Moreira, M. R., Alvarez, M. V., & Ponce, A. G. (2016). Essential oils. In Postharvest Management Approaches for Maintaining Quality of Fresh Produce. https://doi.org/10.1007/978-3-319-23582-0_7
 • Clínica Mayo. Alergias. (2018). Recuperado el 11 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
 • Herro E, Jacob SE. Mentha piperita (peppermint). Dermatitis. 2010 Nov-Dec;21(6):327-9. PMID: 21144345.
 • Choi, S. Y., & Park, K. (2016). Effect of Inhalation of Aromatherapy Oil on Patients with Perennial Allergic Rhinitis: A Randomized Controlled Trial. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2016, 7896081. https://doi.org/10.1155/2016/7896081
 • Ocaña, A., & Reglero, G. (2012). Effects of Thyme Extract Oils (from Thymus vulgaris, Thymus zygis, and Thymus hyemalis) on Cytokine Production and Gene Expression of oxLDL-Stimulated THP-1-Macrophages. Journal of obesity2012, 104706. https://doi.org/10.1155/2012/104706
 • Mitoshi M, Kuriyama I, Nakayama H, Miyazato H, Sugimoto K, Kobayashi Y, Jippo T, Kuramochi K, Yoshida H, Mizushina Y. Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits. Int J Mol Med. 2014 Jun;33(6):1643-51. doi: 10.3892/ijmm.2014.1720. Epub 2014 Mar 31. PMID: 24682420.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.