Logo image
Logo image

5 primaarisen luusyövän oiretta

4 minuuttia
Primaarinen luukasvain ei ilmene etäpesäkkeenä, ja tässä se eroaa muista kasvaimista. Tavallisimmin kyseisestä syövästä alkavat kärsiä sellaiset kehon kohdat, jotka ovat lähellä polviluita.
5 primaarisen luusyövän oiretta
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Olet saattanut joskus kuulla puhuttavan primaarisesta luukasvaimesta tai luusyövästä. Yleensä tällöin viitataan tilanteeseen, jossa syöpä alkaa vaikuttaa ihmisen luihin. Tällöin puhutaan metastaattisesta luusyövästä. Kun kasvaimet leviävät, saattavat ne alkaa hyökätä mitä tahansa kehon luurakenteen osaa vastaan.

Viimeaikaisen lääketieteellisen tutkimuksen mukaan primaarinen luusyöpä on yhä yleistyvämpi ilmiö. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvain on peräisin jostakin tietystä luusta.

Tällaisen syövän vakavuutta koskien voidaan todeta, että mikäli kyseinen sairaus havaitaan ajoissa, voi selviytymisen todennäköisyys olla hyvä. Siksi onkin todella tärkeää, että tästä syövästä ollaan tietoisia, jotta se voitaisiin diagnosoida ja hoitaa mahdollisimman hyvin. Vaikka syöpä ei koskaan olekaan kevyt asia, on yksi hyvä puoli primaarista luusyöpää koskien se, että tämä tyyppi voidaan usein diagnosoida helposti. Tämä johtuu siitä, että se aiheuttaa aivan omanlaistansa kipua elimistössä.

Tällä kertaa käsittelemme siis syöpää nimeltä primaarinen luusyöpä – tämä sairaus voi mahdollisesti jossakin vaiheessa koskettaa sinua tai läheistäsi, joten kannattaa jatkaa lukemista!

Mikä on primaarinen luusyöpä?

Some figure

Primaarinen luusyöpä ei ole kovin yleinen syöpätyyppi, ja se onkin hyvin paljon huonommin tunnettu sairaus kuin esimerkiksi rintasyöpä tai paksusuolen syöpä. Mutta vaikka sairastumistodennäköisyys ei ole suuri, on mahdollisuus aina kuitenkin olemassa. Lisäksi on olennaista pitää mielessä, että potilaat usein sekoittavat tämän sairauden oireet joidenkin toisten terveysongelmien vaikutuksiin, ja siten on tärkeää levittää tietoa primaarisesta luusyövästä.

Luusyöpä on sairaus, joka vaikuttaa negatiivisesti kehon luustoon. Sen kaikkein yleisimmin vaivaamat kehon kohdat koostuvat sellaisista luista, jotka ovat lähellä polvea, reisiluuta ja sääriluuta. Tämä syöpä ei liity toissijaiseen luusyöpään, joka aiheutuu siitä, että primaariset kasvaimet luovat etäpesäkkeitä.

On olemassa kolmea primaarisen luusyövän tyyppiä:

  • Osteosarkooma on kaikkein yleisin tyyppi, ja se ilmenee pääasiassa nuorilla, jotka ovat vielä kasvuiässä. Se hyökkää uutta luukudosta vastaan sen vasta kehittyessä.
  • Kondrosarkooma ilmenee yleensä 40-60 -vuotiailla aikuisilla. Se on aina lähtöisin luuta ympäröivästä rustosta.
  • Ewingin sarkooma havaitaan useimmiten nuorilla lapsilla, sillä heidän hermostokudoksensa ei ole kehittynyttä. Se saattaa johtaa pienten sarkoomien ilmenemiseen luuytimessä. Tässä sairaudessa on kuitenkin suuri osa perintötekijöillä, mikä tarkoittaa sitä että sen ehkäisemiseen on hyvät mahdollisuudet. Lisäksi tämä syöpä reagoi hyvin säteilyyn perustuviin hoitoihin.

Primaarisen luusyövän oireet

Some figure

Tällä kerralla keskitymme ainoastaan yhteen primaarisen luusyövän tyyppiin, ja se on aikuisiin vaikuttava kondrosarkooma. Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, voidaan primaarisen luusyövän oireet usein sekoittaa joidenkin toisten sairauksien oireisiin (kuten esimerkiksi niveltulehduksen, tulehtuneisuuden tai osteoporoosin aiheuttamiin vaivoihin). Siten on tärkeää, että tämän sairauden peruspiirteet tiedetään, jotta sen oireet olisivat helpommin tunnistettavissa.

1. Hyvin selvästi paikallistettavissa oleva kipu

Kaikilla on tietysti päiviä, jolloin polviin koskee enemmän kuin muulloin. Tämä voi johtua yksinkertaisesti kehon väsymyksestä, jolloin päivittäinen rasitus on ottanut veronsa elimistöstä, ja joudut ehkä ottamaan jotakin tulehduskipulääkettä. Mutta primaariseen luusyöpään liittyvä kipu on paljon pahempi kuin tällainen yleisluontoinen polvikipu, ja se tuntuu erittäin selvästi yhdellä tietyllä alueella.

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, kannattaa pitää silmällä polvien nivelten, reisiluiden ja sääriluiden kuntoa, sillä lähes 70 % tästä syöpätyypistä ilmenee juuri näillä kehon alueilla.

2. Yliherkkyys

Polvissa tuntuva kipu, tai reisi- tai sääriluiden särky, saattaa olla niin kova, että jopa vaatteiden hankaus voi olla liian sietämätöntä. Kipu on siis todella kova, ja se onkin kuin palava alue, johon edes lääkkeet eivät tunnu tehoavan.

3. Äkillinen tulehdus

Kun kasvain kehittyy luussa, valtaa se samalla niitä kudoksia, jotka ympäröivät luuta itseään tai sen lähellä olevaa niveltä. Tähän sairauteen kuuluu tunnusomaisena kyseisen alueen paksuuntuminen, mikä onkin selvä merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Tämä oire on enemmän kuin vain yksinkertainen tulehdus – kun kosketat aluetta, tunnet turvonneen alueen olevan paljon jämäkämpi kuin se tavallisen tulehduksen seurauksena olisi (esimerkiksi niveltulehduksen aiheuttamaan turvotukseen verrattuna).

4. Kuume

Muut oireet ilmenevät yleensä kuumeen kanssa. Kondrosarkooman oireet ovat hyvin selkeät, joten heti jos huomaat itselläsi tällaisia ongelmia, tulisi sinun käydä lääkärisi luona tarkastuksessa. Tällöin mahdollisen sairauden hoito voidaan aloittaa tarpeeksi ajoissa hyvän toipumisen kannalta.

Muista, että koskaan ei kannata aloittaa lääkitystä omin avuin. On siis tärkeää, että et yritä poistaa oireitasi lääkkeillä, sillä näin pystyt pysymään kärryillä oireistasi ja niissä tapahtuvista muutoksista.

5. Mahdolliset murtumat

Luissa ilmenevät murtumat kuuluvat tämän syövän myöhäisempiin vaiheisiin, jolloin kasvain on jo heikentänyt luuta ja aiheuttaa siinä rikkoontumista tai halkeamia. Ennen kuin syöpä pääsee tähän vaiheeseen, tapahtuu kehossa kuitenkin monia asioita, jotka ovat selvä merkki jostakin vakavammasta ongelmasta: näihin kuuluvat kova kipu, uupumus, tulehtuneisuus ja kuume.

Tämän vuoksi on hyvin tärkeää että kiinnität huomiota tällaisiin oireisiin, mikäli niitä sinulla jossakin vaiheessa ilmenee. Vaikka primaarinen luusyöpä onkin harvinainen sairaus, on suurin riski sitä koskien oireiden tunnistamiseen liittyvä sekaannus: saatat helposti luulla merkkien johtuvan jostakin muusta sairaudesta, etkä tällöin välttämättä mene lääkäriin heti kun huomaat ne.

Ole siis tarkkana polvissasi tuntuvan kivun suhteen, ja mene aina lääkärin puheille, jotta saisit oikeanlaisen lääketieteellisen diagnoosin ja voisit olla varma että mitään vakavaa ei ole tapahtumassa kehossasi.

Some figure

Muista, että kun primaarinen luusyöpä voidaan hoitaa jo sen alkuvaiheessa, on tällä sairaudella erinomaiset toipumisprosentit. Pidä siis huolta itsestäsi, ja ota kehosi lähettämät merkit vakavasti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cáncer primario de hueso. Instituto Nacional del Cáncer. https://www.cancer.gov/espanol/tipos/hueso/hoja-informativa-hueso
  • Cáncer de hueso. Medline Plus. https://medlineplus.gov/spanish/bonecancer.html
  • Cáncer de huesos. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bone-cancer/symptoms-causes/syc-20350217

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.