Logo image
Logo image

5 kotitekoista hoitokeinoa jalkojen turvotukseen

3 minuuttia
Jalkojen turvotusta voi lievittää nostamalla jalat ylös, hieromalla jalkoja sekä kuivaharjaamalla niitä.
5 kotitekoista hoitokeinoa jalkojen turvotukseen
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jalkojen turvotus on yleinen vaiva, joka koskee monia naisia. Se voi aiheuttaa epämukavia tuntemuksia ja jopa kipua, jota voi olla vaikeaa sietää. On kuitenkin olemassa joitakin kotitekoisia parannuskeinoja jalkojen turvotukseen, jotka tuovat jaloille suurta helpotusta pikaisesti.

Tässä artikkelissa esittelemme parhaat ratkaisut taistelemaan jalkojen turvotusta vastaan – ne saavat takuulla jalkasi tuntumaan kevyemmiltä! Tämä on mahdollista saavuttaa helposti löydettävillä aineksilla. Jatka lukemista ja kokeile vinkkejämme!

Miksi jalkoja turvottaa?

Jalkojen turvotus on yleinen ongelma, eikä ainoastaan vanhempien naisten vaiva. On olemassa monia tekijöitä, jotka altistavat sille, kuten istumiseen painottuva elämäntyyli tai huono ruokavalio. Liikkumisen vähäisyys heikentää jalkojen verenkiertoa ja aiheuttaa nesteen kertymistä. Myös ravintoaineiden puute estää verenkiertoa.

On olemassa myös muita rajoittavia tekijöitä, kuten huonot tavat (esimerkiksi tupakan ja alkoholin käyttö), liian tiukkojen vaatteiden tai liian pienten kenkien käyttö. Jos kuitenkin jalkoja turvottaa oikein pahasti ja sen ohella ilmenee muita terveydellisiä ongelmia, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen. Joissakin tapauksissa jalkojen turvotus saattaa olla merkki vakavammasta sairaudesta.

5 kotitekoista hoitokeinoa jalkojen turvotukseen

1. Jalat ylös

Ensimmäinen hoitokeino jalkojen turvotukseen on yksinkertainen ja tehokas, ja se helpottaa oloa jo muutamassa minuutissa. Sinun tarvitsee vain laittaa jalat ylös. Voit mennä makaamaan lattialle ja nostaa jalat ylös seinää vasten tai asettaa jalkojen alle tyynyt. Ihanteellista olisi pitää jalkoja ylhäällä noin puolen tunnin ajan.

Myös jotkut jooga-asennot voivat auttaa jalkojen turvotukseen. Jos jalkojasi turvottaa päivittäin, kannattaa nukkua tyyny jalkojen alla. On myös olemassa juuri tähän tarkoitukseen valmistettuja tyynyjä.

2. Jalkakylpy

Jalkakylpy on erittäin miellyttävä vaihtoehto lievittämään jalkojen turvotusta. Se myös auttaa sinua rentoutumaan. Jos teet jalkakylvyn ennen nukkumaanmenoa, saat paremmin lepoa ja jalkasi sekä jalkateräsi tuntuvat miellyttävimmiltä.

Jalkakylpyyn riittää pelkkä vesi, tai voit lisätä veteen joitakin seuraavista aineksista:

Veden on tärkeää olla hyvin lämmitettyä, ja sinun tulisi pitää jalkoja kylvyssä vähintään 20 minuutin ajan. Jos vesi jäähtyy, lisää kylpyyn kuumaa vettä. Tulet huomaamaan tuloksia välittömästi.

3. Kylmän ja kuuman suihkun vuorotteleminen

Vesiterapia tarkoittaa hoitomenetelmää, jossa veden lämpötilaa vaihdellaan. Se onkin hyvin tehokas keino ehkäisemään jalkojen turvotusta. Tekemällä vesiterapiaa päivittäin, tulet parantamaan jalkojen verenkiertoa ja se voi jopa auttaa vähentämään selluliittia.

Kun olet suihkussa, vaihtele vuorotellen kylmää ja kuumaa suihkua. Suihkuta suihkupäällä jalkoja aina polvesta tai reidestä jalkaterään. Vaihda veden lämpötilaa 15 sekunnin välein.

Tulet huomaamaan miellyttävää helpottavaa oloa jaloissasi, mikä auttaa aloittamaan tai lopettamaan päivän jalkojen kevyellä tunteella.

4. Kuivaharjaus

Kuivaharjaus on yksinkertainen ja mahtavia tuloksia aikaansaava menetelmä, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Tarvitset vain kuivaharjaukseen soveltuvan harjan, jolla harjaat kehoasi aina alhaalta ylöspäin suunnaten.

Voit kuivaharjata ainoastaan jalkojasi tai koko kehoasi. Tämä yksinkertainen menetelmä auttaa parantamaan imusuoniston toimintaa sekä verenkiertoa. Kuivaharjaamalla päivittäin tulet myös huomaamaan positiivisia vaikutuksia ihossasi. Ihosta tulee sileämpi ja siistimpi epäpuhtauksista.

Some figure

5. Jalkojen hieronta aloe veralla ja minttuöljyllä

Halutessasi voit kokeilla kaikkia tässä artikkelissa esittelmiämme hoitokeinoja jalkojen turvotukseen. Ei myöskään tule unohtaa hyvän hieronnan tarjoamia hyötyjä. Hieronta auttaa myös parantamaan kaikkien näiden hoitomenetelmien tehoa ja lisäksi se ravitsee ihoa syvältä.

Jos haluat vieläkin parempaa helpotusta jaloillesi, kannattaa hieronnassa käyttää aloe vera -geeliä, joka kosteuttaa ja silottaa ihoa. Jos sen lisäksi vielä lisäät muutaman pisaran eteeristä piparminttuöljyä, tulet saamaan raikkaan olon ja se helpottaa myös verenkiertoa. Ihollesi jää herkullisen yrttinen aromi.

Hieronta tulisi aina aloittaa alhaalta ylöspäin kulkien painellen kevyesti tai keskitasoisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campero Téllez, K. Evaluación del efecto relajante de piernas de un gel elaborado a base de extractos de Cupressus sempervirens L., Vitis vinífera L., Arnica montana L., Matricaria recutita L. y Mentha x piperita L (Químico Farmacéutico Industrial). Instituto Politécnico Nacional, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, México. 2016. Disponible en: https://tesis.ipn.mx/bitstream/handle/123456789/25535/CAMPERO%20T%C3%89LLEZ%20KARLA%20VANESSA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • García-Casal Maria Nieves, Pons-Garcia Héctor E. Dieta e inflamación. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2018  Nov  02] ;  27( 1 ): 47-56. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0798-07522014000100009&lng=es.
  • López Córdova, A. M. El masaje terapéutico profundo como método de prevención en varices tipo i y ii en el personal docente que labora en la escuela particular Carmen Barona de la ciudad de Ambato (Licenciada en Terapia Física), Universidad Técnica de Ambato, Facultad de Ciencias de la Salud, Ecuador, 2013. Disponible en: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/3646

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.