Logo image
Logo image

5 merkkiä silmien huonosta kunnosta

3 minuuttia
5 merkkiä silmien huonosta kunnosta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Silmät ovat erittäin tärkeät elimet useimman ihmisen päivittäisen toiminnan kannalta. Ne eivät kuitenkaan ole elintärkeitä elimiä, ja moni viettääkin melko normaalia elämää silmien huonosta kunnosta huolimatta. Silmillä on silti hyvin tärkeä merkitys osana päivittäistä elämää.

Me annamme tälle näkökannalle merkitystä siksi, että jotkut ihmiset, jotka ovat täysin sokeita, ovat tottuneet tämän aistin poissaoloon vähitellen. Asia on erilainen niille, joilla silmät ovat terveet, tai jotka vielä voivat ainakin nähdä.

Ihmiset toivovat tietysti näkökyvyltään sitä, että se säilyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Asia vaikeutuu silloin, kun eteen tulevat monet nykyajan elämän aiheuttamat ongelmat, joihin oman lisänsä tuovat teknologian tuottamat haitat. Nämä rasitteet aiheuttavat silmille vahinkoa, ja ajan kuluessa tietokoneruudut saavat aikaan näkökyvyn heikkenemistä.

Tässä ei kuitenkaan vielä ole koko ongelma. Silmät ovat ihmeelliset elimet, jotka toimivat myös muiden kehon alueiden sairauksien ilmentäjinä.

Tämän vuoksi silmiä ei koskaan tuli jättää vähälle hoidolle. Tässä artikkelissa kerrommekin eräistä merkeistä, jotka kertovat sinulle silmien huonosta kunnosta ja sen merkeistä.

1. Silmien “sumuisuus” on merkki silmien huonosta kunnosta

Monet ihmiset tuppaavat näkemään silmiensä päällä “sumua”. Tämä tekee optimaalisesta näkökyvystä ja havainnoinnista mahdotonta.

Silmälääkärien mukaan tavanomainen oire perustuu siihen, että silmää häiritään. Tämä muistuttaa paljon sitä, kun silmässä on jotakin likaa.

Tällainen oire kertoo siitä, että ihmisellä saattaa olla kaihi. Kaihia ilmenee usein ikääntyneillä ihmisillä, mutta kaiken ikäiset ihmiset saattavat saada tämän sairauden.

2. Silmien kellastuminen

Some figure

Keltainen sävy ei ole tavallinen ilmiö iiriksen alueella (se alue, jolla on väriä – ruskea on kaikkein yleisin), vaikka sitäkin kyllä tapahtuu.

Mitä tulee oireisiin siitä, että terveydessä on jokin pielessä, silmien väri muuttuu tällöin keltaiseksi kaikkialla silmässä. Sitä ilmenee jopa kovakalvolla, joka normaalisti on valkoinen kaiken aikaa. Tällainen värimuutos kerto siitä, että maksassa on jotain vialla. Yleisesti ottaen se tarkoittaa sitä, että kehossa on liikaa bilirubiinia, jota maksa tuottaa.

3. Tähtien näkeminen

Kun liikut nopeasti esimerkiksi nousemalla ylös sängystä äkillisesti, tämä nopea muutos verenkierrossasi saa aikaiseksi huimausta sekä luo “tähtiä” silmiisi. Tämä on ilmiö, jonka vain sinä itse voit havaita.

Vaikka tämä onkin tavallinen syy silmien tähdille, on myös toinen tärkeä mahdollinen syy niiden ilmestymiseen. Kyseessä voi nimittäin olla myös näkökyvyn ongelma, kuten myopia tai silmänpainetauti.

Oireet näistä sairauksista alkavat pääasiassa ilmetä tähtien näkemisellä yllättävällä tavalla. Tämä kertoo siitä, että verkkokalvo on alkanut irrota muusta silmästä.

4. Silmäluomien roikkuminen

Some figure

Rypyt ja ihon ravinteiden katoaminen etenkin kasvoissa on hyvin tavallinen asia ihmisen ikääntyessä. Näin käy yleensä hitaasti vuosien kuluessa, ja siihen vaikuttavat muun muassa epäpuhtaudet ihossa.

Ravinteiden vähentyminen ihossa aiheuttaa silmäluomien roikkumista, mutta tämä oire voi ilmaantua myös silloin, kun silmissä on jokin ongelma.

Sairaus nimeltään riippuluomi käsittää silmäluomien epätavallisen roikkumisen ilman, että se olisi yhteydessä ihmisen ikään.

On olemassa myös muita oleellisia syitä tähän ongelmaan. Esimerkiksi epäsäännöllisyydet ihmisen vastustuskyvyssä tai kasvain aivoissa voivat olla sen aiheuttajina.

5. Epäsäännöllinen näkökyky

On mahdollista, että tämä oire johtuu siitä, että olet uupunut sellaisten laitteiden liiallisen käytön tai niille altistumisen seurauksena, joissa on liikaa kirkkautta, kuten koskee matkapuhelimia ja tietokoneruutuja.

Epäsäännöllisyydet näkökyvyssä voivat kuitenkin kertoa ongelmallisemmistakin tilanteista.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että jos näkö on yleensä normaali, mutta se muuttuu äkillisesti sumeaksi, ja jos esiintyy ääreisnäön vähentymistä, tämä on merkki silmien tulehtumisesta.

Vaikeammissa tapauksissa on mahdollista menettää näkökyky täysin useammaksi minuutiksi. Tässä on kyseessä aivoverisuonia koskeva ongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Instituto de Microcirugía Ocular (IMO).Ptosis palpebral o párpados caídos. https://www.imo.es/es/ptosis-palpebral-prpados-cados
  • VV.AA. (2018).Jaundice revisited: recent advances in the diagnosis and treatment of inherited cholestatic liver diseases. https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-018-0475-8
  • National Eye Institute. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/en-espanol/el-glaucoma
  • Boyd, Kierstan. (2019).¿Qué son las cataratas?. https://www.aao.org/salud-ocular/enfermedades/que-son-las-cataratas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.